Rīta regtaims

Matīss Čudars: Kad ielec ūdenī, vairs nav laika domāt - ir jāpeld!

Rīta regtaims

Brīvdabas koncertzālei "Mītava" - pieci gadi! Saruna ar diriģentu Aigaru Meri

Laura Jēkabsone: A cappella dziedāšana koru zemei Latvijai ir īpaši piemērota

Mūzikas festivāls bez skandām un mikrofoniem. «Latvian Voices» aicina uz a cappella vakariem

Valmierā no 15. līdz 17. augustam norisināsies jau astotais a cappella mūzikas festivāls, kuru rīko grupa "Latvian Voices". Tās vadītāja Laura Jēkabsone sarunā Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Rīta regtaims" pauž, ka rīkotāji ļoti vēlas, "lai a cappella dziedāšana vairāk ienāktu Latvijā tā iemesla pēc, ka mēs esam koru zeme, dziedātāju zeme. Zeme, kas dzied. Tāpēc a cappella dziedāšana ir mums īpaši piemērota". 

Vārds "a cappella" nozīmē mūzikas izpildījumu bez instrumentāla pavadījuma, kurā tiek dziedāts tikai ar balsi. Termins nāk no itāļu valodas un burtiski nozīmē "kapelas stilā" jeb "baznīcas korim paredzētā stilā". Šis termins cēlies no itāļu vārda cappella, kas nozīmē "kapela" jeb maza baznīca. Mūsdienu izpratnē "a cappella" apzīmē vokālu izpildījumu, kurš balstīts tikai uz dziedāšanu, bez jebkāda instrumentāla pavadījuma, lai gan sākotnēji tika uzskatīts, ka šis stils ir izveidots baznīcas mūzikas tradīcijās un varēja ietvert arī instrumentālu dubultošanu vai aizvietošanu.

Pirmo reizi šis termins angļu valodā parādījās aptuveni 18. gadsimta beigās. 

Festivāla ietvaros notiks ne vien a cappella koncerti, bet arī meistarklases. Meistarklasēm pieteikušos apmeklētāju skaita pieaugums Jēkabsonē vieš ticību un cerību, ka šis dziedāšanas stils Latvijā nezudīs. Viņa uzsver, ka tieši vēlme a cappellas kultūru popularizēt ir bijis viens no pamatiemesliem radīt šāda veida festivālu. 

A cappella nepaģēr nekādus ierobežojumus, un to var manīt arī meistarklašu dalībnieku daudzveidībā – pieteikušies gan cilvēki no vokālajām grupām, gan cilvēki bez tām, gan jauni, pat skolas vecuma dziedātāji, gan tie, kam pieredze lielāka, stāsta Laura.

A cappella grupa "Latvian Voices"
A cappella grupa "Latvian Voices"

Centrālā festivāla meistarklašu forma ir darbs ar vokālajiem ansambļiem, ko "Latvian Voices" apguvusi darbnīcās pie vokālās grupas "Kings singers". Līdzās tam notiks arī lekcijas, kuru uzsvars šogad likts uz tradicionālo dziedāšanu – vadītāju vidū var minēt Zani Šmiti un tradicionālās dziedāšanas grupu "Saucējas". 

Festivālu atklās "Saucējas" – tradicionālās dziedāšanas grupa, kas savā darbā īpašu uzmanību velta latviešu tautiskās dziedāšanas daudzbalsības tradīcijām, – savukārt nākamajā dienā Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā izskanēs koncerts "Akustiski un telpiski". Tas klausītājiem piedāvās neierastu klausīšanās pieredzi, izmantojot telpas akustiku, lai iekļautu tos mūzikā 360 grādu amplitūdā. Šo metodi "Latvian Voices" aizņēmušās no Zviedrijas, kur apmeklēta 360 baznīca – tajā klausītāji ir centrā, kamēr mākslinieki tiem rotē apkārt. Sv. Sīmaņa baznīcai gan nav apļa formas, tāpēc izdomāta telpai pielāgota koncepcija, ar kuru varēs iepazīties, pasākumu apmeklējot. 

"A cappella dziedāšana, pirmkārt, ir ne par dziedāšanu, bet par saklausīšanos. Šo filozofiju savās meistarklasēs mācām jau no pirmās dienas,"

atzīmē Laura Jēkabsone.

Noslēguma dienā Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un diriģents Māris Sirmais atskaņos Lauras Jēkabsones kameroperas bērniem "Ej nu ej" uzvedumu ar Marta Pujāta dzeju, kas stāsta par diviem mūsdienu zēniem, kuri vasarā devušies uz laukiem bez viedierīcēm un nonāk sev nepazīstamā pasaulē. Tā ir a cappella opera, tāpēc vienīgais, kas tajā tiks radīts ne ar balsi, būs dažādi perkusiju skaņu momenti. 

Vakarā visi interesenti aicināti uz noslēguma koncertu, kurā uzstāsies meistarklašu dalībnieki. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti