Dienas ziņas

Uzpircēji: Mazinās meža velšu lasītāju skaits

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Čellists no Latvijas spēlē NATO samita noslēguma koncertā

Latviešu čellists par uzstāšanos NATO samitā: Šķiet, ka izdevās radīt šo atmosfēru par mieru pasaulē

Mūzika izturēs visu, un tai ir spēks saliedēt cilvēkus. Ar šādām pārdomām pēc uzstāšanās NATO samita noslēguma koncertā Vašingtonā sarunā ar Latvijas Televīziju dalījās pasaulslavenais Latvijas čellists Maksims Beitāns.

Liels gods un ļoti iedvesmojoši – tā par spēlēšanu NATO samita noslēguma koncertā sacīja brīnišķīgais čellists, jelgavnieks Maksims Beitāns. Uz skatuves uzstājās jaunie mūziķi – gan solisti, gan orķestranti, pārstāvot katru no 32 alianses dalībvalstīm. Jautājām pašam mūziķim, kādas bija sajūtas spēlēt ne tikai vienam vai diviem, bet tik daudziem pasaules valstu vadītājiem.

"Tas ir ļoti liels gods, un tās sajūtas, ka tu esi no Latvijas izvēlēts mūziķis pārstāvēt savu valsti tādā lielā pasākumā un tādā varenā vietā kā Vašingtona, Kongresa bibliotēka, protams ka tas ir ļoti iedvesmojoši," sacīja čellists.

"Visa atmosfēra bija ļoti draudzīga, un man liekas, ka visa kopējā ideja, lai būtu miers pasaulē, lai mūzika palīdzētu, lai mēs pārdzīvotu visus šos notikumus – man liekas, ka viņiem izdevās radīt šo atmosfēru," vērtēja Beitāns.

Maksims ar čella spēli sāka nodarboties no trīsarpus gadu vecuma. Turklāt savu pirmo solokoncertu spēlēja jau četru gadu vecumā. Mūziķa gaitas uzsāka Jelgavas mūzikas skolā, taču turpmākās mācības aiznesa plašajā pasaulē.

Šobrīd Maksims mācības ir pabeidzis un dzīvo Šveices pilsētā Lugāno. Tomēr Latvija un it īpaši Jelgava mūziķim ir sirdij tuva un katra atkalredzēšanās ir pilna ar prieku un laimi.

"Kādu laiku es jutos Lugāno kā mājās, bet kaut kā tā sanāk, ka es tagad daudz ceļoju. Un, kad man ir laiks, es braucu uz Latviju un šeit jūtos ļoti omulīgi, un gribas vairāk laika šeit pavadīt," viņš sacīja.

Maksima uzstāšanās un viss koncerts bija noslēgums NATO samitam. Pasaule kļuvusi nedrošāka, un apkārt uzliesmojuši  seni un jauni konflikti. Tāpēc Latvijas Televīzija mūziķim jautāja, vai, viņaprāt, mūzika sabiedrību var dziedēt, iedvesmot un saliedēt?

"Es ļoti ceru, ka mūzika to var izdarīt, bet mūsu pasaule, viņa modificējas, un diemžēl ļoti daudzi cilvēki nerod interesi klasiskajā mūzikā un dažādos pasākumos," atbildēja Beitāns. "Viņiem vairāk interesē izklaides, vieglā mūzika. Tādēļ es aicinu cilvēkus veltīt vairāk uzmanības klasiskajai mūzikai, tāpēc ka viņa visu pārdzīvos. Gan šo pārdzīvos. Man tas rada mieru gan sirdī, gan apkārt. Šis koncerts, es jau redzēju sejas pēc koncerta, un tās sarunas, ko dzirdēju pirms koncerta, tās sarunas vairs neeksistēja pēc koncerta ballē."

"Visi runāja, cik mūzika ir skaista. Un, ja mēs būtu spēlējuši biežāk šādus koncertus un vērsuši savu uzmanību uz klasisko mūziku un labdarību, tad šī pasaule būtu daudz labāka un būtu mazāk karu," pauda čellists.

Dodoties prom no Vašingtonas, Maksims jau kaļ plānus par jauniem koncertiem un, iespējams, jau pavisam drīz talantīgo čellistu, kurš nes Latvijas vārdu pasaulē, dzirdēsim tepat Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti