Labrīt

Juris Dambis: Atsakoties no arhitektūras ideju konkursiem, zudīs jaunbūvju kvalitāte

Labu nakti - pasakas

"Aitu gans". Pasaku stāsta Ilze Reknere

Festivāls "ORGANismi" šoreiz atklās arī mākslinieku personiskus stāstus

Ar moto «Dot un doties» Rēzeknē sākas 9. starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls «ORGANismi»

10. oktobra vakarā Latgales vēstniecībā "Gors" tiks atklāts 9. starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls "ORGANismi", kas šoreiz ļaus ne vien iepazīt ērģeļu kā koncertinstrumenta bagātību un iespējas, bet ielūkoties arī pašu mākslinieku dzīves aizkulisēs, tostarp atklājot dziļi personiskus stāstus.

Festivāls tiks atklāts ar koncertprogrammu "Jazz. Spors. Bach.". Tradicionāli to atklās ārvalstu viesi, šoreiz tie būs mūziķi no Grācas un Štutgartes mūzikas augstskolām, piedāvājot klausītājiem neparastu un džeza estētikā balstītu Johana Sebastiana Baha ērģeļu trio sonāšu programmu.

Šogad klausītājiem tiks piedāvāti četri notikumi, Rēzeknē tos pulcējot nedaudz ilgāk, nekā ierasts.

Latgales vēstniecības "Gors" Mākslinieciskās un pasākumu nodaļas vadītāja Ilona Rupaine stāsta: ""Sāksim 10. oktobrī, un noslēguma pasākums būs 18. oktobrī. Zīmīgi, ka gandrīz neviens no pasākumiem, koncertiem vēl nav gatavs. Respektīvi tie ir tapšanas stadijā, jo, atbraucot režisoriem, atbraucot solistiem, arī aktieriem un sākot likt kopā programmu, faktiski šie koncerti taps festivāla laikā. Tas, protams, ir aizraujoši, bet arī nedaudz satraucoši."

Šā gada festivāla moto ir "Dot" un "Doties", kas vēstī par dziļi personiskām mākslinieku sajūtām un dzīvi ārpus skatuves spozmes – par laiku ceļā, došanu un piedošanu.

Festivāla mākslinieciskā vadītāja, ērģelniece Iveta Apkalna atklāj: ""Mēs ticam un arī uzticamies savam klausītajam, un tieši tāpēc vēlamies rādīt sevi no visām mūsu pusēm, ne tikai mākslinieciskajām, bet arī cilvēciskajām. Būt atklāti savās emocijās un rādīt, ka aiz tās redzamās daļas, aiz tās spozmes, panākumiem, sajūsmas un ziediem ir ļoti sūra un grūta, un daudziem pat neiedomājama ērģelnieka ikdiena. Un ka bieži vien braucot, dodoties ceļā, lai sniegtu savam klausītājam to, ko Dievs mums ir devis, lai dotu to, ko mēs esam paņēmuši līdzi savā sirdī, prātā, ceļasomā, mēs ļoti daudz arī ziedojam, mēs ļoti daudz arī atstājam."

Piektdien, 11. oktobrī, notiks tikšanās ar vadošo Latvijas Nacionālā baleta solisti Jūliju Braueri, aicinot iepazīt baletdejotājas ikdienas rituālus, dienas režīmu, sapņu lomas un daudz ko citu. Ilona Rupaine stāsta: "Uzdot viņai jautājumus, ieraudzīt viņas ikdienu, jo šajā festivālā mēs mēģinās parādīt mākslinieku dzīves oderi, to neredzamo pusi. Un arī šī saruna ar Jūliju būs tikšanās ar mākslinieku un sarunas par to, kā viņa jūtās, ko ģērbj, kā vingrinās, ko ēd. Visi šie te jautājumi, kas mūs patiesībā interesē."

Savukārt sestdien, 12. oktobrī, gaidāma pirmizrāde koncertuzvedumam "Dot un doties", kurā ērģelnieces Ivetas Apkalnas sievietes-ērģelnieces stāsts satiksies ar sievietes-baletdejotājas stāstu. Tas būs režisores Ineses Mičules un scenogrāfa Reiņa Dzudzilo veidots dziļi personisks, poētisks un reizē arī skaudrs vēstījums. Režisore Inese Mičule atzīmē: "Iveta ir rakstījusi dienasgrāmatas tad, kad viņa kaut kur dodas, lai dotu, un šis ieraksts, pirms došanās vai jau esot ceļā, atver tādu pasauli, kuru neviens nepazīst. Tas viss paliek aizskatuvē viesnīcā vai lidostās. Pirms kaut kāda garīga ceļa līdz viņas mūzikas atskaņošanai, līdz ar to, man liekas, ir jāsaprot, ko mākslinieks no sevis dod un ko viņš saņem pēc šī garā ceļojuma. Kā garīgi sevi piepildīt uz nākamo pieturvietu, to Iveta iekodē savās dienasgrāmatās, savās sajūtās, ko viņa fiksē uz papīra."

Baletdejotāja Jūlija Brauere
Baletdejotāja Jūlija Brauere

Festivāla noslēgumā lieliem un arī maziem skatītajiem būs iespēja baudīt koncertizrādi "Kaimiņi", kas stāstīs par kaimiņu būšanām un nebūšanām. Uzveduma režisors un aktieris Gerds Lapoška atklāj, kā šī viņam būs pirmā pieredze, strādājot ar bērnu programmām: "Tāda burtiska saskarsme ar bērniem, spēlējot pašam bērniem pretī, nav bijusi, bet vienmēr ir ļoti gribējies.

Visus šos gadus ir bijušas vairākas ieceres, un šajā gadījuma man ļoti patīk formāts, ka bērni spēlē bērniem, ka bērni dzied un uzstājas citiem bērniem, dzied un piedalās. Tie pieaugušie, esot zālē, patiesībā ir tie paši bērni.

Tā visa tomēr ir spēle, un šajā gadījumā mēs visi kārtīgi izspēlēsimies. Skaidrs, ka mūsu stāstā tie ir visādi dzīvnieki un mošķi, brīnumiņi, kas dzīvo pilsētiņā. Viens par otru neinteresējas, dzīvo katrs sava aliņā, un tur ir absolūta analoģija mūsdienām, kad mēs katrs dzīvojam savā dzīvoklītī, bet, manuprāt, civilizācija tā nav paredzēta. Mums vajadzētu vairāk vienam par otru interesēties. Šī darba koncepts ir sirsnība un draudzība, un mēs visi kopā tiešām liecināsim šo vajadzību pēc intereses vienam par otru. Nav ko slēpties, nav ko bēgt, skaidrs, ka mēs visi esam dažādi un domājam citādi, bet tas neliedz mums draudzēties."

Latgales vēstniecībā "Gors" no 10. līdz pat 18. oktobrim norisināsies 9. starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls "ORGANismi", aicinot baudīt četrus koncertus, tostarp divus jaundarbus un turpināt iepazīt ērģeļmūzikas daudzveidību, kā arī atklāt mākslinieku dzīves dažādās puses, tostarp dziļi personiskās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti