Rīta regtaims

Emīlija Pavlovska: Iemīlējos tajā, kā mūzikls stāsta stāstu caur dziesmu un deju

Rīta regtaims

Liene Dobičina un Zane Jurēvica: Divu flautu un klavieru repertuāram ir īpaša sarežģītība

Mūzika, kas dziedina iekaisušās sirdis. «Šūbertiāde» šogad pirmoreiz notiks Jaunauces pilī

Mūzika, kas dziedina iekaisušās sirdis. «Šūbertiāde» šogad pirmoreiz notiks Jaunauces pilī

Sestdien, 10. augustā, pulksten 19.00 Jaunauces pils greznajā zālē notiks kamermūzikas koncerts "Šūbertiāde", kas kā tradīcija Latvijā notiek jau kopš 1997. gada, pulcējot kā pašmāju, tā ārvalstu mūziķus. Šogad pirmo reizi par kamermūzikas rezidences vietu kļūs Jaunauces pils, Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Rīta regtaims" stāstīja koncerta vadītāja, dziedātāja Evita Zālīte-Grosa. 

​Kamermūzikas vakars "Šūbertiāde" pulcēs savus uzticamos klausītājus un mūziķus jau 27. reizi. ​

"Es domāju, ka par to priecātos tie mūsu kamermūzikas dižgari, kas ir veidojuši šo "Šūbertiādes" tradīciju. No debesu malas, es domāju, to varētu darīt gan Pēteris Plakidis, gan Valdis Jancis, jo viņu sapnis bija par to, ka romantiskā mūzika šajā pragmatiskajā laikmetā turpina savu ceļu un dziedina mūsu iekaisušās sirdis, kas mums patiesībā ir tik ļoti nepieciešams," pauda Zālīte-Grosa.

Viņa vērtēja, ka jaunajiem māksliniekiem šodien atskaņot romantisko mūziku nav nemaz tik viegli, kā tas varbūt bija iepriekšējām paaudzēm, kas tomēr bija nedaudz lielāki romantiķi. Taču ir mūziķi, kas ar to tiek galā ļoti veiksmīgi. 

"Man jāatzīstas, ka tiešām es neesmu skaitījusi, cik tieši mākslinieku ir piedalījušies "Šūbertiādēs", bet šajos 27 gados, es domāju, noteikti tie kamermūziķi Latvijā, kurus mēs pazīstam, gandrīz visi ir piedalījušies. Turklāt arī tie mūziķi, kas jau šobrīd dzīvo vai mācās ārzemēs, ir bijuši mūsu "Šūbertiāžu" dalībnieki," stāstīja Zālīte-Grosa.

Šogad "Šūbertiādes" brālībai piepulcēsies divi jauni mūziķi: "Lielās mūzikas balvas 2023" ieguvēja, dziedātāja Katrīna Paula Felsberga un vijoļspēles virtuozs Daniils Bulajevs, kuri kopā ar ilggadējo "Šūbertiādes" dalībnieci, pianisti Agnesi Egliņu atskaņos austriešu ģēnija Franča Šūberta instrumentālo un vokālo kamermūziku.

"Es domāju, ka tas varētu būt gan tāds Valda Janča, gan Pētera Plakida sapnis, ka šī tradīcija tieši šādā veidā arī turpinās.

Mēģinājumā es ļoti izbaudīju šo mākslinieku spēju izdzīvot romantiskās Šūberta mūzikas dziļumu, smalkumu un jēgu. Es domāju, ka būs ļoti skaists un piepildīts koncerts," pauda Zālīte-Grosa.

​Programmā būs Sonāte vijolei un klavierēm La mažorā, Briljanta Rondo si minorā, kā arī dažādi vokālas un klaviermūzikas atzīti skaņdarbi.

Šogad "Šūbertiāde" būs īpaša arī ar koncerta norises vietu.

Sākotnēji kamermūzikas vakari notika Cēsīs un pēc tam arī Ungurmuižā, bet šogad klausītājiem jāmēro ceļš uz Jaunauces pili. 

"Dzīvē dažādi gadās, un Ungurmuižai bija dažas nelielas pārmaiņas statusā, bet tad, kad mēs sākām domāt par "Šūbertiādi", mums bija svarīgi saprast, kur tā notiks. Patiesībā es tiešām priecājos, ka mēs izvēlējāmies Jaunauces pili, jo Jaunauces pils ir Šūberta dzīves laikabiedrs. Tās būvniecības laiks sakrīt ar Šūberta dzīves laiku, un klausītāji gara acīm varēs ļoti labi iztēloties tās "Šūbertiādes", kas notika Vīnē vai Vīnes pievārtē komponista dzīves laikā," stāstīja Zālīte-Grosa.

Līdz ar to, viņasprāt, nejauša apstākļu sakritība ir aizvedusi "Šūbertiādi" uz tai ideāli piemērotu vietu. Turklāt Jaunauces pils zāle ir ļoti skaista un grezna, norādīja Zālīte-Grosa. Vienīgais, ar ko jārēķinās klausītājiem, ir ierobežotais vietu skaits zālē, taču Zālīte-Grosa solīja, ka tiks atvērti zāles logi, lai Šūberta mūziku būtu iespējams vismaz nedaudz izbaudīt, arī atrodoties pils parkā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti