Labrīt

ASV tiesa lēmusi, ka "Google" ļaunprātīgi izmantojis monopolstāvokli: ko tas nozīmē?

Labrīt

Iespēju strādāt attālināti vai hibrīddarba režīmā visvairāk novērtē gados jauni darbinieki

Augusta ceturtdienās Mazo ģildi turpinās pieskandināt džeza mūziķi

Augusta ceturtdienās Mazo ģildi turpinās pieskandināt džeza mūziķi

Visas vasaras garumā, katru ceturtdienu Rīgas kultūras un tautas mākslas centrā Mazā ģilde klausītājiem tiek piedāvāti bezmaksas džeza mūzikas koncerti. Jūnijā muzicēja "City Jazz Riga" džeza skolas kolektīvi, jūlijā Mazās ģildes dārzu pieskandināja grupa "Jam Orchestra", un arī augustā gaidāmi vairāki pasākumi.

Sākot ar 8. augustu, līdz 29. augustam, katru ceturtdienu ikviens ir aicināts uz džeza mūzikas vakariem Mazās ģildes dārzā.

Mēneša garumā par koncertprogrammu gādās viens no Baltijas vadošajiem inovatīvākajiem džeza komponistiem un izpildītājiem Toms Rudzinskis. Viņa trio, šoreiz gan kā kvartets, piedāvās dažādību gan sastāvā, katru reizi uzstājoties kopā ar citiem mūziķiem, gan repertuārā – no tradicionālā džeza līdz mūsdienīgākam skanējumam.

"Piemēram, pirmajā nedēļā mēs atskaņosim manu oriģinālmūziku, kura būs vairāk izpildīta ar elektronisku instrumentu palīdzību – sintezatoriem, efektu pedāļiem. Mums būs arī bundzinieks un basists, sintezatorists. Tas pats par sevi ir tāds uzstādījums, kur mēs mazliet izpētīsim elektronisko instrumentu iespējas," stāsta komponists.

Nākamajās nedēļās viņa trio pievienosies daudz dažādu citu Latvijas džeza mūziķu, piemēram, pianists Ritvars Garoza, Latvijas Radio bigbenda kontrabasists Edvīns Ozols, kontrabasists un basģitārists Jānis Rubiks un daudzi citi talantīgi mākslinieki. To vidū būs arī starptautiski atpazīstamā džeza dziedātāja Arta Jēkabsone, kura uzstāsies 22. augustā.

"Koncertprogrammā ir doma atskaņot gan oriģinālskaņdarbus, gan arī pāris džeza standartus un arī kādus modernākus džeza standartus. Par oriģinālmūziku runājot, kaut kas būs no paša Toma Rudzinska, kaut kas būs no manis, no Krista Saržanta, arī no Toma Poiša. Tā kā mēs centīsimies to programmu uztaisīt dažādu, lai klausītājiem ir interesanti," atklāj Jēkabsone.

Toms Rudzinskis piekrīt, ka programma tiešām būs dažāda un vajadzēs pieskaņoties katra mūziķa individuālajam skanējumam un rokrakstam.

"Citās reizēs mums, piemēram, nebūs bundzinieku. Mums tas skanējums būs vairāk akustisks. Arī solistu mūzika uzliek zināmu atbildību to izpildīt attiecīgi. Piemēram, Artas, Kristīnes un Edgara Cīruļu, Matīsa Čudara oriģinālskaņdarbi katrs skanēs, protams, diezgan atšķirīgi," teic programmas veidotājs.

Vai līdzās džeza klasikai un jau izskanējušiem mūziķu oriģinālskaņdarbiem klausītāji varētu sagaidīt arī kādu pirmatskaņojumu? Toms Rudzinskis nenoliedz šādu iespējamību, dodot māksliniekiem brīvu telpu izpausties. Koncertcikls "Džezs Vecrīgā – Mazās Ģildes dārzā" norisinās jau 18. gadu, un šis ir pirmais gads, kad viņam ir uzticēts sastādīt koncertu repertuāru un pieaicināt mūziķus.

Arta Jēkabsone apgalvo, ka Toms Rudzinskis programmu ir sastādījis ar rūpību, lai klausītājiem sniegtu muzikālu baudu: "Man ir tiešām liels prieks, ka Tomam tika piedāvāta ideja veidot šīs rezidences, un es zinu, ka viņš vienmēr ir ļoti atbildīgs, vienmēr savāc kopā lieliskus mūziķus un ka tie koncerti vienmēr ir tiešām jauki, skaisti, emocionāli un dziļi."

Līdzās šim koncertciklam līdz pat 31. augustam Mazās ģildes logos ir iespēja apskatīt bērnu mākslas studijas izstādi "Vasara".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti