Kultūras ziņas

Liepājas teātra jaunās sezonas izrādes

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Orķestris "Rīga" sezonu sāk ar koncertprogrammu "Bahs. Berliozs. Bārnss"

Ar koncertprogrammu «Bahs. Berliozs. Bārnss» atklāj orķestra «Rīga» jauno sezonu

Ar koncertprogrammu "Bahs. Berliozs. Bārnss" diriģenta Valda Butāna vadībā orķestris "Rīga" 6. augustā atklāja jauno 2024./2025. gada koncertsezonu. Īpaši Rīgas Doma akustikai veidotā mūzikas programma iecerēta kā pūtēju orķestra un ērģeļu dialogs, kurā ērģeles atsaucas virtuozās ērģelnieces Ilonas Birģeles pieskārienam. 

Orķestris "Rīga" dialogā ar ērģelēm Rīgas Domā. Šāda "divu milzīgu instrumentu" saspēle piedzīvojama vien reizi gadā – augusta mēnesī, kad ar koncertciklu "Vasaras klasika" tiek ieskandināta katra nākamā orķestra "Rīga" koncertsezona. Šoreiz programmā trīs "B" – Bahs, Berliozs un Bārnss, un tas ir liels izaicinājums  – atrast repertuāru profesionālam simfoniskā tipa pūtēju orķestrim!

"Mums tas repertuārs, tas vērtīgais, ir kādi 100 gadi. Tas vērtīgais, no kā tad arī vēl jāatlasa pērles. Tas vienmēr ir ļoti grūts uzdevums. Es vienmēr priecājos, ja izdodas atrast labas kombinācijas un augstvērtīgus skaņdarbus, kas parāda arī mūsu orķestra kvalitāti un spožumu. Tā lielākā problēma man kā diriģentam, kā programmas sastādītājam, ir atrast balansu starp šo milzīgi ilgo akustiku, plašo akustiku – tur ne vienmēr der kaut kādas ātras lietas. Vienmēr ļoti labi jāsabalansē un jāatrod tāds labs kompromiss," saka diriģents.

Koncertā dzirdējām Džeimsa Bārnsa mūsdienu pūtējorķestra instrumentācijas hrestomātisko paraugu "Fantāzijvariācijas par Nikolo Paganīni tēmu", arī Rona Nelsona Baham veltīto "Pasakalju", taču Berlioza "Fantastiskās simfonijas" trešā daļa "Skats laukos" šādā versijā Latvijā izskanēja pirmo reizi.

Savukārt Baha mūzika piederēja grandiozajām Doma baznīcas ērģelēm, kurām, tāpat kā katrām ērģelēm, esot savs raksturs.

Ērģelniece Ilona Birģele stāsta: "Šīm ērģelēm, jāsaka, ir ļoti majestātisks un varens raksturs, un ar šo instrumentu tiešām ir jātiek galā ērģelniekam. Ne vienmēr ir vienkārši, jo instruments tiešām ir milzīgs. Un šajā akustiskajā telpā ir īpaša pieeja, īpašs tāds skatījums šīm instrumentam, lai viņš ieskanētos visdažādākajās krāsās. Emociju ir tik daudz! Liels, iekšējs piepildījums, un man pat negribas īsti runāt par savu mūziku, ko es tikko spēlēju, bet tieši par orķestra krāsām un orķestra skanējumu, jo, manuprāt, tas tiešām šajos koncertos ir unikāls, jo Rīgas Doma katedrālē orķestris "Rīga" skan kā nekur citur."

Koncertcikla otrais koncerts "Bahs. Brukners. Britens" Rīgas Domā gaidāms 20. augusta vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti