Rīta regtaims

Dziedātāja Annija Kristiāna Ādamsone: Mocarta mūzikā jūtos kā mājās

Rīta regtaims

Agnese Kanniņa: Mīlestība pret seno mūziku ir liela un prieks tajā darboties

Izkliegt visu, kas sakrājies... Saruna ar pasaulslaveno latviešu operdīvu Elīnu Garanču

Izkliegt visu, kas sakrājies. Saruna ar pasaulslaveno latviešu operdīvu Elīnu Garanču

"Šis koncerts ir viens no pēdējiem sezonas koncertiem, kurā var pateikt visu to, kas sezonas laikā nav bijis pateikts, – izdziedāt, izkliegt un pateikt visu, kas sakrājies, lai jau pēc koncerta izskaņas ar pirmo šampanieša vai vīna glāzi var sākt atvaļinājumu," tā par Dzintaru koncertzālē gaidāmo, nu jau par tradīciju kļuvušo koncertu "Elīna Garanča un draugi" intervijā "Klasikas" galvenajai redaktorei Ingai Saksonei teic  pasaulslavenā latviešu operdīva Elīna Garanča.

Katru vasaru spožā Latvijas operdziedātāja un viņas dzīvesbiedrs, diriģents Karels Marks Šišons aicina uz Jūrmalas skatuves operas māksliniekus, kurus ciena un mīl. Šoreiz zvaigžņu pāris izvēlējies spāņu soprānu Serenu Saensu (Serena Saenz): viņu mūsu publikai jau bijusi iespēja iepazīt, kad Serena ieguva divas nozīmīgas balvas prestižajā Plasido Domingo vokālistu konkursā "Operalia", kas 2022. gadā notika Rīgā, un peruāņu tenoru, konkursa "Operalia" uzvarētāju 2021. gadā Ivanu Ajonu-Rivasu (Iván Ayón-Rivas). Šobrīd abi jaunie solisti strauji kāpj pa karjeras kāpnēm, uzstājas Vīnes un Berlīnes, Parīzes un Madrides, Valensijas un Barselonas operteātros.

Koncerta programmā būs Džuzepes Verdi, Vinčenco Bellīni, Džakomo Pučīni, Šarla Guno, Žaka Ofenbaha, Riharda Štrausa un Franča Lehāra skaņdarbi. 

Inga Saksone: Brīdī, kad sarunājamies, jūsu un Karela Marka Šišona rīkotajam festivālam "Klassik in den Alpen" tuvojas galā koncerts, un atskaņas no šī festivāla sadzirdēsim arī Dzintaru koncertzālē. Ieskatoties programmā, šķiet, ka šādos koncertos valda prieks, vieglums, vasarīgas noskaņas – kā atelpa pēc nopietnas sezonas.

Elīna Garanča: Jā, tas ir tāds priecīgs noslēgums – tāds kā sezonas kopsavilkums.

Visi vienmēr ir mazliet emocionāli noguruši, tāpēc programmai gribas iedot vieglumu un sezonu pabeigt uz priecīgākas nots.

Šis festivāls Austrijā notiek jau ļoti daudzus gadus, Karels joprojām meistarīgi un veiksmīgi atrod dažādus skaņdarbus, kas neiedzen gluži depresijā, un ar pacilājošu atmosfēru un noskaņojumu ļauj uzsākt vasaras atvaļinājumu ļoti lielam cilvēku pulkam.

Jūrmalā mums būs iespēja tikties arī ar jaunajiem dziedoņiem – spāņu soprānu Serenu Sainsu un peruāņu tenoru Ivanu Ajonu Rivosu. Kā jūs viņus raksturotu?

Viņi ir jauni dziedātāji, kuri savu īsto nišu vēl meklē, un tas ir ārkārtīgi aizraujoši – skatīties un vērot viņus! Ar Karelu jau skaitāmies gandrīz tādi pusseniori... (smaida)

Abi ir ārkārtīgi atraktīvi! Serena ir koloratūrsoprāns ar ļoti gaišu un vieglu pieeju gan dzīvei, gan arī muzikālajā ziņā ir nepiesaistīta un gatava izmēģināt visu ko. Bet tenors Ivans ir dziedātājs un cilvēks ar karstu sirdi, kuram dziedāšana arī pašam sagādā ārkārtīgi lielu baudu.

Es, protams, gribot negribot gluži automātiski vērtēju viņus kā profesionāle, skatos, kā viņi attīstās, priecājos, un, ja viņiem ir kāds jautājums, šad un tad šo to pārrunājam – arī par to, kādā repertuāra virzienā viņiem vajadzētu doties. Bet jebkurā gadījumā šajos koncertos satiekas profesionāli dziedātāji, kuri viens otru pavelk uz zoba, viens otram uzsmaida un priecājas par to, ja publika tiek uzrunāta. Šie koncerti notiek patīkamā gaisotnē.

Tie, kas seko līdzi konkursam "Operalia" un redzējuši arī Rīgas kārtu, Serenu Saensu varbūt pat atcerēsies, jo viņa šeit koncertēja. Serenai ir pārsteidzošs augšējais reģistrs – spēcīgs, ļoti pārliecinošs.

Serenai kā jaunai dziedātājai ir ļoti daudz spēka un enerģijas, un arī balss kvalitāte un potenciāls ir milzīgs. Tagad viņai pašai jādomā, ko viņa ar to visu darīs un kādu repertuāru vēlas attīstīt. Protams, no teātriem šādiem dziedātājiem nāk daudzi ārkārtīgi aizraujoši piedāvājumi, bet nu – katram tas ceļš pašam ir jābūvē...

Tas, ko Serena koncertos dzied un dziedās arī kopā ar mums, pilnīgi un absolūti atbilst viņas temperamentam un repertuāram, kas viņai pašlaik būtu jādzied, un domāju, ka viņa šajā mūzikā atrod savu pašreizējo piepildījumu.

Plasido Domingo un Serena Saensa
Plasido Domingo un Serena Saensa

Ivana Rivasa balss izteiksmē var saklausīt ļoti lielu sirsnību – varbūt pat kādas līdzības ar Roberto Alanju!

(smejas) Visus jaunos dziedātājus diemžēl salīdzina ar kādu no vecākajiem kolēģiem... Ja paskatītos nedaudz pagātnē, viņu varbūt varētu salīdzināt ar Mario Lancu pirmsākumos – viņš nāk ar ļoti gaišu, saulainu skaņu, un tāda ir arī viņa attieksme un pārliecība... Par tādu dziedātāju kā Ivans var teikt – tipisks itāļu tenors, kaut arī viņš nāk no Peru.

Koncertprogrammā, ko baudīsim pirmdienas vakarā Dzintaros, pirmajā daļā ir brīnišķīgas un ne tik ļoti populāras operu lappuses no Guno, Ofenbaha, Verdi, Pučīni un Bellīni, bet otrajā daļā – operešu un populāru dziesmu repertuārs. Varētu teikt, ka otrā daļa ir vai nu gadumijas, vai arī vasaras festivālu programma, un ir prieks to sadzirdēt teicamā kvalitātē. Jo tā dēvētā vieglā mūzika ir īpaša, ja to varam baudīt tik izcilā kvalitātē. Kā veidojas programma šajos galā koncertos?

Programmu veido Karels, kurš nedēļām ilgi veic informācijas apmaiņu, meklē un skatās arī aranžējumus – tā, lai patiešām šajā koncertā valdītu vasaras galā koncerta programmas noskaņojums. Pirmajā daļā vienmēr mēģinām piedāvāt nedaudz klasiskāku repertuāru, tādu nopietnāku mūziku no zelta repertuāra, bet otrajā daļā – tādu mūziku, kas sniedz festivāla un vasaras vakara garšu. Meklējam arī populārākus darbus. Un, tā kā šie koncerti jau vairākkārt bijuši gan Austrijā, gan arī Latvijā, jāmeklē jaunas idejas un jauns repertuāra piedāvājums, lai gan publikai būtu interesanti, gan arī cilvēki, kas piedalās šajos koncertos, varētu sev rast gan vokālu, gan arī muzikālu attīstību. Un, visbeidzot, ņemam vērā arī to, ko katrs dziedātājs var un grib dziedāt; kāda atmosfēra valda ikdienā, sadzīvē un kāda ir iekšējā sajūta – ko gribētos dziedāt, lai visiem būtu priecīgāk ap sirdi.

Ja salīdzinām Alpu kūrortpilsētu Kicbīeli, kur notiek jūsu rīkotais festivāls, ar Jūrmalas kūrortpilsētu Dzintariem – vai ir kādas līdzības?

Noteikti laika apstākļi ir tie, kas ļoti ietekmē – vai cilvēki sēž sabozušies, satinušies jakās un mēģina atbrīvot savu iekšējo saulīti, vai arī visi sēž vasaras kleitiņās un kreklos un ir patīkama atmosfēra. Bet jebkurā gadījumā man grūti salīdzināt abas publikas, jo dziedāt mājās, kā visi mākslinieki vienmēr saka, vienmēr ir grūtāk. Publikā redzu ārkārtīgi daudz pazīstamu seju, un gribas šiem cilvēkiem piedāvāt pašu labāko... Līdz ar to tīri emocionāli veidojas psiholoģiskās atbildības spiediens, kas Latvijā ir daudz lielāks. Tajā pašā laikā

šis koncerts ir viens no pēdējiem sezonas koncertiem, kurā var pateikt visu to, kas sezonas laikā nav bijis pateikts, – izdziedāt, izkliegt un pateikt visu, kas sakrājies, lai jau pēc koncerta izskaņas ar pirmo šampanieša vai vīna glāzi var sākt atvaļinājumu... 

Šīs jaukās noskaņas novēlam gan klausītājiem, gan arī jums! Pagaidām laika prognozes pirmdienas vakaram ir tīri labas. Starp citu, festivāla "Klassik in den Alpen" mājaslapā ir jauka iespēja visu laiku pārbaudīt, kāda laika prognoze tiek gaidīta. Tā nav slikta doma, ko varētu pārņemt arī Jūrmala!

Jā, lai var attiecīgi sagatavoties! (smejas)

Ļoti gaidām jūsu koncertu, kuru pēc kāda laika varēsim baudīt arī "Klasikas" ēterā!

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti