Labrīt

Vašingtonā sākas NATO valstu un valdību vadītāju sanāksme

Labrīt

Kartupeļi aug labi, tāpēc cenas varētu kristies

Latvijas armijas 105. gadadienas svinību kulminācija būs vērienīga zaļumballe Esplanādē

Latvijas armijas 105. gadadienas svinību kulmināciju noslēgs vērienīga zaļumballe Esplanādē

10. jūlijā Rīgā, Esplanādē, notiks Latvijas armijas 105. gadadienas svinības. To kulminācija būs vērienīga zaļumballe, kas ilgs piecu stundu garumā un kurā muzicēs Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestris, Zemessardzes orķestris, kā arī šo orķestru dažādi citi sastāvi un solisti.

Zaļumballes mākslinieciskais vadītājs majors Andis Karelis sola patriotisku, svinīgu un priecīgu atmosfēru un aicina ikvienu ļauties dejai. Ieeja zaļumballē ir bez maksas.

Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestra mītnē pirms lielās zaļumballes notiek intensīvi mēģinājumi. Mūziķiem patiešām daudz darba, jo balles programma ir ļoti plaša un daudzpusīga –

sākot no tautasdziesmām un Alfrēda Vintera melodijām līdz Raimonda Paula kompozīcijām un mūsdienu rokmūzikai. 

To dažādos sastāvos priekšā cels divi mūsu bruņoto spēku orķestri, stāsta Latvijas bruņoto spēku štāba orķestra galvenais diriģents, zaļumballes mākslinieciskais vadītājs majors Andis Karelis: "Esplanādē mēs varēsim redzēt Latvijas bruņoto spēku štāba orķestra un Zemessardzes orķestra mūziķus dažādās komplektācijās. Gan kā pūtēju orķestri, gan kā bigbendu, gan kā rokgrupu, gan kā zaļumballes orķestri. Protams, mums ir ļoti liels prieks uzstāties kopā kā ar savu orķestru solistiem, viņu vidū Luīze Krasta, Gatis Supe, Arvīds Keinis, Gita Puikevica-Puikevska, Atis Ieviņš. Un kā parasti mēs priecājamies par sadarbību ar lieliskiem viessolistiem, šoreiz ar mums uz skatuves kāps Ieva Sutugova un Mārtiņš Kanters. Repertuāru es mēģināju atlasīt, lai būtu visām gaumēm un no dažādiem laikmetiem".

Latvijas armijas 105. gadadienai veltītās Zaļumballes mēģinājums
Latvijas armijas 105. gadadienai veltītās Zaļumballes mēģinājums

Esplanāde nav nejauša vieta Latvijas armijas 105. gadadienas svinībām, jo līdz Otrajam pasaules karam dažādi ar mūsu armiju saistīti notikumi risinājās tieši Esplanādes parkā. Tik vērienīga zaļumballe, iespējams, gan tur notiks pirmo reizi, atklāj Andis Karelis: "Protams, mēs ejam līdzi laikam, esam moderni, bet tajā pašā laikā

ļoti svarīgi pieturēties arī pie kādiem vēstures aspektiem, godinot mūsu senčus un cilvēkus, kuri ir ieguldījuši savu dzīvi, cits pat varbūt ziedojis savu dzīvību bruņoto spēku un valsts labā, lai mēs būtu un lai mēs varētu šos svētkus svinēt.

Jā, es domāju, ka zaļumballe – piecas tūres no pulksten sešiem līdz vienpadsmitiem ar bruņoto spēku mūziķiem varētu būt pirmo reizi. Vismaz kopš 1991. gada tiešām pirmo reizi šāds projekts. Bet es domāju, tā varētu būt laba tradīcija priekšdienām, kā atzīmēt armijas dzimšanas dienu."

Gan latviešu, gan ārzemju kompozīcijās varēsim dzirdēt Zemessaredzes orķestra vokālistu Luīzes Krastas un Gitas Puikevicas-Puikevskas balsis. Luīze orķestrī darbojas septiņus, bet Gita astoņus gadus, viņas stāsta, ka orķestris prasa gana daudz laika un sirds ieguldījuma, bet sniedz vēl lielāku piepildījumu un gandarījumu: "Zemessaredzē pasākumu ir ļoti daudz. Tiešām pasākums pēc pasākuma, kas orķestrim ir jānodrošina. Nedēļas laikā ir mēģinājumi, nedēļas nogalē ir pasākumi, un tā uz priekšu. Mums arī defilē ir parādījies Zemessardzē, kas iet roku rokā ar ceremonijām.

Zaļumballē cilvēkus ļoti aicinām dejot, jo mūziķiem ir tik fantastiski muzicēt, ja tu redzi, ka zālē dejo, dzied līdzi, smaida.

Nāciet, ņemiet līdzi draugus, būs lielisks pasākums!".

Latvijas armijas 105. gadadienai veltītās Zaļumballes mēģinājums
Latvijas armijas 105. gadadienai veltītās Zaļumballes mēģinājums

Viens no solistiem zaļumballē būs arī Mārtiņš Kanters: "Man šķiet, ka pirmo reizi tāda liela sadarbība mums bija simtgadē, kad 11. novembra krastmalā notika lielais pasākums. Man tas šķiet sirdi sildoši, jo es domāju, ka daudzi gribētu uzspēlēt gan ar NBS orķestri, gan ar Zemessardzes orķestri. Protams, var nākt un klausīties, tāpēc ka orķestri paši par sevi ļoti labi spēlē un mēs arī darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai labi izklausītos, bet kopumā, jā, ideja ir tāda, ka notiek kārtīgas dejas Rīgas centrā un turklāt bez maksas! Man šķiet, ka tā ir ideāla iespēja, kas jāizmanto."

Latvijas armijas 105. gadadienai veltītā zaļumballe Rīgas Esplanādē šodien notiks no pulksten sešiem līdz pat vienpadsmitiem vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti