Dienas ziņas

Kuldīgā veido vecpilsētas dārzu maršrutu

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

LNSO uzstāsies kopā ar Vasiliju Sinaiski un Santu Vižini

Nacionālais simfoniskais orķestris uzstāsies kopā ar Vasiliju Sinaiski un Santu Vižini

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), kura mājvieta Lielā ģilde piedzīvo rekonstrukciju, turpina priecēt klasiskās mūzikas cienītājus uz dažādām skatuvēm. Sestdien, 12. oktobrī, aizsāksies koncertu sērija Rīgā, "Hanzas peronā". Būs iespēja baudīt orķestra skanējumu kolektīva goda diriģenta, maestro Vasilija Sinaiska vadībā. Koncertā arī īpašais viesis – alta spēles virtuoze Santa Vižine.

Jau sestdien "Hanzas peronā" LNSO uzstāsies ar krāšņu un skanīgu koncertprogrammu. Pie diriģenta pults atgriezīsies orķestra goda diriģents Vasilijs Sinaiskis, solista lomā iejutīsies Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra altu grupas koncertmeistare Santa Vižine. Programmā – gan latviešu, gan pasaules komponistu darbi.

"Varu teikt, ka mums ir diezgan jauka programma katrai gaumei. Piemēram, mēs sāksim ar klasisku latviešu mūzikas skaņdarbu "Viļņi", ko sarakstījis Ādolfs Skulte. Tas netiek bieži spēlēts, un man šķiet, ka šī būs viena no pirmajām interpretācijām daudzu gadu laikā," pastāstīja LNSO goda diriģents Sinaiskis. 

"Redziet, visu to laiku, ko agrāk šeit pavadīju, es uzskatīju, ka diriģentiem pēc iespējas vairāk jāspēlē vietējā mūzika. Vēlos uzsvērt, ka Latvijā ir ļoti, ļoti daudz labu skaņdarbu.

Pēc Skultes skaņdarba mums būs latviešu soliste, alta mūziķe. Viņa ir arī "Concertgebouw" orķestra koncertmeistare un izpildīs britu komponista Voltona koncertu altam ar orķestri. Noslēgumā kā baudījumu mūsu klausītājiem spēlēsim Dvoržāka 8. simfoniju, kas ir ļoti populāra. Tā ir pilna ar skaistām melodijām, ļoti vienkārša un jauka mūzika."

Maestro Sinaiskis ir starptautiski novērtēts diriģents ar plašu pieredzi pasaulē slavenākajos opernamos un koncertzālēs. Ilgu laiku maestro bija arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents. Tolaik orķestris ievērojami attīstīja savu māksliniecisko sniegumu. Arī tagad maestro atzīst, ka priecājas atkal diriģēt orķestri, sevišķi norādot uz mūziķu augsto līmeni.

Altiste Santa Vižine koncertā izpildīs Viljama Voltona Koncertu altam ar orķestri. Pieredzējusī mūziķe atzīst, ka skaņdarbs nebūt nav vienkāršs un prasa augstu sagatavotības līmeni:

"Visnotaļ izaicinošs ir tas Voltons, jo mēs viņu nedzirdam bieži tieši šī iemesla dēļ, ka viņš ir diezgan piņķerīgs. Tur ir vairāk džeza nekā klasiskās mūzikas. Vismaz man viņš asociējās ar populāriem mūzikliem."

Santa jau kopš 2017. gada spēlē Amsterdamas "Concertgebouw" orķestrī. Izturējusi milzīgu konkursu, nu jaunā mūziķe ir jau altu grupas koncertmeistare. Kāda ir sajūta spēlēt vienā no prestižākajiem orķestriem pasaulē?

"Ir tā, ka, pirmo reizi tur ienākot, ir sajūta, ka tu esi ienācis savā baznīcā.

Un tā vēsture – tur pats Mālers ir stāvējis un diriģējis, un orķestra vēsture, tā bagātība, kas tur uz tās skatuves ir, to nevar salīdzināt ne ar ko," raksturoja altiste.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti