Kultūras ziņas

Rīgā koncertē pasaulslavenā pianiste Marta Argeriča

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Maijā Rīgā viesosies Bostonas simfoniskais orķestris un Andris Nelsons

Pasaulslavenais diriģents Andris Nelsons maijā uz Rīgu atvedīs Bostonas simfonisko orķestri un Šostakoviča mūziku

Bostonas simfoniskais orķestris "Grammy" godalgotā latviešu diriģenta Andra Nelsona vadībā izsludinājis 2025. gada pavasara turneju Eiropā ar divu dienu pieturu Rīgā, 8. oktobrī preses konferencē paziņoja organizators Andreja Žagara Kultūras attīstības fonds.

Eiropas turnejas laikā orķestris viesosies četrās pilsētās – Vīnē, Prāgā, Rīgā un Leipcigā.

Nelsons, kura dzimtā pilsēta ir Rīga, sacīja: "Vienmēr ar nepacietību gaidu, kad atgriezīšos Rīgā gan kā privātpersona, gan muzikāli. Ir liels prieks atkal te uzstāties, jo pagājuši vairāki gadi kopš pēdējās reizes."

Bostonas simfoniskajam orķestrim (BSO) šī būs pirmā viesošanās Rīgā, Nelsonam – pirmā reize kopš 2021. gada, kad viņš šeit uzstājās kopā ar Baireitas festivāla orķestri.

"Esmu īpaši lepns iepazīstināt Latvijas klausītājus ar Bostonas simfoniskā orķestra izcilo sniegumu. Rīga man ir īpaši nozīmīga pilsēta, jo šeit mācās mana meitiņa, šeit dzīvo mani vecāki, un tieši šeit es uzsāku savu ceļu pie mūzikas," norādīja Nelsons.

BSO un Andris Nelsons turnejā atskaņos krievu komponista Dmitrija Šostakoviča mūziku viņa nāves 50. gadadienā.

Izvēlētā vieta – Operas skatuve

Koncerti notiks Latvijas Nacionālajā operā (LNOB). LNOB valdes priekšsēdētājs Sandis Voldiņš pastāstīja, ka pie operas iecerēts uzstādīt arī lielos ekrānus, lai pulcētu skatītāju pūļus, jo zāle var uzņemt ierobežotu cilvēku skaitu. Rīga jau gadiem ilgi domā par atbilstošas koncertzāles nepieciešamību, un pirms diviem gadiem Kongresu nams tika izvēlēts kā vieta akustiskās zāles ierīkošanai. Taču tā vēl jāgaida. "Mūziķi, kas strādā Rīgas orķestros vai paši spēlē Latvijas koncertos, ir pelnījuši izbaudīt mūziku un spēlēt brīnišķīgā koncertzālē," sacīja diriģents, piebilstot, ka paldies Dievam, Liepājā un Rēzeknē ir jaukas koncertzāles.

Komentējot savu turneju, Andris Nelsons atzīmēja: "Domājot, kur spēlēt, sanāk, ka vienīgā vieta, kur spēlēt uz skatuves un kas var uzņemt ievērojamu cilvēku skaitu [Rīgā], ir Opera. Protams, ka Operai ir sevišķa atmosfēra un sajūtas. Man personīgā saistība ar Operu ir pirmās atmiņas kā piecgadīgam puikam pirms gadiem 40, skatoties [Riharda Vāgnera operu] "Tanheizeru". Toreiz es arī tapu inficēts ar mūziku un ideju kļūt diriģentam."

Koncerti Rīgā notiks 11. un 12. maijā.

Gaidāmi divi dažādi priekšnesumi: Šostakoviča 6. un 8. simfonija vienā koncertā un Šostakoviča 15. simfonija otrā. Otrajā koncertā uzstāsies arī izcilā latviešu vijolniece Baiba Skride, kura atskaņos dramatisko Šostakoviča 1. vijolkoncertu. Skride, ilggadēja Nelsona sadarbības partnere, 2013. gadā debitēja kā soliste ar BSO, atskaņojot šo pašu skaņdarbu.

Biļešu tirdzniecība uz koncertiem sāksies (un, domājams, ļoti ātri beigsies) decembrī.

Nākamā gada vasarā būs apritējuši 50 gadi kopš ievērojamais 20. gadsimta komponists Dmitrijs Šostokovičs devies mūžībā, tādēļ Bostonas orķestris ierakstījis visas Šostakoviča simfonijas, par to saņemot arī trīs "Grammy" balvas – 2016., 2017. un 2019. gadā.

BSO mākslinieciskā vadītāja Andra Nelsona Eiropas turneja ietver 11 koncertus četrās pilsētās no 8. līdz 24. maijam. Turneja sāksies ar koncertiem Vīnes "Musikverein" zālē 8. un 9. maijā, turpināsies Prāgā, kur Bostonas simfoniskais orķestris pēdējo reizi uzstājās 1993. gadā, un beigsies Leipcigā ar astoņu dienu rezidenci Šostakoviča festivālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti