Pa ceļam ar Klasiku

Ievas Salietes spēlētā klavicimbala savīsies ar "Schola Cantorum Riga" vīru balsīm

Pa ceļam ar Klasiku

Ansamblis “Sin Dudar”: Renesanse ir mūsu satikšanās punkts

Grupa “Tautumeitas” Eiropas pasaules mūzikas festivālā Rūdolštatē

Latviešu tautasdziesmas aizrauj pasauli. No Rūdolštates festivāla atgriežas grupa «Tautumeitas»

"Ja Latvijā cilvēki diskus pērk kā suvenīru, Vācijā tos pērk, lai klausītos," tā, daloties ar iespaidiem, pēc koncertiem vienā no lielākajiem Eiropas pasaules mūzikas festivāliem stāsta grupa "Tautumeitas". Viņu rīcībā 6. jūlija vakarā bija festivāla lielākā skatuve pilsētas Tirguslaukumā. Savukārt svētdien, 7. jūlijā, "Tautumeitas" sniedza tradicionālās dziedāšanas meistarklasi rātsnamā. "Cilvēki bez problēmām apguva četrbalsīgo Sēlijas rotāšanu, turklāt vēl latviešu valodā," mūziķes stāsta Latvijas Radio raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku".

Rūdolštates festivāls ir viens no lielākajiem un prestižākajiem pasaules mūzikas festivāliem Eiropā, kas jau vairāk nekā 30 gadu norisinās Vācijas pilsētiņā Rūdolštatē. Festivāla apmēri ir iespaidīgi – pilsētā darbojas 20 skatuves, uz kurām aptuveni 150 grupas un solomākslinieki sniedz vairāk nekā 300 koncertu, ko katru dienu apmeklē vismaz 25 tūkstoši skatītāju. Pēdējos gados festivāla biļetes jau mēnesi pirms pasākuma ir izpirktas. Bez koncertiem festivālā notiek arī deju sarīkojumi, kino vakari, sarunas, paneļdiskusijas un meistarklases.

Meistarklasē, ko sniedza "Tautumeitas", bija sapulcējies ievērojams skaits apmeklētāju – zāle bija pārpildīta un ļoti ieinteresēta latviešu tradicionālajā dziedāšanas manierē.

Grupas dalībnieces stāsta: "Folkmūzikā tas ir raksturīgi – ja tevi interesē šāda veida mūzika, tu ej uz koncertiem, bet, visticamāk, arī pats kaut ko spēlē vai dziedi. Līdz ar to mēs nojautām, ka apmeklētāji būs tādi, kas varēs izdarīt to, ko mēs viņiem mācīsim. Cilvēki bez problēmām apguva četrbalsīgo Sēlijas rotāšanu, turklāt vēl latviešu valodā," mūziķes stāsta, paskaidrojot, ka parasti cilvēku dabā ir būt kautrīgiem, ja jādara kas neierasts, piemēram, jādzied svešā valodā, jāsmejas vai jāvaid, lai pēc "Tautumeitu" norādījumiem iesildītu savu balsi. Mūziķes dalās savā novērojumā par to, ka šajā festivālā to ne pārāk varēja novērot, jo cilvēkiem ne pārāk interesēja, kā viņi izskatās no malas. "Pieredzei un saturam šeit ir lielāka vērtība nekā noformējumam vai ārējām izpausmēm," dalībnieces atzīst.

"Tautumeitas" festivālā pieredzējušas arī dažādus neplānotus notikumus – vienu no plānotajiem koncertiem nācās atcelt lietus dēļ. "Vācija ir Vācija – visam jānotiek laikā. Ja kaut kas ievelkas, tad pabīdīt vai pārcelt to nav iespējams. Mēs uzkāpām uz skatuves, un bija pilna zāle, bet diemžēl koncerts bija jāatceļ. Mēs nodziedājām divas dziesmas "a capella", par ko klausītāji bija ļoti pateicīgi," stāsta mūziķes. Tomēr pat atceltais koncerts neatturēja festivāla apmeklētājus no interesēšanās par latviešu mūziku – vēlāk,

staigājot pa pilsētu, meitenes redzējušas kafejnīcā sēžam kādu sievieti, kas telefonā skatījusies "Tautumeitu" dziesmu.

Lielo koncertu, kas desmitos vakarā notika uz galvenās festivāla skatuves, ne laika, ne citi neparedzēti apstākļi neietekmēja, un viss noritēja, kā plānots. Dziedātājas priecājas, ka klausītāji aktīvi esot dejojuši līdzi un sekojuši mākslinieču norādēm. "Vakara programmu mēģinājām veidot enerģisku, tomēr ielikām arī pa kādam liriskam skaņdarbam, lai koncerts nekļūtu vienveidīgs," stāsta "Tautumeitas", kuras

atzīst, ka arī secībai, kādā dziesmas koncerta laikā izskan, ir milzu nozīme.

Mūziķes stāsta, ka publika ir jāspēj nolasīt jau pirmajās minūtēs, un tad, atkarībā no tā, kāda enerģija ir jūtama gaisā, tiek pieskaņota programma – nereti gadās mainīt, pielikt vai noņemt kādas no dziesmām, lai sagādātu klausītājiem vispatīkamāko pieredzi.

Vācija ir valsts, kurā vēl joprojām ar lielu cieņu attiecas pret fiziskiem mūzikas materiāliem – kompaktdiskiem un platēm. "Vācijā fiziskās mūzikas tirgus ir ļoti liels. Cilvēki tos daudz pērk. Viņi arī prasa autogrāfus.

Ja Latvijā cilvēki diskus pērk kā suvenīru, Vācijā tos pērk, lai klausītos," saka "Tautumeitas", atzīstot, ka šāda veida dalīšanās ar mūziku izveido tuvāku kontaktu ar klausītāju nekā tad, ja mūziku patērē tikai digitālā formātā.

Šobrīd "Tautumeitu" sastāvu papildinājušas divas jaunas meitenes – Annemarija Moiseja un Kate Slišāne. Abas ir gados jaunas un ļoti entuziastiskas, un grupai noder gan viņu enerģija, gan spēlētie mūzikas instrumenti. Koncertos grupas dalībnieču sastāvs ir mainīgs, un mūziķes to uzskata par grupas ilgtspējības atslēgu. Vēl viens būtisks faktors, kas atbild par grupas ilgtspējību, ir balss noturība. "Tautumeitas" atklāj, ka balss ir trausls instruments un nav nekādas garantijas, ka ar to ilgi viss būs kārtībā. "Mums nav raksturīgs rokenrola dzīvesveids," meitenes smej, sakot, ka balss kvalitāte ir atkarīga no veselīga dzīvesveida. "Laba un stipra balss senos laikos bija kvalitāte, ko topošie precinieki meklēja savā nākotnes sievā, jo tas nozīmēja, ka meita bija vesela un spēcīga," mūziķes stāsta, atzīstot, ka mēģina domu par veselīga ķermeņa un veselīgas balss līdzāspastāvēšanu praktizēt arī mūsdienās. Dziedātājas priecīgi saka:

"Tā ir arī viena no mūsu misijām – mēs gribam ilgi būt jaunas un ilgi saukties par tautumeitām!"

Ar iespaidīgiem koncertiem dziedātājas turpinās pārsteigt pasauli, apceļojot Lietuvu, Franciju un citas valstis. Šogad "Tautumeitas" Latvijā būs iespējams dzirdēt vien divos koncertos: Dzegužkalna parka estrādē 14. augustā un Līgatnes koncertvietā "Zeit" 17. augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti