Jaunas asinis un veci nosaukumi «Radio Naba» mūzikas topā

Ar pirmo dziesmu jaunumu sarakstā debitē amerikāņi "Cold Court", tikmēr skotu ansamblis "Mogwai" joprojām nav mainījis nosaukumu. Pēc ilgāka laika par sevi atgādina "Martas asinis", un topam pievienojas arī jauni skaņdarbi no Medniex un "Mortido".

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un pieciem iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"Cold Court" – "Twin"

"Darbi ir skaļāki par vārdiem," nolēma pieci jaunieši Filadelfijā un ķērās pie darba, strauji un trokšņaini pierādot sevi kā lielisku koncertgrupu vispirms tuvākā, pēc tam arvien tālākā apkārtnē. Par sevi viņi neko daudz nerunā – visi grupas dalībnieki esot vecumā no 17 līdz 21 gadam, abi dziedātāji un ģitāristi Mini un Džodžo ir brāļi, un "Twin" ir pirmā "Cold Court" dziesma, kas studijas ieraksta formā nodota visplašākajai publikai.

Tieši tā – pati pirmā un pagaidām vienīgā. Tai gan ir dvīņumāsa (vai brālis) – vēl viena dziesma, bet to dzirdēs tikai tie, kas iegādāsies "Cold Court" 12 collu vinila singlu un noklausīsies tā b-pusi, kamēr interneta straumētājiem šis prieks būs liegts.

Grupa ir pietiekami talantīga un aizraujoša, tās popularitātes veicināšanas stratēģija visai oriģināla – būs interesanti vērot "Cold Court" tālākās gaitas.

"Martas asinis" – "VGM"

Pirms 15 gadiem (jā, tik ātri rit laiks) ansamblis "Bērnības milicija" piedzīvoja vieglu traumu ar daļēju dzīvībai svarīgā šķidruma noplūšanu jaunas apvienības "Martas asinis" virzienā. Sākumā šķita, ka transfūzija abus organismus padarīs tikai stiprākus un ņiprākus, bet dabas likumi darbojas arī mūzikas ekosistēmās – mūziķu apvienību darbība kļuvusi arvien rimtāka, bet tieši tāpēc katra parādīšanās koncertos vai ierakstos tiek jo vairāk gaidīta. 

Liela daļa no mākslas darba veiksmes ir spējā rezonēt ar tā adresāta – šajā gadījumā klausītāja – pieredzē balstītām emocijām. Kurš gan nav piedzīvojis nedienas loģistikā? Tad šī "spriedzes dziesma", kā to Filipa Deruma balsī vēsta grupa "Martas asinis", ir par mums. Tiktāl ierakstā, bet oktobra otrajā pusē Rīgā būs arī koncerts.

Medniex – "Coin-Oper8ed Battle Ride Arena"

Neviens nepastāstīs par savu darbu labāk kā tā autors: "Iedvesma ritmam aizgūta no nu-metal žanra, taču bungu partijas un atsevišķas melodijas izpildītas chiptune tehnikā uz modificētām "Game Boy" kabatas spēlēm. Primitīvā skaņa kopā ar distortētajiem sintezatoriem tāpēc piešķir vairāk industriālās mūzikas nokrāsu vai ko līdzīgu tumšam big beats."

Medniex jeb Valters Mednieks ir gan animācijas mākslinieks, gan mūzikas un performances artists, savulaik maskējies kā dzeltenais robots grupā "MMMM", un dažkārt arī "Radio Naba" topa raidījuma vadītājs.

"Kompozīcija uzjunda atmiņas par agrākiem, bezrūpīgākiem laikiem, kad aizrautīgi tika spēlētas mazliet vardarbīga rakstura video spēles. Vizuālais materiāls singlam tāpēc ieturēts kā iztēlota video spēle no agrajiem 2000. gadiem ar nosaukumu "C.O.B.R.A." (saīsinājums no skaņdarba nosaukuma pirmajiem burtiem)," par skatāmo versiju stāsta Medniex.

"Mogwai" – "God Gets You Back"

Reiz skotu postroka grupas "Mogwai" dibinātājam Stjuartam Breitvaitam (Stuart Braithwaite) jautāja, kamdēļ nosaukumam izvēlēts vārds, kas Ķīnas kantoniešu dialektā nozīmē "ļaunais gars", bet popkultūrā pazīstams arī kā spalvains velnēns no filmas "Gremlini". Stjuarts atteica, ka nosaukumam nav īpašas nozīmes un vispār grupa vienmēr gribējusi to nomainīt ar labāku, bet, kā daudzām lietām dzīvē, arī šai nekad nav atlicis laika. 

Tagad var droši teikt, ka nosaukuma maiņai nebūs lemts notikt. Nākamgad "Mogwai" apritēs jau 30 darbības gadi, ko tad nu vairs… Apaļo jubileju grupa atzīmēs ar turneju, kas februārī sāksies Eiropā un turpināsies Āzijā un Ziemeļamerikā. 

Par jaunu albumu vēl neko neziņo, bet skaņdarbs "God Gets You Back" varētu liecināt, ka pie tā tiek strādāts. Laikam pēc 2021. gada studijas ieraksta "As The Love Continues", kas saņēma tā gada labākā Skotijas albuma titulu, darbs neiet tik raiti – dziesmā "God Gets You Back" esot izmantots grupas multiinstrumentālista un vokālista Berija Bērnsa (Barry Burns) septiņgadīgās meitas sacerēts teksts, jo tēti bija piemeklējusi radošā krīze.

"Mortido" – "Infantilna Ljudina"

Ukraiņu grupa no Dņipro pilsētas (nejaukt ar blekmetāla apvienību no Jekaterinburgas Krievijā, kurai tāds pats nosaukums!) pagājušajā gadā debitēja ar EP "Misto spustoshene" ("Izpostītā pilsēta").

Šā gada augustā "Mortido" mūzika, kas tiek raksturota ar tik pretrunīgiem apzīmējumiem kā deathrock un dream pop, piedzīvojusi pirmo lielāko apkopojumu studijas albumā "Nizhnistj" ("Maigums"). No tā arī dziesma par infantilo cilvēku.


 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti