FOTO: Dzimis skatuvei! Braiena Adamsa «Arēnas Rīga» koncerta apskats

8. jūlijā koncerttūres "So happy it hurts" laikā "Arēna Rīga" uzstājās kanādietis Braiens Adamss (Bryan Adams). Savas karjeras laikā Adamss izdevis 18 studijas albumu, 75 singlus un dažādu citu formātu ierakstus, ir viens no veiksmīgākajiem Kanādas mūziķiem. Lai arī slavas virsotnes ar lielākajiem hitiem viņš piedzīvoja jau pirms 30 gadiem, koncerts Arēna Rīga bija 30 dziesmu meistarklase. 

Braiens Adamss solo karjeru uzsāka 1980. gadā ar savā vārdā nosauktu debijas albumu. Komerciālus panākumus guva trešais albums "Cuts Like a Knife", savukārt Adamsa ceturto, 1984. gadā izdoto, albumu "Reckless" var saukt par astoņdesmito gadu roka klasiku.

Braiens Adamss ir viens no vadošajiem astoņdesmito un deviņdesmito gadu hitu autoriem, kas vēlāk savu radošumu realizējis arī labdarības pasākumu organizēšanā un atzinību saņēmis arī kā fotogrāfs.

Lai arī Latvijā Adamss jau bija uzstājies iepriekš, man šis bija pirmais mūziķa koncerts, kas bija atgriešanās bērnībā. 

Manas pirmās atmiņas ar Braienu Adamsu saistās ar "All For Love", kurā Adamss dziedāja kopā ar kolēģiem Stingu un Rodu Stjuartu, kas bija vadošā dziesma 1993. gada filmas "Trīs musketieri" skaņu celiņā. Tad vēl Adamsa romantiskā balāde ar leģendārā flamenko ģitārista Pako de Lusija līdzdalību "Have You Ever Really Loved a Woman?" iepazīstināja ar 1995. gada filmu "Dons Žuans Demarko". Jāpiemin arī "(Everything I Do) I Do It for You" – dziesma no 1991. gada filmas "Robins Huds, zagļu princis" ar Kevinu Kostneru galvenajā lomā, bet 2002. gadā Adamss sadarbībā ar Hansu Cimmeru (Hans Zimmer) sarakstījis mūziku animācijas filmai  "Spirit: Stallion of the Cimarron" (Gars: Prērijas dvēsele), no jauna apliecinot hitu autora statusu. Uzskaitītie skaņu celiņi bija daļa arī no "Arēnas Rīga" koncerta, kura programmā bija 30 dziesmu!

Bērnības varoņus klausīties koncertā pēc tik ilga laika ir nedaudz riskanti, jo laiks izmaina visus, arī skatuves māksliniekus. Braiena Adamsa gadījumā laika ritējums ir bijis dāsns un viņš kopā ar savu grupu Rīgā nodemonstrēja klasisku arēnas roku – stilistiski tā ir radio draudzīga rokmūzika, kas koncertā savijas ar rokenrola un blūza elementiem. Līdzās Adamsam bija ģitārists Kīts Skots (Keith Scott), ar kuru viņš ir kopā jau kopš karjeras pirmsākumiem. Savukārt Skots spēlējis arī ar tādiem māksliniekiem kā Tīna Tērnere, Šēra un Deivids Bovijs un šogad svinēs savu 70 gadu jubileju, Rīgā viņš publiku aizrāva ar emocijām bagātiem solo. Bundzinieks Pets Stjuards (Pat Steward) Adamsa grupā ir jau kopš astoņdesmitajiem, bet pianists Gerijs Braits (Gary Breit) no divtūkstošajiem. Jaunākais dalībnieks – basģitārists Solomons Vokers (Solomon Walker) kolektīvam pievienojās 2018. gadā, iepriekš spēlējis Moriseja grupā, un Rīgā uzspēlēja arī kontrabasu.

Tendencēm mūzikā ir liels svars, bet galu galā klasiskas vērtības spēs aizraut publiku vēl desmitgades – Adamss to zina un pielieto savas veiksmes labā.

Piemēram, Adamss ir melodiju meistars, kurš vairākas dziesmas izpildīja "ugunskura versijā" jeb viens ar ģitāru. Viņa balss atšķirība arī ir nozīmīgs dziesmu popularitātes faktors – tā ir tenora balss ar rokam vajadzīgo raupjumu, plašu emocionālo diapazonu, daudzveidību un dinamiku. Turklāt, gadiem ejot, balss nav novecojusi, tas uz mani atstāja vislielāko iespaidu. Cepuri nost!

"Arēnā Rīga" uzstājas kanādiešu dziedātājs Braiens Adamss
"Arēnā Rīga" uzstājas kanādiešu dziedātājs Braiens Adamss

Publikas koris vislabāk bija dzirdams dziesmās "Please Forgive Me" un arī "Summer of '69". Par komisku elementu gādāja piepūšamie objekti – liela bumba, kas koncerta sākumā turēja publikas rokas gaisā, gan lidojošais kabriolets. 

Mūziķis godināja izcilo Tīnu Tēneri, izpildot dziesmu "It's Only Love", "The Best", "What's Love Got to Do With" kompilāciju. Adamsu un Tērneri vienoja gan kopējas dziesmas, gan draudzība, un arī tematiski koncertā šī atkāpe ļoti labi iederējās, jo iekrāsoja konkrēto mūzikas laika nogriezni. Mūziķis pateicās saviem vecākiem – mūžībā aizgājušajam tētim un cienījamā vecumā esošajai mammai, kas dēlam ir uzticējušies un atbalstījuši viņa mūziķa gaitas jau no paša sākuma, piesakot – galvenais, lai darbu paveic kārtīgi!

Braiena Adamsa koncerts raisīja nostaļģiju, un tā bija mūzikas vēstures mācību stunda, kā arī pierādījums, ka skatuves karjera saglabā aktualitāti un jaudu arī tad, kad prožektoru gaismas pievērš uzmanību jaunajiem talantiem.

"Arēnā Rīga" uzstājas kanādiešu dziedātājs Braiens Adamss
"Arēnā Rīga" uzstājas kanādiešu dziedātājs Braiens Adamss

Starp citu, mūziķis ir uzstājies kopā ar Teilori Sviftu un Edu Šīranu, kuri jaunākai paaudzei nozīmē to pašu, ko Braiens Adamss saviem vienaudžiem un viņu bērniem. Katram laikam savi varoņi, un tiem visiem aplausi ir spēka avots, bet skatuve – liktenis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti