Kultūras ziņas

Benksija radītā veste pārdota par gandrīz 1 miljonu eiro

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Liepājas Simfoniskā orķestris dodas Latvijas koncerttūrē

Liepājas Simfoniskais orķestris dodas Latvijas koncerttūrē

Liepājas Simfoniskais orķestris šoruden apceļo Latviju. Piektdien, 11. oktobrī, viņi uzstāsies Daugavpilī, bet 10. oktobrī viņu programmu "Zīmējums sēpijas tonī" varēja noklausīties kultūras centrā "Ulbrokas pērle".

Programmas noskaņu veido trīs komponistu muzikālie rokraksti – Žans Sibēliuss, Antonīns Dvoržāks un latviešu komponists, liepājnieks Agris Engelmanis. Viņa miniatūras "Zīmējums sēpijas tonī" izvēlēts arī par visas tūres vadmotīvu.

Kā stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents Guntis Kuzma: "Engelmans ir bijis ļoti noslēpumains izteikumos, kaut kādā ziņā viņš bijis nedaudz mistiķis, un tā viņa mūzika vienmēr uzrunā ar simboliem. Varbūt tās atklāsmes katram ir pilnīgi savas, bet nepārprotami šajā skaņdarbā skan arī tautas motīvi. Tas ir skaņdarbs, ko mēs ierakstījām ļoti skaistā diskā, kas ir "Latviešu simfoniskās miniatūras"."

Pirmoreiz koncerttūrē orķestris uz skatuves saspēlējas ar izcilo vijolnieci, starptautisko konkursu un Lielās mūzikas balvas laureāti Paulu Šūmani. Pēc viņas ierosinājuma programmā iekļauts skaņdarbs no vijolnieku zelta repertuāra – somu komponista Žana Sibēliusa emocionāli piesātinātais, ekspresīvais un tehniski sarežģītais Vijolkoncerts, kura sakāpinātais dramatisms pušu rauj pat stīgas.

Vijolniece par skaņdarbu saka: "Tur ir pilnīgs Visums šajā mūzikā – ļoti emocionāli dziļa, ļoti spēcīga, smaga, es teiktu, ka atspoguļo cilvēka tumšākās dzīles… Diezgan filozofiska, kaut ārēji diezgan vētraina, jā, tas atspoguļo mūsu mežonīgākā šķautnes."

Liepājas Simfoniskā orķestra Latvijas koncertturnejas otrajā daļā iekļauta čehu romantisma laikmeta dižākā  komponista Antonīna Dvoržāka Devītā simfonija "No jaunās pasaules".

Diriģents stāsta: "Viņš bija absolūtā triumfā, viņu visi zināja, visi dievināja, un Čehijā, man šķiet, viņa dzimšanas diena vispār ir nacionālie svētki. Amerikā pēc pirmatskaņojuma laikam teica, ka vispār nekad tādas ovācijas nav piedzīvotas pēc klasiskā skaņdarba atskaņošanas. Tā kā es varu vien iedomāties, kā viņš jutās tajā brīdī. Tā ir simfonija, ko orķestra mūziķi ļoti mīl un arī publika."

Liepājas Simfoniskā orķestra klarnešu grupas koncertmeistars Kārlis Catlaks piebilst, ka Dvoržāka simfonija, iespējams, ir viņa mīļākais skaņdarbs: "Teikšu atklāti, man liekas, virs trīsdesmit reizēm [koncertos] jau esmu viņu nospēlējis, mēs esam gan Ķīnā tūrē spēlējuši šo skaņdarbu, gan Indijā, gan Latvijā vairākas reizes. Katra takts, katra nots ir labi zināma, bet katrā gadījumā var katrreiz kaut ko jaunu atrast."

Pēc uzstāšanās "Ulbrokas pērlē" Liepājas Simfoniskais orķestris turpina ceļojumu pa Latviju, piektdienas vakars tiks aizvadīts jau Daugavpilī, savukārt sestdien – Smiltenē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti