Kultūras ziņas

Mūziķis Rick Feds un pirkstu bungošana

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Rīgā un Rundālē notiek Senās mūzikas festivāls

Visam pāri ir vienkārši skaistums. Sācies Senās mūzikas festivāls

Viens no vasaras elegantākajiem un smalkākajiem muzikālajiem notikumiem – Senās mūzikas festivāls – uzskatāms par cienījamu tradīciju. Otrdien, 9. jūlijā, to aizsāka norvēģu vokālās grupas "Trio Mediaval" koncerts Rīgas Svētā Pētera baznīcā.

Ikgadējais Senās mūzikas festivāls gadu gaitā kļuvis par neatņemamu Latvijas vasaras vidus tradīciju, vispirms pieskandinot Vecrīgas baznīcas un koncertzāles, bet noslēgumā skatītājus pulcē Rundāles pils dārzā. Festivāla atklāšanas koncertā Rīgas Svētā Pētera baznīcā ar viduslaiku dziedājumiem pirmo reizi Latvijā uzstājās dāmu vokālā grupa "Trio Mediaval" no Norvēģijas.

"Latvijas koncertu" programmu direktors, komponists Arturs Maskats stāsta: "Festivāls ir iesācies ar "Trio Mediaval", tas ir viduslaiku mūzikas trio no Norvēģijas, kur trīs jaukas dziedātājas ir atvedušas gan norvēģu mūziku, gan arī viduslaiku, gan arī pavisam jaunu mūziku, jo nav jau nekāds noslēpums, ka senā mūzika ārkārtīgi sasaucas ar mūsdienu mūziku un slavenā vijolnieka Gidona Krēmera teiktais, ka "visi komponisti ir laikabiedri", tas šeit ir vairāk nekā vietā, jo mēs izjūtam šo senās mūzikas brīnišķīgo auru, un tai pašā laikā saprotam, cik šī mūzika ir vajadzīga šodien."

Vokālā grupa "Trio Mediaval" no Norvēģijas jau gandrīz gadu desmitus pieskaitāma senās mūzikas interpretu elitei, viņu repertuārs ir ļoti daudzpusīgs, kombinējot skandināvu seno tautas mūziku un mūslaiku džezu, bet šoreiz īpaši sagatavojot arī 14. un 15. gadsimta angļu viduslaiku garīgo mūziku.

Vokālās grupas "Trio Mediaval" soliste Marija Frīmana skaidro: "Oldholas manuskripts nāk no 15. gadsimta Anglijas, tas ir viens no lielākajiem  angļu viduslaiku literatūras krājumiem. Kad mēs izveidojām grupu, par šo skaņdarbu bijām īpaši sajūsminātas, taču mums bija nepieciešami 25 gadi, lai beidzot to iekļautu savā repertuārā. Tas ir neticami skaists un ļoti atšķirīgs. Angļu mūzika kopumā ir citādāka, tā atšķiras, piemēram, no franču vai itāļu mūzikas."

Vokālās grupas "Trio Mediaval" soliste Linna Andrēa Fūlseta papildina: "Mūzika struktūra un mūzikas harmoniskais skanējums ir ļoti, ļoti atšķirīgs un aizraujošs. Manuprāt, šī mūzika ir ļoti noslēpumaina ar brīnišķīgu poēziju, kas apraksta Jaunavu Mariju kā jūras zvaigzni vai jūras karalieni."

"Mēs allaž savā koncertu programmā cenšamies iekļaut gan jauno, gan seno mūziku, jo, mūsuprāt, šādi kontrasti ir ļoti jauki. Mums ir vismaz divi mūsdienu skaņdarbi, kurus īpaši mums sarakstījis Deivids Lengs un norvēģu komponiste Marianna Reidarsdatere Ēriksena," teic trešā "Trio Mediaval" soliste Jūrunna Luvīse Husana.

Klausītāju vidū sastopam diriģentu un senās mūzikas festivāla dalībnieku Kasparu Putniņu, kura vadībā Latvijas Radio koris uzstāsies ceturtdienas vakarā Svētā Jāņa baznīcā. Kā viņš skaidro senās mūzikas burvību un saikni ar mūsdienām?

"Cilvēkam, kurš nav speciāli interesējies, varbūt ir lietas, ko viņš īsti var arī nesadzirdēt vai nesaprast kontekstus, bet tam visam pāri ir vienkārši skaistums, tā organiskā, brīnišķīgā harmonijas balansa, laika plūsmas, ritma izjūta, kas tajā mūzikā ir.

Mēs jau kā cilvēciskas būtnes neesam pārmērīgi pēdējo sešu septiņu simtu gadu laikā mainījušās. Pat ja mums nav smalkas informētības par stiliem, tomēr mēs ļoti lielā mērā varam identificēties ar to, kas šinī mūzikā skan."

Senās mūzikas festivāls turpināsies līdz sestdienas vakaram, jau trešdien, 10. jūlijā, Mazajā ģildē skanēs franču baroka meistardarbi, ceturtdien Baha mūzika Svētā Jāņa baznīcā, piektdienas vakarā gregoriskie dziedājumi Pēterbaznīcā, līdz festivāla kulminācija gaidāma sestdien Rundāles pils dārzā – dienas vidū notiks koncertuzvedums bērniem "Princese uz zirņa", bet vakarā noslēguma koncertā Antonio Vivaldi "Gadalaiki" rožu dārza atmosfērā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti