Kas ir zem teksta?

Kas ir zem teksta? Stāsta netirais300

Pīci breinumi

Pīci breinumi: Jaunieši par dzīvi laukos un pilsētā

Kas ir zem teksta? Stāsta xantikvariāts

Reperis xantikvariāts: Nebaidos pasmieties par sevi

Latviešu reperis xantikvariāts, kurš mūzikas scēnā ir jau aptuveni desmit gadu, iespējams, labāk pazīstams ir jaunākai repa cienītāju paaudzei, tomēr, pateicoties viņa aktīvajai darbībai, visticamāk, arī vecāko paaudžu klausītājiem viņa vārds nav pavisam svešs. Paralēli savai solokarjerai viņš darbojas arī projektos "Banda Banda", "Prospekti", "Mauzoleju mūzika" un citos. Latvijas Radio 5 raidījumā "Kas ir zem teksta?" viņš atzīst – visvieglāk rakstīt ir muļķības, tomēr viņa repertuārā atrodami arī melanholiskāki gabali.

Reperis par savu teksta un dziesmu jaunradei piemērotāko un mīļāko uzskata pavasari un rudeni – pārmaiņu laiku, kas ir vai nu ražas laiks, vai uzplaukums, kas ļoti palīdzot radošā ziņā. Darbs pie dziesmas sākas ar bītu, melodiju, flowu balsij, kam tiek pakārtots un pielāgots teksts. 

Dažkārt gan var notikt arī citādi – dziesmu "Popkornz" albumam "Siera plate 2", kurā viņš muzicē kopā ar reperi rolandu če, viņš sarakstījis uz Avotu un Stabu ielas stūra. "Es devos pie kāda ciemos, un man pēkšņi galvā ienāca doma," stāsta xantikvariāts, "es sapratu, ka nevaru to palaist garām. Stāvēju tur apmēram stundu, līdz gabals bija uzrakstīts."

To, ka viņa ceļi vedīs repa pasaulē, viņš sapratis, mācoties Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas trešajā kursā, – aizrauts ar to, viņš mēnesi bastoja stundas, jo bijis skaidrs, ka klasiskā mūzika tomēr nav viņa prioritāte. Par to tapusi arī dziesma. Xantikvariāta dzimtā pilsēta ir Salaspils – to zina arī pilsēta pati, kura aicināja reperi uzstāties Salaspils vidusskolas 1. septembra pasākumā. Reperis spriež, ka tas esot interesants veids, kā zinību svētkos parādīt – šādos pasākumos nav nepieciešami jāuzstājas "vecītim ar sintezatoru", lai gan viņš piemin – noteikti ir gana daudz cilvēku, kuriem tas patiktu labāk nekā viņu repošana.

Domājot par bērnību, viņš atminas, ka daudz sevi pieķer pie domas – vecās klades lasot, brīžam šķiet, "ei tu nost, šitam džekam bija tāds potenciāls!". "Man liekas, ka es biju bišķiņ gudrāks, kad biju jaunāks," viņš prāto. Atbildot uz jautājumu, vai grūtāk būt jaunajam reperim bija pirms desmit gadiem vai tagad, xantikvariāts atbild, ka

"šobrīd noteikti ir daudz vieglāk. Viss ir iedots priekšā, pilnībā viss – ņemiet un dariet!"

Attiecībā uz dziesmu tematiem reperis stāsta, ka visvieglāk esot "rakstīt kaut ko stulbu. Es nebaidos būt maksimāli ironisks un sarkastisks, pasmieties par sevi. Tāpēc man ir ļoti viegli rakstīt "Bandas" materiālu, kas ir over the top, – man pašam ir jautri." Turpretī viņš pārdomājot ilgi un nopietni tēmas, kas "ir gruzīgākas – par sāpēm, saldo melanholiju. Tas ir sarežģīti - šķetināt to no sevis vaļā".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti