Rīta regtaims

Par Laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivālu "Re Rīga!" stāsta Mārtiņš Ķibers

Rīta regtaims

Laura Jēkabsone: A cappella dziedāšana koru zemei Latvijai ir īpaši piemērota

Matīss Čudars: Kad ielec ūdenī, vairs nav laika domāt - ir jāpeld!

Ģitārists Matīss Čudars: Ja varētu sevi klonēt, es labprāt spēlētu Latvijā 365 dienas gadā

"Ar koncertiem Latvijā ir tāpat kā ar spēlēšanu Ziemassvētkos mājās pie eglītes. Tas ir ļoti sirdi sildošs pasākums, bet tā ir arī atbildības un pat varbūt pienākuma sajūta, bet tas ir ļoti, ļoti patīkams pienākums," Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Rīta regtaims" teic ģitārists Matīss Čudars, kurš savu ikdienu ierasti pavada Ņujorkā.

"Siltums un atbalsts, ko sniedz māju auditorija, to, protams, nevar salīdzināt ne ar ko citu.

Ja vaicā, cik bieži es gribētu šeit spēlēt, tad, ja varētu sevi klonēt, es labprāt spēlētu šeit 365 dienas gadā.

Tā kā tas nav iespējams, tad ideāli būtu, teiksim, trīsreiz gadā atbraukt un paspēlēt," teic mūziķis.

Liela prioritāte viņam šobrīd ir viņa trio kopā ar bundzinieku Ivaru Arutjunjanu un basistu Edvīnu Ozolu, kuram pirms diviem gadiem klajā nāca debijas albums: "Šobrīd sākam strādāt pie jauniem skaņdarbiem. Ar šo trio spēlēsim četrus koncertus: pirmais un vienīgais Rīgā būs Ziemeļblāzmas parkā 22. augustā, tad Nurmižos festivālā "Tuvāk zvaigznēm" spēlēsim 24. augustā, 25. augustā viesosimies Liepājas Pegaza pagalmā un 30. augustā – Ventspils "Groove" festivālā. Atkaltikšanās ar saksofonistu Tomu Rudzinski būs 29. augustā Mazās ģildes dārzā."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jau 14. augustā Matīss Čudars piedalīsies kultūrtelpas "M/Darbnīca" veidotajā koncertsērijā "Brooklyn Jazz", programmu veltot amerikāņu džeza ģitāristam Vesam Montgomerijam. Par programmu un norises vietu Matīss atklāj:

"Pasākumi "M/darbnīcā" vienmēr ir īpaši notikumi, un šī vieta tiešām ir man vismīļākā vieta Latvijā, kur spēlēt, jo to veidojuši mani draugi,"

teic mūziķis, piebilstot, ka tur ir ļoti silta un patīkama uzņemšana gan no organizatoru puses, gan arī no publikas.

Koncerts būs veltījums ģitāristam Vesam Montgomerijam. "Kopš sāku spēlēt džeza ģitāru un studēt džezu, pie šī vārda ik pa laikam nonācu, un tas bija kaut kādā ziņā pat biedējošs. Līdzīgi kā tas ir Johanu Sebastiānu Bahu, kurš ir izdarījis  tik daudz un spējis sasniegt tādas virsotnes. Protams, mūzika nav sacensība. Tomēr reizēm mēdzu savā apziņā tā kā sacensties vai salīdzināt un censties tiekties uz to perfekciju, kuru šie mūziķi ir sasnieguši.

Vess Montgomerijs vienmēr bijusi tāda kā ikona, uz kuru es esmu ļoti cieņpilni skatījies, bet arī mazliet izvairījies.

Viņš ir sasniedzis ļoti daudz savā mūzikā un dzīvē. Sastapšanās ar viņa mūziku ir patīkams izaicinājums, un ļoti, ļoti gaidu koncertu, kurā muzicēšu kopā ar bundzinieku Jāni Jaunalksni un basistu Jāni Rubiku," stāsta Matīss Čudars.

Viņš piebilst: "Vess Montgomerijs bija pašskolots ģitārists, un tāds esmu bijis kaut kādā ziņā arī es. Pēc tam, protams, man paveicās mācīties pie izciliem pasniedzējiem gan Latvijā, gan ārzemēs. Montgomerija pieeja mūzikai ir ļoti intuitīva, un es ļoti ceru, ka to no viņa mazliet esmu paņēmis."

Ģitārists atzīst, ka džeza mūzika mēdz būt ļoti sarežģīta harmoniskā plānā, akordu secībās un struktūrā. Lai orientētos sarežģītās konstrukcijās, vajadzīga racionāla pieeja. "Negribu teikt, ka Vesam Montgomerijam nebija šīs racionālās pieejas, bet viņš ļoti paļāvās uz savām ausīm un savu sirdi. Domāju, ka  tā ir viena no lietām, kuru no viņa esmu paņēmis. Ģitāra mēdz būt tāds piņķerīgs instruments, kurā var diezgan viegli apmaldīties visās shēmās un tehniskās lietās. Klausoties Montgomeriju, nejūtu to tehnisko sarežģītību. Viņa mūzika, improvizācijas vienmēr ir ļoti dziedošas, ļoti plūstošas, un tur vispār nejūt šīs ģitārspēles barjeras. Negribu teikt, ka esmu visu to no viņa jau pārņēmis, bet katru reizi cenšos "lejupielādēt"," atzīst Matīss Čudars.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti