NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Mogwai, Martas asinis, Mortido u.c.

Naktība

Piecpadsmitais

NABA Top 10LV/25 jaunumi: The Cure, Deaf Squad” x Nah Eeto, Meltheads u.c.

Lieli mākslinieki, lielas pauzes. Jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Gadsimta lielākie mākslinieki ar ilgāko pauzi "Radio Naba" mūzikas topā šoreiz noteikti ir "The Cure", kuri beidzot izziņo arī jaunu albumu. Krietni īsāku pārtraukumu ieturējuši "The Horrors", bet uz viņu albumu gan vēl būs jāpagaida. Vēl "Top 25" papildina bērnības draugi, tagad pieauguši producenti "Deaf Squad", matemātiķu pāris "Kassie Krut", vienpate Ela Minus un vairāku rokmūzikas leģendu mantinieki "Meltheads". Tikmēr "Top 10 LV" ienāk tikai divi, toties ļoti atšķirīgi jaunumi – "Have No Heroes" un "Eklektika".

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un pieciem iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"The Cure" – "Alone"

Visā pasaulē sengaidīto dziesmu, kas ir pirmais jaunais "The Cure" studijas ieraksts kopš albuma "4:13 Dream" (2008), tieši Rīgas koncerta apmeklētāji pirms diviem gadiem izdzirdēja pirmie, jo ar to 2022. gada 6. oktobrī grupa iesāka uzstāšanos Latvijas galvaspilsētā un līdz ar to arī visu Eiropas un Ziemeļamerikas turneju.

Tagad "Alone" iznāk kā ievadsingls jaunajam albumam, kuru Roberts Smits sola jau vismaz piecus gadus, un savulaik izteicās, ka tajā valdīšot drūmas un tumšas noskaņas, līdzīgi kā grupas 1982. gada ierakstā "Pornography". Spriežot pēc "Alone", tā patiešām varētu būt, bet pārliecināties par to varēsim 1. novembrī, kad "The Cure" piecpadsmitais albums "Songs Of A Lost World" nonāks pie klausītājiem.

"Deaf Squad" x Nah Eeto – "Nikushuku"

"Deaf Squad" ir producentu duets no Londonas – RZR un Memari Man. Pirmais savulaik bija zināms kā apvienības "Destroy Oh Boy" vadonis DJ Colossus, bet otrais – hiphopa grupas "Kings Of The City" basģitārists. Bet vēl pirms tam viņi bija bērnības draugi un tagad savu dzīves un mūzikas pieredzi apvieno trīs mazalbumos (EP), kas cits pēc cita iznāks līdz gada beigām.

Pirmais no tiem ir "Black And Red" EP ar četrām kompozīcijām, un katrā no tām uzaicināts kāds viesmākslinieks. Singlā "Nikushuku" tā ir Kenijā dzimusī repere Nā Īto, kas karjeru Londonā sāka kā video māksliniece hiphopa leiblam "Blah Records", tur iemācījās rīmēt, un tagad to ar panākumiem dara gan angliski, gan svahili valodā.

"Eklektika" – "The Quest"

Bungas ar diviem ragiem – tā sevi dēvē trio "Eklektika", jo tajā darbojas sitaminstrumentālists un divi pūšamo instrumentu spēlētāji. Sastāva ziņā "Eklektika" ir vienīgā šāda veida grupa Latvijā, bet tās dalībnieki Kārlis Roberts Kalējs, Rūdolfs Pēteris Rubenis un Artūrs Bariss ir manīti arī citos ansambļos, piemēram, Rīgas Saksofonu kvartetā, Jelgavas bigbendā un grupā "Velvet River", vai sadarbojoties ar Miķeli Dzenušku un "Very Cool People".

"Skaņdarba "The Quest" nosaukumu no angļu valodas var tulkot kā nemitīgus meklējumus pēc rezultāta vai konkrētām atbildēm, un to audiālā veidā atspoguļo pati kompozīcija. Bieži vien skrienam un tiecamies pēc kaut kā, pat nezinot, pēc kā tieši. Visu gribas paspēt, padarīt, un mūsdienu straujajā dzīves ritmā tas ir visai neiespējami, tāpēc arī skaņdarbam, kura dinamiskie kāpinājumi brīžiem šķiet tikpat izmisīgi, dots šāds nosaukums," skaidro mūziķi.

Kompozīcijai "The Quest" drīz sekos arī ansambļa debijas albums, kurā varēs novērtēt visu tā skanējuma daudzveidību, kas radies eksperimentējot un kombinējot džeza improvizāciju, fanku, fusion, kā arī progresīvā roka, psihedēliskās un austrumu mūzikas elementus.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ela Minus – "Broken"

Kolumbiete Gabriela Himeno Kaldasa (Gabriela Jimeno Caldas) savā dzimtenē jau skolas gados iemantoja talantīgas bundzinieces slavu, spēlējot hārdkora rokgrupā "Ratón Perez". 19 gadu vecumā viņa ieradās ASV, lai mācītos prestižajā Bērklija mūzikas koledžā Bostonā, kur pabeidza studijas džeza sitaminstrumentu un skaņu sintēzes programmās, katrā iegūstot maģistra grādu. Neticami, bet Gabrielai pietika laika arī iepazīt pilsētas klubu mūzikas dzīvi un turpināt bundzinieces karjeru studijas sesijās un koncertos. Cita starpā, viņa spēlējusi sitamos instrumentus arī Latvijā labi pazīstamās kanādiešu grupas "Austra" turnejās.

Pēc studiju beigām Gabriela pielietoja augstskolā iegūtās zināšanas, būvējot un dizainējot sintezatorus Ņujorkas firmā "Critter & Guitari", kas izgatavo elektroniskās mūzikas instrumentus pēc pasūtījuma.

2015. gadā Gabriela Himeno izdeva savu pirmo kompozīciju "Jamaica" ar pseidonīmu Ela Minus, un ar šo vārdu joprojām darbojas kā solomāksliniece, kas vienpersoniski sacer, ieskaņo un producē savus ierakstus, kā arī izpilda tos publikas priekšā, izmantojot tikai analogos instrumentus. Šo talanta un attieksmes apvienojumu mūzikā pamanīja un novērtēja gan pasaules lielākie mūzikas festivāli, gan slaveni modes nami, kas izvēlas viņas skaņu celiņus savām skatēm, gan kolēģi – citi mūziķi. Pirms pāris gadiem Ela Minus jau bija īpašā viesa statusā kanādiešu mākslinieka "Caribou" Ziemeļamerikas turnejā un februārī turpinās sadarbību Eiropas koncertos. Bet vēl pirms tam, 17. janvārī, iznāks viņas jaunais albums "DIA".

"Have No Heroes" – "Upside-Down World"

Latviešu pankrokeri "Have No Heroes" 2022. gadā izdeva albumu "Letters To Nowhere", kas tika labi novērtēts un nodrošināja grupai vairākas Eiropas turnejas un daudzus koncertus Latvijā. Ir laiks nākamajam ierakstam, un "Have No Heroes" pašlaik pie tā aktīvi strādā. Te arī pirmais singls "Upside-Down World", kas vēsta par nākotnē gaidāmo albumu – tas ieturēts grupai raksturīgajā dinamiskajā un agresīvajā stilā, paužot kritiku par pasaulē esošajām politiskajām līderībām, tās mediju manipulācijām un ar cerību uz korumpētu režīmu sabrukumu. Ierakstu veica Kārlis Šteinmanis ("KS Records"), māsterēja Ģirts Laumanis ("Hodila Records"), bet video taisīja Artūrs Krūmiņš.

"The Horrors" – "The Silence That Remains"

Pirms gandrīz 20 gadiem dibinātā grupa "The Horrors" varbūt nav starp visslavenākajām angļu garāž-pank-gotiskā roka apvienībām, bet visi pieci tās studijas ieraksti ir godīgi iekļuvuši Apvienotās Karalistes albumu Top 40.

Pēdējā laikā "The Horrors" bija pieklusuši un šīs pauzes rezultāts ir dalībnieku maiņa – grupai pievienojusies taustiņinstrumentāliste un fona dziedātāja Amēlija Kida (Amelia Kidd) un bundzinieks Džordans Kuks (Jordan Cook). Jaunajā sastāvā un, protams, ar neiztrūkstošo Ferisu Badvanu (Faris Badwan) priekšgalā ir ierakstīta dziesma "The Silence That Remains", kas, kopā ar tās melnbalto videoversiju, labi atbilst grupas nosaukumam.

Līdz jaunam albumam gan vēl kāds pusgads jāpaciešas – "The Horrors" sestais studijas ieraksts "Night Life" nākšot klajā 2025. gada 21. martā un to izdos "Fiction Records" – tas pats leibls, kas līdz 2000. gadam gādāja par "The Cure" albumiem.

"Kassie Krut" – "Reckless"

Jaunā formācija ir tas, kas atlicis no pagājušajā gadā pajukušās Filadelfijas eksperimentālā matemātiskā roka (math rock) grupas "Palm". Par laimi, saglabājies pats svarīgākais – joprojām kopā ir abi grupas dibinātāji, dziesmu autori, ģitāristi un dziedātāji.

Eva Alperte (Eve Alpert) un Kezra Kērts (Kasra Kurt), kas tagad apmetušies Ņujorkā. Un ar viņiem arī "Palm" pēdējā albuma "Nicks and Grazes" producents Mets Anderegs (Matt Anderegg).

Laikam tikai retais sāk iepazīt jaunu dziesmu ar tās teksta izlasīšanu, bet, ja nu kādam ir tāds paradums, "Kassie Krut" singla "Reckless" gadījumā tā noteikti nevajag darīt. Dziesmas vārdi, kas rakstītā veidā izskatās derīgi ja nu vien kādam deju grīdu pophitam, "Kassie Krut" versijā skan pavisam negaidīti.

""Reckless" ir vingrinājums pieticībā. Mēs izaicinājām sevi sacerēt dziesmu ar vienu basģitāras noti, vienu bungu bītu un pāris vienkāršiem akordiem," par jauno skaņdarbu saka paši mūziķi.

"Meltheads" – "Happiness Suits You"

Kādus tik epitetus mūzikas izdevēji neizmanto, lai reklamētu savus māksliniekus! Antverpenes četrotnes "Meltheads" līderis Sice Vilemss (Sietse Willems) pat salīdzināts vienlaikus ar Džimu Morisonu, Robertu Plāntu un Igiju Popu, tā teikt – vienā flakonā. Protams, ka tas nav iespējams, bet beļģu neatkarīgā izdevniecība "Mayway Records" ir jauna un sparīga, tāpat kā tās pārstāvētā grupa "Meltheads", tāpēc nelieli pārspīlējumi ir piedodami.

Pagājušajā gadā, kad "Meltheads" bija izdevuši vien dažus singlus, viņus par iesildītājiem savā Eiropas turnejā jau aicināja slavenie tautieši "dEUS". Šā gada februārī tika izdots grupas debijas albums "Decent Sex", bet rudens pienācis ar piedalīšanos lielajos pilsētfestivālos "Reeperbahn" Hamburgā un "MaMA" Parīzē, un Eiropas klubu tūri līdz pat gada beigām. Tāpēc īstais laiks arī pavisam jaunam singlam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti