Kultūras ziņas

Tapusi Helēnas Demakovas grāmata "Imanta Lancmaņa māksla"

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Rīgā koncertē pasaulslavenā pianiste Marta Argeriča

Rīgā pēc 10 gadiem atkal koncertē pasaulslavenā argentīniešu pianiste Marta Argeriča

Pasaulē atzītā argentīniešu pianiste Marta Argeriča Latvijā viesojas jau trešo reizi. Viņa saņēmusi vairākas godalgas, tostarp trīs "Grammy" balvas, kā arī koncertējusi kopā ar ievērojamiem mūziķiem, arī  vijolnieku Gidonu Krēmeru. 83 gadu vecumā viņa joprojām turpina priecēt klausītājus un nu atgriezusies Latvijā, pieskandinot Latvijas Nacionālo operu ar Sergeja Prokofjeva, Ludviga van Bēthovena un Sergeja Rahmaņinova kompozīcijām.

Argentīniešu pianiste Marta Argeriča, neraugoties uz ievērojamo vecumu, kopš janvāra ir devusies koncertturnejā no Tokijas līdz Barselonai. Gaitas mūzikā viņa aizsāka jau trīs gadu vecumā, sākot spēlēt klavieres. Pirmo reizi uz skatuves uzstājās astoņos gados, kopš tā laika guvusi vairākas pasaulē nozīmīgas godalgas konkursos, kā arī Japānas, Francijas, ASV, Itālijas un dzimtās Argentīnas goda ordeņus. Koncertā Latvijā viņu sastopam kopā ar japāņu pianisti Akani Sakai. 

Producents Jevgeņijs Vintūrs-Irverstags stāsta: "Marta ir priecīga, ka atkal pēc 10 gadiem var atgriezties un koncertēt šeit, kur viņai dzīvo ļoti daudz draugu… Kad viņa šeit atbrauca, viņa sazinājās ar Gidonu Krēmeru un prasīja par vietām, ko varētu apskatīt. Kopumā viņu ļoti daudz kas sasista ar Latviju un viņa šeit gribētu atgriezties biežāk."

"Manuprāt, tā ir viena no brīnišķīgākajām iespējām, ko varētu iedomāties – spēlēt kopā ar Martu," teic japāņu pianiste Akani Sakai, piebilstot, "tā enerģija, kas viņai piemīt, tādu enerģiju es neesmu sajutusi no neviena cita mūziķa.

Manuprāt, citi mūziķi nevar iemācīties, kā to darīt, bet, protams, var iedvesmoties no viņas, vismaz kādus no spēles elementiem izmantojot savā darbā."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Marta Argeriča man asociējas ar vieglumu. Tiešām ar vieglumu, ar grāciju, ļoti smalka ir viņas klavierspēle," teic koncerta apmeklētāja, pianiste Helga Gūtšmite. 

Arī koncerta klausītājs, diriģents Jānis Liepiņš pauž savu sajūsmu: "Te vispār svarīgākais ir, ka mēs piedzīvojam iespēju redzēt dzīvu leģendu. Te vairs varbūt nav tik svarīga tā tehniskā varēšana, katra pianista spējas vai kaut kādas dotības. Protams, varbūt man pietrūka drusciņ dzirdēt Martu vienu pašu."

Koncertu klausījās arī aktrise Baiba Broka: "Man ir tāda liela prieka un pilnīgas piepildītības sajūta, jo katra sekunde, katra milisekunde ir kaut kā piepildīta ar to enerģiju. Man tiešām ir tāda sajūta – un to ne bieži nākas piedzīvot –, ka ir tik blīva tāda enerģijas un mūzikas plūsma."

Pēdējo reizi Marta Latvijā bija pirms desmit gadiem, vairāki skatītāji bija dzirdējuši viņas uzstāšanos arī iepriekš.

"Tas ir, man liekas, unikāli, ja cilvēks var dzīvot līdz tādam gadu skaitam un turpināt tik kvalitatīvi sniegt priekšnesumus, tas ir vienkārši fascinējoši," atzīmē pianiste Evija Mirķe. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti