Rīgā koncertēs filmmūzikas meistare Aleksandra Streliski un citi atzīti pianisti

No 25. oktobra līdz 23. novembrim Latvijas Radio 1. studijā norisināsies festivāla "Rīgas ritmi" piedāvātā rudens koncertsērija "Art of Riga Jazz", kurā uzstāsies starptautiski atzīti pianisti – itāļu multiinstrumentālists Emiliano D’Auria, poļu izcelsmes kanādiešu pianiste Alexandra Streliski, kura ir filmmūzikas meistare un kuru uzskata par celmlauzi mūsdienu klasiskās mūzikas pasaulē, kā arī jaunā Eiropas džeza zvaigzne – itāļu pianiste un dziedātāja Francesca Tandoi, informēja koncertsērijas veidotāji.

Itāļu pianists Emiliano D’Auria Rīgā uzstāsies 25. oktobrī. Viņš ir multiintrumentālists ar plašu džeza vērienu. Klavierspēli Emiliano sāka apgūt astoņu gadu vecumā, ietekmējoties no tēva, kurš arī bija mūziķis. D’Auria allaž aizrāvies arī ar elektronisko mūziku, bijis producents un dīdžejs, un šīs ietekmes ieviesis džeza mūziķa daiļradē. Viņam nav sveša jaunu skaņu meklēšana, kā rezultātā klavierspēles vajadzībām dažreiz, piemēram, tiek izmantoti elektriskajai ģitārai domāti pedāļi... Tiesa, Emiliano ar laiku sapratis, ka "mazāk ir vairāk", un neaizraujas ar muzikālā skanējuma pārsātināšanu, teikts pianista pieteikumā.

Rīgā viņš uzstāsies kvinteta sastāvā, primāri piedāvājot ceļojumu uz Norvēģijas salām, kur tapa viņa jaunākais, piektais albums "First Rain", un muzicējot kopā ar to iespēlējušajiem mūziķiem – ģitāristu Giacomo Ancillotto, trompetistu Luca Aquino, kontrabasistu Dario Miranda un bundzinieku Ermanno Baron. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

8. novembrī Latvijas Radio 1. studiju kopā ar stīgu trio pieskandinās poļu izcelsmes kanādiešu pianiste Alexandra Streliski, kura tiek uzskatīta par celmlauzi mūsdienu klasiskās mūzikas pasaulē. Viņas minimālistiskā, emocionālā mūzika savaldzinājusi klausītājus visā pasaulē, kā arī guvusi nedalītu kritiķu atzinību un komerciālus panākumus. 2010. gadā izdotā debijas albuma "Pianoscope" skaņdarbi iekļauti vairākās slavenā kanādiešu kinorežisora Jean-Marc Vallee  spēlfilmās, ieskaitot "Dallas Buyers Club" un "Demolition". 2018. gadā izdotais albums "Inscape" savukārt kļuva par klausītāko klasiskās mūzikas albumu ASV vietnē "Apple Music", sasniedza Platīna statusu Kanādā un ieguva "Gada instrumentālā albuma" apbalvojumu 2020. gada "Juno" mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijā Kanādā.

Plašu kritikas un klausītāju atzinību guvis arī viņas trešais albums "Neo-Romance", kas nāca klajā pērn. Rīgā Streliski piedāvās aizrautīgu muzikālo ceļojumu savā smalkajā komponistes un lieliskas izpildītājas pasaulē.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Savukārt 23. novembrī Rīgā muzicēs Hāgas Karalisko konservatoriju un Roterdamas konservatoriju absolvējusī itāļu pianiste un dziedātāja Francesca Tandoi tiek uzskatīta par jauno Eiropas džeza zvaigzni un ir viena no fascinējošākajām jaunās paaudzes vokālistēm. Jau dažu gadu laikā viņa izpelnījusies arī prominentu kolēģu atzinību un uzstājusies, kā arī strādājusi studijā kopā ar vairākiem izciliem džeza mūziķiem, ieskaitot amerikāņu saksofonistu Scott Hamilton.

Visbrīvāk Tandoi jūtas tieši klasiskā trio formātā, un arī Rīgā viņa uzstāsies kopā ar vēl diviem lieliskiem itāļu džeza mūziķiem – basistu Stefano Senni un bundzinieku Giovanni Campanella. Programmā noteikti būs iekļauti skaņdarbi arī no viņas šogad klajā nākušā albuma "Bop Web", kurā Francesca demonstrē augstākā līmeņa klasiskā džeza tehniku un māksliniecisko izjūtu. Daudz laba svinga un bop stila džeza pieredzējušajā Latvijas Radio 1. studijā šāda mūzika jutīsies kā mājās.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Francesca Tandoi ir izteikti gaumīgi svingojoša pianiste," par drīzo Rīgas viešņu teicis leģendārais džeza pianists Monty Alexander. "Viņai ir izsmalcināts vokāls, viņas kompozīcijas ir melodiskas un neaizmirstamas, un viņas aranžējumi ir rūpīgi pārdomāti."

Visu koncertu sākums pulksten 19.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti