Pa ceļam ar Klasiku

Diriģents Ivars Cinkuss: Juris Kulakovs bija uz lielām lietām tendēts

Pa ceļam ar Klasiku

"Klasikas" viesi – pasaulslavenā pianiste Mūza Rubackīte un vijolnieks Dmitrijs Mahtins

Festivālā "Vivat Curlandia!" izrādīs pirmo mākslīgā intelekta rekonstruēto baroka operu

Festivālā «Vivat Curlandia!» izrādīs pirmo mākslīgā intelekta rekonstruēto baroka operu

Laika mašīnas sajūta apkopojumā ar acīm un ausīm baudāmu atmosfēru – tā tiek pieteikts šī gada Kurzemes–Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls "Vivat Curlandia!", kas šajā nedēļas nogalē, 13. un 14. jūlijā, jau devīto reizi norisināsies Bauskā. "Domāju, ka daudziem šis ir kļuvis par obligāto ikgadējo pasākumu, jo tā atmosfēra, kas šajās dienās valda Bauskā, nav atrodama nekur citur Latvijā," teic Rīgas Senās mūzikas centra vadītāja, festivāla galvenā producente un traversflautiste Aija Dimza.

"Vivat Curlandia!" programma šogad solās būt īpaši krāšņa – klausītājus priecēs Latvijā un pasaulē atzīti senās mūzikas izpildītāji, kas, tērpušies vēsturiskos tērpos, izpildīs daudzveidīgu senās mūzikas programmu. Festivāla apmeklētāji citu neaizmirstamu koncertu starpā varēs piedzīvot operas izrādi un nakts koncertu sveču un lāpu gaismā, kā arī pasaulē pirmo mākslīgā intelekta rekonstruēto baroka operu "Andromeda".

Itālijas noskaņās

Festivālu 13. jūlijā pulksten 15.00 ar programmu "J.S.Bach — Trios For Two" Bauskas pilī atklās divi pasaules līmeņa itāļu mūziķi Lorenco Kavasanti (flautas) un Alesandro Padoans (klavesīns). Festivāla producente Aija Dimza stāsta, ka šī koncerta programma ir radīta ļoti nesen un oriģināli sastāv no vijoļu sonātēm, ko paši izpildītāji aranžējuši savam sastāvam. "Koncertā būs dzirdami Latvijas pirmatskaņojumi, un šādā izpildījumā šie darbi nav daudz skanējuši arī nekur citur pasaulē," saka Aija Dimza.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Vakara turpinājumā, pulksten 17.00, itāļu mūziķus nomainīs pašmāju izpildītājas Elīna Šimkus (soprāns) un Kristīne Stumbure (traversflauta), lai koncertprogrammā "Reiz Venēcijā…" kopā ar ilggadējo festivāla viesi lautistu Mauro Pinčiaroli Bauskas pils telpās turpinātu uzturēt Itālijas noskaņas.

Mākslīgā intelekta rekonstruēts baroks

13. jūlijā pulksten 19.00 Bauskas Kultūras centrā festivāla apmeklētājiem baroka operteātra "Collegium Musicum Riga" izpildījumā, Dārtas Noras Pauļukas-Sadlovskas režijā un ar Māri Kupču pie diriģenta pults būs iespējams piedzīvot vienu no gaidītākajiem festivāla notikumiem — pasaulē pirmo mākslīgā intelekta rekonstruēto baroka operu "Andromeda". Dziedātāja Monta Martinsone, kura iestudējumā izpildīs Andromedas lomu, stāsta, ka ideja tapusi, draugu lokā runājot par to, ka varētu atjaunot itāļu komponista Marko Skaki operas partitūru, jo līdz mūsdienām ir saglabājies tikai tās librets.

Draugi esot domājuši: "Kā varētu izklausīties, ja mākslīgais intelekts rekonstruētu baroka operu?"

Monta Martinsone atzīst, ka joka līmenī izteiktā ideja ātri vien pārtapusi realitātē, un sācies darbs pie muzikālā materiāla atjaunošanas darbiem. "Viļņas Mūzikas un teātra akadēmijas profesors Mantauts Krukausks mākslīgā intelekta modeli "piebaroja" ar mūzikas vēstures un teorijas grāmatām. Tad tika dotas arī jau esošas itāļu baroka laika komponistu Klaudio Monteverdi un Marko Skaki operas, kā arī citu tā laika komponistu mūzika. Un tad, lēnā garā, takti pa taktij tapa šī opera," stāsta Monta Martinsone.

Mākslīgā intelekta radītajā darbā var dzirdēt arī dažādas nepilnības, kas raksturīgas tehnoloģiju veidotajiem radošajiem darbiem. "Mēs tās arī atstājām. Ir interesanti paklausīties un sadzirdēt mākslīgo intelektu," teic Monta Martinsone. 

Pasaulē pirmās mākslīgā intelekta rekonstruētās baroka operas "Andromeda" pirmizrāde notika pagājušā gada rudenī Viļņā, kad pilsēta atzīmēja 700 gadu pastāvēšanas dienu. Monta Martinsone atceras, ka

klausītāju reakcija esot bijusi dažāda – visiem likās interesanti, citi bija sajūsmā, bet bija arī tādi, kuri bija sašutuši par dažviet dzirdamajām muzikālajām virzībām, kas līdz galam neatbilst tā laika stilam vai teorijai.

"Bet mēs jau nemēģinājām radīt izcilu baroka operu! Tas bija eksperiments par to, vai mākslīgais intelekts var vai nevar sakomponēt operu. Mēs sapratām, ka var, bet tam ir nepieciešama cilvēka palīdzība. Pašlaik izskatās, ka bez cilvēka palīdzības mākslīgais intelekts operu sarakstīt nevarētu," atzīst Monta Martinsone.

Izcilu skaņu virpulis

13. jūlija vakarā pulksten 23.00 Bauskas pils pagalmā notiks nakts koncerts "O Maria, Maris stella", kur lāpu gaismā uzstāsies seno pūšaminstrumentu ansamblis "Alta Bellezza" no Šveices. "Tā ir unikāla iespēja izbaudīt iepriekš maz dzirdētu instrumentu skaņas autentiskā izpildījumā, jo instrumenti, kurus spēlē šis ansamblis, Latvijā nav izplatīti," teic festivāla producente Aija Dimza.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Svētdien, 14. jūlijā, pulksten 12.00 Itālijas tematiku Bauskas pilī turpinās itāļu izpildītāji Nadia Kazantseva (soprāns) un Frančesko Melāni (klavesīns). Izpildot programmu "Schiava d’Amore", mūziķi priecēs apmeklētājus ar 17. gadsimta otrās puses itāļu komponistu radītiem darbiem par daudzšķautņainu sievietes tēlu, mīlestību un jūtām, kas reizēm var būt neaptverami skaistas, bet reizēm – dziļi mokošas.

Bauskas Svētā Gara baznīcā 14. jūlijā pulksten 14.00 Aijas Dimzas (traversflauta), Elfrīda Švalbes (baroka čells) un Mihaila Pranoviča (klavesīna) izpildījumā klausītāji varēs baudīt īstas karaļgalma noskaņas koncertprogrammā "Muzikālās skices Frīdriha Lielā galmā". Savukārt jau pulksten 16.00 Bauskas pilī ar speciāli dubultvirdžinālam veltītu programmu "Variations for Mother and Child" uzstāsies starptautiski atzītais franču klavesīnists Nikolā Obēns. "Viņam bija iespēja spēlēt arī klasisku klavesīna programmu, bet

viņš nevarēja laist garām izdevību spēlēt dubultvirdžinālu, ko Bauskas pils ir iegādājusies, — tas ir vienīgais šāda veida instruments Baltijas valstīs, un reprodukcija ir izcila," stāsta festivāla producente Aija Dimza.

Festivālu "Vivat Curlandia!" 14. jūlijā pulksten 18.00 noslēgs Nīderlandes vīru vokālā grupa "Cappella Pratensis" ar programmu "Josquin in Rome". Festivāla producente Aija Dimza dalās priekā par gaidāmo koncertu, sakot, ka šī mūziķu grupa pašlaik ir viens no pasaulē vadošajiem vīru  vokālajiem sastāviem, kas specializējas viduslaiku un agrīnās renesanses mūzikā. "Šis būs arī īpaši akustisks piedzīvojums, jo viņi neatradīsies zāles priekšā, bet gan publikai pa vidu," teic Aija Dimza, piebilstot, ka mākslinieki uzstāsies, dziedot no vēsturiskajām notīm, kas stāvēs uz vēsturiskas apļveida pults.

Visi svētdienas pasākumi, izņemot noslēguma koncertu, būs bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti