Laba Daba

Uz “Labu dabu”! Edgars Rubenis un Marija Luīze Meļķe

Laba Daba

Uz “Labu dabu”! Bawn

Uz “Labu dabu”! Mungo’s Hi Fi

Spēlēt pēc saviem noteikumiem. «Mungo’s Hi Fi» pošas uz «Labu dabu»

Glāzgovas apvienības "Mungo’s Hi Fi" dalībnieks, producents un dīdžejs Tomijs Deindžers (Tommy Danger) atklāj, ka ir iemīlējies jamaikiešu mūzikā. Drīzumā šo mīlestību dzirdēs arī festivāla "Laba daba" apmeklētāji.

Dace Volfa: Vai šī būs pirmā reize, kad uzstāsieties Latvijā?

Tomijs Deindžers: Jā. Mums ir paveicies spēlēt gandrīz visās Eiropas valstīs, bet Latvija ir tā vieta, kur neesmu bijis, tāpēc tiešām gaidu šo uzstāšanos.

Vai vari pastāstīt, kā gadījās, ka četri skoti, sākumā jūs gan bijāt bijāt divi, 2000. gadu sākumā Glāzgovā nodibināja Jamaikas mūzikas kolektīvu?

Es un pāris mani draugi vienkārši iemīlējāmies jamaikiešu mūzikā, atvērām ierakstu veikalu "Reggae Fever", kas specializējās regejā, sākām iepirkt ierakstus un būvēt skaņusistēmu (soundsystem). Atšķirībā no Londonas, Birmingemas un citām pilsētām Anglijā – Glāzgovā, Skotijā, nebija īpaši daudz regeja, tāpēc mums tā šķita ideāla vieta, kur pamēģināt.

Jūs bijāt tādi kā regeja pionieri Glāzgovā?

Bija vēl daži cilvēki ar skaņusistēmām, bet ne pārāk daudzi izdeva un producēja paši savu mūziku.

Jums ir arī ierakstu izdevniecība.

Mums ir pat trīs izdevniecības. "Scotch Bonnet Records" ir mūsu galvenais leibls, tad ir "Scrub A Dub", kas vairāk specializējas 140 BPM dabstepa stila mūzikā, kā arī izdevniecība tradicionālākai regeja mūzikai.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Tad jau jums nav nekādu grūtību ar savu ierakstu izdošanu, jūs pat varat izvēlēties leiblu.

Jā, mums ir paveicies, ka varam paši izdot savu mūziku.

Skaņusistēmas koncepts, vismaz šajā Eiropas daļā, nav pārāk pazīstams. Vai vari pastāstīt par to mūsu klausītājiem?

Skaņusistēma ir veids, kā spēlēt mūziku pēc saviem noteikumiem. Nav jāpaļaujas uz naktsklubu vai kādu citu, kas nodrošinās skaņu, jums pašiem ir skandas, skaņas pastiprinātāji un, protams, komanda, kas strādā kopā, lai to darbinātu. Ir vairāk elastības spēlēt mūziku dažādās vietās. 

Vai jūs ceļojat ar savu skaņusistēmu? Jums taču ir viena, būvēta īpaši jūsu vajadzībām?

Mēs to darījām daudzus gadus. Tagad tā stāv mūsu studijas noliktavā Glāzgovā. Kopš breksita mums ir daudz grūtāk to aizvest uz Eiropu. Mēs to vedām uz "Outlook" festivālu Horvātijā, bet tagad tas ir tik sarežģīti un dārgi, ka mēs vairs nevaram taisīt tādus koncertus. Pārsvarā ar skaņusistēmu mēs tagad uzstājamies tikai Apvienotajā Karalistē.

Šķiet, ka regeja un dub mūzika, un skaņusistēmas kā tādas, ir ļoti piemērotas brīvdabas koncertiem. Vai tā ir?

Pilnīgi noteikti. Uzskatu, ka skaņusistēma vislabāk skan tieši ārā, kur skaņa neatbalsojas pret zāles sienām. Tā ir mana iecienītā vieta, lai spēlētu ar skaņusistēmu. 

Festivāls, uz kuru brauksiet Latvijā, notiek lauku apvidū, dabas ielokā. Kā, tavuprāt, jūsu mūzika iekļausies Latvijas lauku ainavā?

Man liekas, ka ļoti labi. Mēs esam labi pazīstami ar spēlēšanu brīvdabas festivālos un pie dabas, agrāk esam rīkojuši arī brīvās ballītes mežā. Mūsu mūzika šādos apstākļos skan labi. Tā ir brīvība, kad tu spēlē mūziku ārā ar labu skaņu.  

Tā kā šī būs jūsu pirmā uzstāšanās Latvijā, pastāsti mūsu klausītājiem, kāpēc būtu jādodas uz "Mungo’s Hi Fi" koncertu?

Nāciet skatīties "Mungo’s Hi Fi", jo mums ir daži no Eiropas labākajiem dub un regeja ierakstiem, mēs kolekcionējam plates no Jamaikas ar oriģinālajiem veterāniem un arī mūsdienu māksliniekiem. Mēs apvienojam savu mūziku ar moderno deju mūziku un popmūziku, lai savienotu visus šos stilus kopā. 

Izklausās, ka būs jautrība un dejošana.

Tieši tā!

Ceru, ka arī jūs Latvijā lieliski pavadīsiet laiku. Tiekamies drīz!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti