Pa ceļam ar Klasiku

Festivālā "Vivat Curlandia!" izrādīs pirmo mākslīgā intelekta rekonstruēto baroka operu

Pa ceļam ar Klasiku

Ievas Salietes spēlētā klavicimbala savīsies ar "Schola Cantorum Riga" vīru balsīm

"Klasikas" viesi – pasaulslavenā pianiste Mūza Rubackīte un vijolnieks Dmitrijs Mahtins

Latvijā viesojas pasaulslavenā pianiste Mūza Rubackīte un vijolnieka Filipa Hiršhorna audzēknis Dmitrijs Mahtins

Trešdien, 10. jūlijā, pulksten 19.00 Rīgas Melngalvju namā ar programmu "Belle Époque", kurā izskanēs Johannessa Brāmsa, Leopolda Godovska un Karola Šimanovska skaņdarbi, uzstāsies Lietuvā dzimusī pianiste Mūza Rubackīte un vijolnieks Dmitrijs Mahtins no Holandes.

Francijā dzīvojošā pianiste Mūza Rubackīte pirmoreiz izrādījusi savu klavierspēles talantu jau septiņu gadu vecumā, un kopš tā laika mūziķe saņēmusi nedalītu kritiķu atzinību un klausītāju apbrīnu. Māksliniece attīstījusi savas iemaņas pie tādiem zināmiem pasniedzējiem kā Bella Davidoviča, Jakovs Fliers un Mihails Voskresenskis.

Mūzas Rubackītes repertuārā ir vairāk nekā 30 soloprogrammu un 40 klavierkoncertu, viņa ir saņēmusi Lietuvas Goda leģiona ordeni un apbalvojumus prestižos konkursos Budapeštā un Parīzē, demonstrējot savu spožumu arī citās pasaules valstīs. Nesen par pianisti tapusi arī dokumentālā filma "Mūza", kas jau guvusi atzinību Amerikas Savienotajās Valstīs un drīzumā tiks izrādīta arī Francijā, Lietuvā un citviet.

Koncertā Mūzu Rubackīti pavadīs arī virtuozais vijolnieks un Paganīni konkursa laureāts Dmitrijs Mahtins – mūziķis jau septītajā paaudzē. Par savu nozīmīgāko posmu savā radošajā biogrāfijā Dmitrijs Mahtins uzskata mācības pie leģendārā latviešu vijolnieka Filipa Hiršhorna.

"Savā īsajā mūžā un pasniegšanas pieredzē viņš paspēja izaudzināt neskaitāmi daudz jaunu talantu un parādīja saviem audzēkņiem īstu beznosacījumu mīlestību pret mūziku," savās atmiņās par mācībām pie vijolnieka Filipa Hiršhorna dalās Dmitrijs Mahtins.

Gan Mūza Rubackīte, gan vijolnieks Dmitrijs Mahtins ir bieži viesi uz prestižākajām pasaules koncertskatuvēm, sadarbojoties ar citiem atzītiem pasaules orķestriem un solistiem.

Koncertā Melngalvju namā tiks atskaņota Johannessa Brāmsa, Leopolda Godovska un Karola Šimanovska skaņdarbu izlase. Šo komponistu starpā īpaši izceļams Leopolds Godovskis, kurš plašākai sabiedrībai zināms kā izcils lietuviešu komponists. Rubackīte stāsta, ka pandēmijas laikā nejaušu sakritību dēļ atklājusi pianista rakstīto klaviersonāti: "Tā kā laika bija daudz, šo stundu garo skaņdarbu uzreiz iemācījos un ierakstīju. Ieraksts saņēma daudzus apbalvojumus, un es sapratu, ka jaunatklātais komponists aizrauj ne tikai mani, bet arī klausītājus." 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti