Kultūršoks

Kultūršoks. Aizliegt vai ierobežot TikTok?

Kultūršoks. Balvu ambīciju duelis

«Zelta mikrofons» un jaunā «Gamma» ­­– balvu ambīciju duelis sola labu šovu skatītājiem

Kultūras ministres Agneses Lāces ("Progresīvie") paraksts zem memoranda par sadarbību mūzikas balvas "Gamma" organizēšanā nenozīmē finansiālu atbalstu organizatoriem. Vēl divus gadus ministrija pārskaitīs 30 tūkstošus eiro Latvijas mūzikas gada ierakstu balvas "Zelta mikrofons" rīkotājiem un tikai tad varētu sākties diskusija, kuru balvu no valsts budžeta atbalstīt turpmāk. Lai gan ministrija abas balvas neredz kā konkurentes, abu ceremoniju rīkotāji tā uzvedas. Mūzikas eksperti atzīst, ka ieguvēji no tā būs mūziķi un skatītāji.

ĪSUMĀ:

  • 28 gadu laikā pasniegtas 580 "Zelta mikrofoni" balvas.
  • Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaiPA) vadība, pārmetot "Zelta mikrofonam" nespēju mainīties līdzi laikam, maijā nobalsoja par jaunas balvas "Gammas" dibināšanu.
  • Kultūras ministrija abas balvas neuztver kā konkurentus par spīti rīkotāju demonstrētajai uzvedībai un vienu balvu turpinās atbalstīt finansiāli, otrai morāls kultūras ministres atbalsts.
  • Pagaidām prognozes atturīgas, cik ilgi abas pastāvēs līdzās un kura kuru pārdzīvos.

Netiekot galā ar "Zelta mikrofona" apsūbējumu, rada jaunu "Gammu"

28 gadus Latvijā galvenā apbalvojuma gods neakadēmiskajā mūzikā piederēja "Zelta mikrofonam". Balvu 1996. gadā iedibināja mūzikas producente Elita Mīlgrāve, un to rīko viņai piederošais uzņēmums "MicRec PM". 40 mūzikas eksperti izraugās uzvarētājus dažādos mūzikas žanros, un pasniegto "Zelta mikrofonu" skaits jau tuvojas atzīmei 600. "Mēs esam klasiska akadēmiska balva, ja tā var teikt, kas iet pēc "Grammy" parauga jau visus šos gadus, un šī ir uz profesionālu žūrijas vērtējumu balstīta balva… Mēs balstām savu vērtējumu uz albumu. Albums ir tātad principā tāds apliecinājums mūziķim, tas ir tāds varēšanas apliecinājums, jo varbūt singlu mēs varam vienu izlaist, un varbūt viņš ir arī spēcīgs un viss ir forši, bet nonākt līdz albumam, tas ir tāds briedums," uzsver Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons" rīkotāja Elita Mīlgrāve.

Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons" rīkotāja Elita Mīlgrāve
Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons" rīkotāja Elita Mīlgrāve

Parasti pēc "Zelta mikrofona" balvu pasniegšanas bez uzvarētāju sarakstiem un komentāriem par žūrijas objektivitāti galvenā uzmanība lielākoties tika pievērsta mūziķu tērpiem un kas ar ko kopā ieradies uz ceremoniju.

Pavasarī sociālajos medijos nopietnu kritiku izpelnījās pati ceremonija.

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības padomes priekšsēdētājs Rūdolfs Budze savā "Facebook" konta ierakstā pārmeta balvas rīkotājai un "Zelta mikrofons" zīmola īpašniecei nespēju manīties līdzi laikam, izmantojot savā tekstā vārdus "sūnu ciema mentalitāte", "narcisms", "puve". "Arī tie mākslinieki, kad bija karstākais punkts, nākamajā dienā pēc "Zelta mikrofona" ceremonijas bija vairāki, kas arī bija patiesībā laureāti tovakar, kas pateica – ka varbūt pietiek un jānāk kaut kam jaunam vietā," stāsta Rūdolfs Budze. Elita Mīlgrāve sevi raksturo kā racionālu cilvēku, kas spēj pieņemt kritiku un to izvērtēt: "Vienīgais, kas man nav īsti pieņemams, kādā veidā tika pausta kritika mums. Tā vietā, lai satiktos, aprunātos vai atsūtītu mums vēstuli ar detalizētu izklāstu par pretenzijām, viņš atļaujas risināt jautājumus ar sociālo tīklu palīdzību, publicējot tajos sagrozītus un patiesībai neatbilstošus faktus."

LaIPA padomes priekšsēdētājs Rūdolfs Budze
LaIPA padomes priekšsēdētājs Rūdolfs Budze

Lai gan drīz vien Rūdolfs Budze saņēma Elitas Mīlgrāves juristu vēstuli par goda un cieņas aizskaršanu, tiesu darbi par viedokļa paušanu nav sākušies, neviena puse neko sasmelt atpakaļ nesteidzās un maija vidū Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība lēma par gada augstākā mūsdienu mūzikas apbalvojuma "Gamma" izveidi.

No 1598 organizācijas biedriem sēdē piedalījās 48 pārstāvji un ar vienas balss pārsvaru lēmums tika pieņemts.

Mūzikas apskatnieks Sandris Vanzovičs uzskata, ka tam agrāk vai vēlāk bija jānotiek: "Būsim reāli, Elitai nedaudz vajadzēja spērienu pa viņas organizatorisko, khm.. vietu, jo nedaudz jau bija iesīkstējis šis pasākums. To, ka kaut kas varētu veidoties, nav bijis tāda gada, kad nebūtu runas par to, ka vai nu kāds atsevišķs žanrs noleks, tas pats hip-hops taisīs savu balvu… Iepriekš gadus vairākus bija [mūzikas izdevniecība] "Mapl" izveidojis savu balvu. Diemžēl neatceros, cik gadus viņi pastāvēja, vienu vai divus, tas arī beidzās ne ar ko, nav nekas jauns, tādas balvas ir bijušas."

Abu balvu veidotāji visas kārtis liks galdā nākamnedēļ

"Gammas" veidotāji balvas nolikumu un potenciālos apbalvojamos noskaidroja, aptaujājot mūziķus. "Gammas" organizatori sola likt visas kārtis galdā nākamnedēļ, bet ar "Zelta mikrofonu" pārklāšoties tikai viena nomināciju kategorija. Uzvarētāju noteiks žūrija, paši mūziķi un arī balsos publika. "Mēs esam iespaidojušies no mūsu igauņu kolēģiem, kuriem jau piecus gadus ir šī nozares balva, un attiecīgi tas mērķis ir tiešām izcelt ne tikai tos, ko mēs redzam ikdienā uz skatuves, bet arī visu šo ekosistēmu, visus dalībniekus, kuri piedalās, lai mēs galarezultātā nonāktu pie kāda radošā darba, attiecīgi vai klausoties to radio, televīzijā, vai kā tamlīdzīgi," stāsta LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa.

LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa
LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa

LaIPA padomes priekšsēdētājs Rūdolfs Budze sola skatīties un nozari kopumā:

"Tā ir bijusi mana lielākā kritika, ka "Zelta mikrofons" joprojām principā ir albumu balva.

Nospiedošā pārsvarā tiek apbalvoti albumi, bet mūsdienās albums vairs nav vienkārši mūzikas industrijas virzošais formāts. Un tādēļ ļoti daudziem māksliniekiem, kuri, piemēram, tīri finansiālu apsvērumu pēc nevar ierakstīt albumu, nevar tikt vietējā līmenī atzīti ar kaut kādiem prestižiem apbalvojumiem. Tas ir galvenais, ko mēs gribējām mainīt."

"Zelta mikrofona" rīkotāja Elita Mīlgrāve apbalvojuma formātu nemainīs: "Mēs ejam uz priekšu, darām un mēs esam sevi pierādījuši, apliecinājuši cauri gadiem, un neredzu iemeslu, kāpēc mums vajadzētu atteikties no tā, kas ir labs un vērtīgs. Mēs izvērtējam to, kas nav varbūt veiksmīgs bijis. Visos pasākumos, kas ir ilgtermiņā, ir kāpumi, kritumi, veiksmes un neveiksmes, tie, kuri dara, kā vienmēr, var kļūdīties, tas nav nekas jauns."

"Zelta mikrofonam" valsts budžeta finansējums saglabāsies vēl divus gadus

Pēdējos 12 gadus "Zelta mikrofona" balvu pasniegšanas ceremonija tika atbalstīta no valsts budžeta. Daudzās ceremonijās, pasniedzot balvu bija klātesošs arī kultūras ministrs. Tā bija arī šogad, kad balvu pasniedza Agneses Lāces priekštece Agnese Logina. Kultūras ministre Agnese Lāce, kura pagājušā nedēļā parakstīja sadarbības memorandu ar "Gammas" veidotājiem, laiku sarunai ar "Kultūršoku" šonedēļ atrast nespēja. Saskaņā ar agrāk noslēgto vienošanos Kultūras ministrijas atbalsts 30 tūkstošu eiro apmērā pienākas "Zelta mikrofona" rīkotājiem. "Šobrīd spēkā esošā līguma nosacījumi netiek mainīti. No Kultūras ministrijas mūsu līdzfinansējums vēl aizvien tiek novirzīts "Zelta mikrofona" ceremonijas norisei," apliecina KM Kultūrpolitikas departamenta Radošo industriju nodaļas vadītāja Lāsma Krastiņa-Sidorenko.

KM Kultūrpolitikas departamenta Radošo industriju nodaļas vadītāja Lāsma Krastiņa-Sidorenko
KM Kultūrpolitikas departamenta Radošo industriju nodaļas vadītāja Lāsma Krastiņa-Sidorenko

Tiesa, "Zelta mikrofons" zaudēs Latvijas izpildītāju un producentu apvienības pēdējos gados piešķirto finansējumu balvas norisei.

LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa informē, ka turpmāk apvienības atbalsta fonda naudu novirzīs "Gammai": "No šī atbalsta fonda bez šī mēs esam šogad atbalstījuši vēl ļoti daudz dažādas iniciatīvas, gan "Austras balvu", gan rokmūzikas radio kanāla attīstību, dažāda veida dziesmu rakstīšanas nometnes, mūzikas eksportu. LaIPA mājaslapā varat apskatīties visu informāciju par projektiem, tā ir pieejama."

"Zelta mikrofonam", kuram līdz šim izdevies piesaistīt sponsoru līdzekļus, nav garantijas arī par Kultūras ministrijas atbalstu pēc 2027. gada. KM Kultūrpolitikas departamenta Radošo industriju nodaļas vadītāja Lāsma Krastiņa-Sidorenko norāda, ka tas būs diskusiju objekts nozarē: "Mēs viennozīmīgi esam gatavi sēsties pie galda un pārrunāt arī ar nozari, kā viņi redz. Vai šīs balvas var turpināt pastāvēt līdzās viena otrai, viena otru papildināt vai varbūt savienoties, vai kā citādi, bet šobrīd šis diskusiju objekts ir vienkārši pāragrs. Mūsuprāt, tas varētu notikt kaut kad, kad šī jaunā balva būs patiešām notikusi."

Visiem balvu dalītājiem vajadzētu sadzīvot koleģiāli

Lai gan Kultūras ministrija neredz abas balvas kā konkurentus, abas puses tā uzvedas. Piemēram, "Zelta mikrofons" rīko preses konferenci 8. oktobrī, bet "Gamma" preses brokastis 9. oktobrī.

"Šobrīd es uz to visu raudzītos ar nogaidošu skatienu, paņemtu popkorna tūtu un dzērienu, iekārtotos klubkrēslā un skatītos, ar ko tas viss turpināsies, ar ko tas viss noslēgsies.

Kā vienkāršiem vērotājiem mēs tā baigi zaudētāji nevaram būt, jo ir šovs, notiek pasākumi, un vismaz vienu gadu noteikti notiks abi divi," prognozē mūzikas apskatnieks Sandris Vanzovičs.

Mūzikas apskatnieks Sandris Vanzovičs
Mūzikas apskatnieks Sandris Vanzovičs

"Zelta mikrofons", mēģinot aizsteigties visiem priekšā, nākamgad savas balvas pasniegs jau 18. janvārī, par ko nav sajūsmā "Muzikālās bankas" dziesmu aptaujas rīkotāji, ar kuriem parasti sākās vietējā balvu dalīšanas sezona mūzikā. Latvijas Radio 2 direktors, aptaujas "Muzikālā banka" producents Kaspars Mauriņš norāda, ka mūzikas industrija Latvijā ir tik liela, cik tā ir, un visiem vajadzēt koleģiāli sadzīvot: "Bija jau visi arī pieraduši pie tā grafika, un šogad jeb nākamajā gadā "Zelta mikrofons" ir iecerējuši un iezīmējuši sev pirms un tiešām burtiski pāris dienas pirms "Muzikālās bankas", kas, godīgi sakot, likās tā – kāpēc tā bija jādara, jo kaut vai koleģiāli pret arī mūziķiem, pret industriju, ka viņi tiešām būs sestdienā "Zelta mikrofonā", un pēc tam ceturtdien viņam jābrauc uz Daugavpili, tāpēc es aicinātu visus būt radošus, domāt par to, kā tos māksliniekus pēc iespējas labāk izgaismot, atrast, tā kā mēs arī "Muzikālā bankā" darām, nereti kaut kādus jaunos vārdus, iedot viņiem tramplīnu, kaut kādu iespēju parādīties. Un draudzīgi pastāvēt blakus, jo pagaidām…"

Latvijas Radio 2 direktors Kaspars Mauriņš
Latvijas Radio 2 direktors Kaspars Mauriņš

Mūziķi gatavi cīņai par abām balvām

Mūzikas eksperti vienisprātis, ka lielākie ieguvēji no jaunās balvas būs mūziķi. "Rodas jaunas latviešu mūzikas stacijas, domāju, ka viņi skatās, kas, teiksim, auditorijai ir interesanti un tāpēc veidojas šīs te jaunās mūzikas stacijas, un tas būtībā ir labs darbs. Un līdzīgi ir arī ar balvām, ja tās balvas arī ir vairāk un nozare tādā veidā var attīstīties un iegūst, es domāju, ka tas ir tikai labi," uzskata LR2 direktors, aptaujas "Muzikālā banka" producents Kaspars Mauriņš.

Latvijas alternatīvā roka grupa "Sudden Lights" pavasarī ieguva divus "Zelta mikrofonus". Grupas menedžere Linda Āboliņa neslēpj, ka turpmāk mūziķi ir gatavi tiekties pēc abām balvām: "Mēs ļoti cienām "Zelta mikrofona" tradīcijas, un tik ilgi pastāvēt – tas ir apsveicami. Bet mēs kā mūziķi strādājam ne tikai ar ierakstiem, mums ļoti lielu daļu mūsu darba un gatavošanos aizņem arī koncertdarbība, kas bieži vien iet roku rokā ar ierakstiem, parasti tiek gatavots albums un ar albumu tiek veidotas koncertturnejas, un šāda veida sektors līdz šim Latvijas tajā apbalvojumu sistēmā un klāstā nav bijis apskatīts." "Sudden Lights" menedžere uzskata, ka vēl vienas balvas iedibināšana ir veselīga nozarei un neesot nozīmes, ja visur varētu triumfēt vieni un tie paši mūziķi: "Skatītājiem jau ir tikai interesanti redzēt savus iemīļotos māksliniekus pēc iespējas vairāk un dažādākos pasākumos, tāpat katrreiz tiek pielāgoti priekšnesumi, tie nav vienādi gandrīz nekad, un tā ir tāda radoša iespēja mūziķiem arī sarosīties, kā sevi parādīt pēc iespējas daudzpusīgāk."

Grupas "Sudden Lights" menedžere Linda Āboliņa
Grupas "Sudden Lights" menedžere Linda Āboliņa

Mūzikas apskatnieks Sandris Vanzovičs atzīst, ka it kā zaudētāju nav, tomēr daudzas balvas mazina to vērtību:

"Tomēr katrs šāds te pasākums nedaudz vienu to balvu devalvē.

Negribas man, protams, vilkt paralēles ar sportu, lai gan kāpēc gan nē. Boksā, kurā ir n-tās jostas, kurā neviens tā arī nav sapratis, kurš tad ir īstais pasaules čempions. Vai tā mums būs mūzikā, droši vien, ka nē, bet nu skatīsimies."

Pagaidām svaru kausi ir par labu tradīcijām

Lai nebūtu kā boksā, būtu jāvienojas par īsto apzīmējumu katrai balvai. Tam piekrīt arī valodnieks Andrejs Veisbergs, jo ja katrs savu balvu sauks par galveno, radīsies "zināms juceklis". Valodnieks uzskata, ka visprātīgāk būtu, ja paši balvu organizatori savā starpā vienotos, kurš tad ir galvenais un kurš visgalvenākais: "Vai arī to izšķir varbūt tie, kas novērtē šos pretendentus, kas sevi uzskata par nozīmīgākajiem, galvenajiem vai vissvarīgākajiem. Faktiski šie vārdi vairāk vai mazāk ir sinonīmi, un nevar teikt, ka tur kaut kas svarīgāks par otru, jo arī tādi vārdi kā "galvenais" – mēs varam darināt arī vispārāko pakāpi, visgalvenākais. "Galvenais" jau var lietot arī kā lietvārdu – kurš te ir galvenais? Daudz kur ir vairāki galvenie."

Valodnieks Andrejs Veisbergs
Valodnieks Andrejs Veisbergs

Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons" rīkotāja Elita Mīlgrāve domā, ka atbilde uz šo jautājumu slēpjas nākotnē:

"Šis ir retorisks jautājums, nedomāju, ka tam ir atbilde, laiks rādīs. Nekādu citu balvu parādīšanās nevar iznīcināt to, kas noticis un kas ir vēsture."

LaIPA padomes priekšsēdētājs, mūziķis un producents Rūdolfs Budze nedomā, ka ar šo būtu jānodarbojas pašiem balvas rīkotājiem: "Mums nav jānodarbojas ar dalīšanu, to lai vērtē tauta, mūziķi paši. Mums ir uzdevums izveidot tiešām iniciatīvu, kas darbotos pēc mūsdienu mūzikas tendencēm."

LU profesors Andrejs Veisbergs šajā gadījumā atzīst valodnieku bezspēcību, tikmēr mūzikas apskatnieks Sandris Vanzovičs vairāk sliecas uz tradīciju pusi: "Es teiktu, ka "Zelta mikrofons" vēl ilgi būs galvenais, ja viņiem pašiem neapniks, jo viņiem par to gādā šis gadu gaitā izkarotais prestižs. Jo "Gammā" ir tie revolucionāri, kas skaļi runā, bet vai viņi ir arī darītāji? Tie, kas ir darītāji, pēc manām domām, kas ir ļoti toleranti un iekļaujoši, un kuriem nepatīk kaut kāds asāks vārds kaut kur mediju telpā – vai tie būs tie galvenie?"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti