FOTO: Šī gada festivāla «Rīgas ritmi» spilgtākie iespaidi

No 3. līdz 6. jūlijam klausītājus pulcēja starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls "Rīgas ritmi". Koncerti notika dažādās norises vietās, tajā skaitā Rīgas Doma dārzā un kultūras centrā "Noass".

Spilgtākie iespaidi

Ņujorkā dzīvojošais Hosē Džeimss (José James) Latvijā viesojās jau otro reizi – pirmā bija 2016. gadā arī "Rīgas ritmu" programmā. Šoreiz festivāls bija pirmais mūziķa koncerts jaunākā albuma "1978" tūrē. Koncerts notika Rīgas Doma dārzā piektdien, 5. jūlijā, kad laika apstākļi piedāvāja īstenu ziemeļnieku vasaru. Publiku iesildīja Horhes Luisa Pačeko kvartets (Jorge Luis Pacheco Quartet) no Kubas, pašiem cenšoties nenosalt. Kvarteta priekšnesums prezentēja Kubas mūzikas mantojumu, kas iedvesmojis gan džeza, gan populāro mūziku, un šo koncertu būtu labprātāk klausījusies dejojot.

Horhes Luisa Pačeko kvartets festivālā “Rīgas ritmi 2024”
Horhes Luisa Pačeko kvartets festivālā “Rīgas ritmi 2024”

Arī Hosē Džeimss uzstājās ar kvartetu, koncertu atklājot ar jaunā albuma singlu "Let's Get It". Dziedātājam ir baritona balss, kas ir pietiekami izplatīta, bet īpašu to padara prasmīgais pielietojums gan tehniski, gan saturā – lieliski liekot lietā mūzikas vēstures zināšanas. Viņa balss ieaijā un tajā pašā laikā tā kļūst arī par ritma instrumentu – mūziķis pārvalda arī bītboksu. Hosē Džeimss tiek dēvēts par džeza dziedātāju hiphopa paaudzei, un to viņš apliecināja darbībā, piemēram, sakausējot hiphopa apvienības "Freestyle Fellowship" tēmu ar motīvu no Džona Koltreina "A Love Supreme". Balss plūsmas pārvaldīšana jeb flovs (angliski – flow) ir viens no meistarības kritērijiem hiphopa mūzikā, un Džeimsam kopā ar kvartetu tas izdevās nepiespiesti viegli. Dziedātāja programmā ir daudz soulmūzikas un arī citu mūziķu dziesmu interpretācijas – tā, piemēram, Rīgā tika atdots gods Bilam Vitersam (Bill Withers) – Hosē Džeimss dziesmu interpretācijai pieiet ar stāstnieka vērību, aizrautību un lielu cieņu pret pirmavotu, līdz ar to izslēdzot ierasto salīdzināšanu, kurš labāk, un klausītājs var pilnībā atdoties mūzikai.

Hosē Džeimss festivālā “Rīgas ritmi 2024”
Hosē Džeimss festivālā “Rīgas ritmi 2024”

Sestdienas, 6. jūlija, vakarā klausītājus uz kultūras centru "Noass" AB dambī aicināja izdevniecība "Jersika Records", kas kopš 2017. gada specializējas džeza, improvizētās un eksperimentālās mūzikas ierakstīšanā un izdošanā. Laika gaitā izdevniecības katalogā ir gan Latvijas, gan ārzemju mūziķi, gan jaunākais avangards, gan izdoti vēsturiski ieraksti. "Rīgas ritmos" ar jaunākajām programmām uzstājās klarnetista Indriķa Veitnera un vibrofonista Ērika Mieža kvartets, trombonista Vadima Dmitrijeva kvartets, kura albums "Integration!" nule piedzīvojis izdošanu, un saksofonista Toma Rudzinska kvartets, kura jaunākais albums "Jersika Records" paspārnē vēl ir izdošanas procesā. Var jau būt, ka "Noasa" skatuve ir maza, bet tas ir labs atbalsta punkts tālākam atspērienam – Latvijas džeza mūziķiem darba lauks mūsdienās ir plašs, ko apliecina viņu Eiropas koncertu turnejas, kā arī starptautiskās sadarbības.

Turpinot cītīgi iesākto darbu, Latviju pasaulē varētu atpazīt kā džeza mūzikas zemi. Kāpēc gan ne – visi priekšnosacījumi tiek godam pildīti.

Festivāls “Rīgas ritmi 2024” centrā "Noass"
Festivāls “Rīgas ritmi 2024” centrā "Noass"

Nākamā gada jūlijā "Rīgas ritmi" svinēs 25. jubileju – vēl šoruden festivāls piedāvās koncertsēriju "Art of Riga Jazz", kurā uzstāsies itāļu pianists Emiliano Dauria (Emiliano D’Auria), poļu izcelsmes kanādiešu pianiste Aleksandra Streliski  (Alexandra Streliski) un itāļu pianiste un dziedātāja Frančeska Tandoi (Francesca Tandoi).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti