Pirmo reizi Latvijā notiks kormūzikas konkursa «Eiropas Grand Prix» posms

Sākot ar 2024. gadu, Jūrmalā notiekošais Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss ir kļuvis par vienu no sešiem kormūzikas nozarē prestižās konkursu apvienības "European Grand Prix for Choral Singing" (EGP) oficiālajiem posmiem. 7. Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss – EGP posms šogad notiks no 20. līdz 22. septembrim Dzintaru koncertzālē, un tajā piedalīsies kori no Filipīnām, Spānijas, Čehijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas un Latvijas, informē organizatori.

"EGP asociācija ir priecīga atrast tik spēcīgu biedru, jo īpaši tāpēc, ka tas ir konkurss šajā reģionā un valstī, kurā ir tik spēcīga un pasaulē zināma kora tradīcija. Šis ir pasākums ar tādiem pašiem mērķiem, kādi ir mums – piedāvāt un klausīties augstas kvalitātes kora priekšnesumus. Un šis ir arī konkurss, kuram ir labs pasākuma organizācijas līmenis," stāsta Mihela Jagodiča (Mihela Jagodic), Eiropas "Grand Prix" kordziedāšanas asociācijas biedre un pārstāve.

Par 7. Starptautiskā Baltijas jūras koru konkursa "Grand Prix" ieguvēja titulu un iespēju iekļūt kormūzikas konkursa Eiropas "Grand Prix" finālā sacentīsies jauktie kori: "Imusicapella" no Filipīnām, "Oñatiko Ganbara Abesbatza" no Spānijas, "Moraviachor" no Čehijas, "Carl Johan Chamber Choir" no Zviedrijas, "Ahjo Ensemble" no Somijas, kā arī divi pašmāju kolektīvi – Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "Sōla" un Latvijas Universitātes jauktais koris "Juventus". Konkursā piedalīsies divi sieviešu kori - "Viva" no Lietuvas un "Vino Ensemble" no Somijas -, bet vīru korus pārstāvēs Igaunijas Nacionālās operas vīru koris.

Dalībnieku sniegumu vērtēs starptautiska profesionāla žūrija, kuras priekšsēdētājs šogad būs viens no ievērojamākajiem latviešu diriģentiem – Māris Sirmais. Žūrijā darbosies arī kordiriģente un mūzikas docente no Īrijas Orla Flanagana (Orla Flanagan); diriģents, producents, pedagogs no Igaunijas Ārne Saluvērs (Aarne Saluveer); diriģents, pedagogs, komponists un mūzikas izdevējs no Dienvidāfrikas Kristo Burgers (Christo Burger) un diriģents un pedagogs no Lietuvas Artūrs Dambrauskis (Arturas Dambrauskas).

"Šis gads būs ļoti īpašs gan mums kā konkursa organizatoriem, gan visiem konkursa dalībniekiem. Mēs ceram, ka iekļūšana EGP koru konkursu elitē uz Latviju kā koru lielvalsti turpinās vilināt labākos koru kolektīvus no visas pasaules, piedāvājot arī konkursa klausītājiem visaugstākā līmeņa kormūzikas sniegumu, kādu vien spēj piedāvāt amatieru kori," tā konkursa mākslinieciskais vadītājs, diriģents Jānis Ozols.

Lai veicinātu latviešu orģinālmūzikas izpildījumu starptautiskā kormūzikas vidē, ik gadu konkursam tiek pasūtīts latviešu komponista jaundarbs. Šī gada obligātā skaņdarba autors - komponists Georgs Pelēcis par skaņdarbu "Eye has not seen" izsakās sekojoši: "Jau no jaunības gadiem esmu šī Bībeles teksta no Pāvila 1. vēstules korintiešiem dziļā iespaidā. Saņemot piedāvājumu rakstīt kompozīciju Starptautiskajam Baltijas jūras koru konkursam, sapratu, ka dzīve noliek mani vēl viena izaicinājuma priekšā un ķēros pie šī neizsmeļamā teksta. Ļoti ceru, ka kori atbalstīs manus centienus iedziļināties vārdu noskaņā un daudzajos smalkumos."

Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss (IBSCC) ir ikgadējs starptautisks kormūzikas notikums, kas kopš 2016. gada notiek Jūrmalā. Katru gadu septembra otrajā pusē Dzintaru koncertzālē pulcējas vairāki simti amatieru koru dziedātāji un kormūzikas atbalstītāji no dažādām pasaules valstīm. Dalībnieki sacenšas obligātās un izvēles programmas pusfinālos, kā arī "Grand Prix" finālā. Konkursa norisei iespējams sekot līdzi arī TV24 un Facebook Live tiešraidēs.

Trīs augstāko vērtējumu ieguvušie kori iegūs naudas balvas. "Grand Prix" jeb 1. vietas ieguvējs saņems Lielo balvu – 3500 eiro un mākslinieces Gintas Grūbes veidoto Jūrmalas pilsētas kausu. "IBSCC balva katru gadu veidota no cita materiāla. Šogad balva ir kā klints – liels masīvs akmens ar stāvām malām, atainots miniatūrā. Klints virsotņu sasniegšana ir simbols gan koristu sasniegumiem, gan paša konkursa izaugsmei un kļūšanai par EGP posmu. Akmens ietvars simbolizē arī aisberga redzamo un neredzamo daļu, jo ceļš uz sasniegumiem nereti ir smags un mērķtiecīgs ikdienas darbs," tā teic balvas māksliniece Ginta Grūbe.

Konkursa programma:

20. septembrī 19.00 Atklāšanas koncerts Dubultu Evaņģēliski luteriskajā baznīcā;

21. septembrī 11.00 Obligātās programmas konkursa pusfināls Dzintaru koncertzālē;

21. septembrī 16.00 Izvēles programmas konkursa pusfināls Dzintaru koncertzālē;

22. septembrī 11.00 "Grand Prix" fināls, Noslēguma koncerts ar grupu "Melo-M" un konkursa uzvarētāju apbalvošana Dzintaru koncertzālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti