Pa ceļam ar Klasiku

Uzreiz sajust stāstu. Saruna ar komponistu Pēteri Vasku un klarnetistu Kasparu Rumbu

Pa ceļam ar Klasiku

Baltijas mūziķi vienojas Mēdera un Bukstehūdes mūzikā. Saruna ar Kristiānu Vaickovsku

Dziedātājas Ingas Šļubovskas-Kancēvičas darbīgā vasara

Garīgās mūzikas festivālu atklās ar Mocartu un Mendelszonu. Stāsta soliste Inga Šļubovska-Kancēviča

Ceturtdien, 15. augustā, pulksten 19.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā tiks atklāts 27. starptautiskais garīgās mūzikas festivāls. Koncertā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta "Krönungsmesse" ("Kronēšanas mesa") un motete "Exsultate, jubilate", kā arī Fēliksa Mendelszona 42. psalms "Wie der Hirsch schreit". Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pa ceļam ar klasiku" par koncertu stāstīja viena no tā solistēm – dziedātāja Inga Šļubovska-Kancēviča.

Garīgās mūzikas festivāls šogad tiks atklāts ar diviem lielmeistariem – Mocartu un Mendelszonu. Dziedātāja Šļubovska-Kancēviča atskaņos Mocarta moteti "Exsultate, jubilate", kā arī Fēliksa Mendelszona 42. psalmu "Wie der Hirsch schreit".

"Mocarts ir manai balsij labas zāles, jo vienmēr, pie Mocarta atgriežoties, es varu sakārtot savu tehniku, savu rezonansi, savu elpu. Jā, Mocarts prasa tādu instrumentālu dziedāšanu vairāk un mazāk tādu izplūšanu emocijās. Tur vairāk ir tieši tehniski jāstrādā," stāstīja Šļubovska-Kancēviča.

Vienlaikus Mocarta mūzika ir ļoti skaidra un saprotama. Mocarts visiem klausītājiem ir saprotams, vērtēja soliste.

"Tā ir tāda dievišķa mūzika, kas paceļ dvēseli jau gadu simtiem, un tāpēc Mocarts ir dzīvs un Mocartu mīl visi. Es nezinu tādu cilvēku, kam nepatiktu Mocarta mūzika," pauda Šļubovska-Kancēviča.

Kamēr Mocarta mūzika solistes balsij ir ļoti labi zināma un piemērota, tad Mendelszona mūzika Šļubovskas-Kancēvičas izpildījumā ir dzirdēta salīdzinoši retāk. 

"No Mendelszona es esmu kādas ārijas dziedājusi ar ērģelēm, bet tik lielu un plašu darbu es pirmo reizi dziedāšu. Mendelszona mūzika ir tāda īpaši emocionāla un dvēseliska, un tā aizskar dvēseles stīgas," stāstīja Šļubovska-Kancēviča.

It sevišķi Mendelszona 42. psalms "Wie der Hirsch schreit" ir skaņdarbs, kas pacilā un paceļ pat tādā kā romantiskā gaisotnē, vērtēja soliste.

Garīgās mūzikas festivāla atklāšanas koncertā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga". Solisti būs Inga Šļubovska-Kancēviča (soprāns), kā arī Elizabada Kereselidze (soprāns, Gruzija), Kristīne Matvejeva (mecosoprāns), Andris Kipļuks (tenors) un Inmārs Sikle (bass), kas atskaņos Mocarta "Kronēšanas mesu". 

Pie diriģenta pults – poļu maestro Zbigņevs Graca (Zbigniew Graca).

"Zbigņevs Graca ir brīnišķīgs diriģents, kas ar savu žestu tev tā kā ar karotīti ieliek un parāda, kur tā mūzika plūst, kā viņa plūst, kur veidot akcentus, kur atkal vieglāk dziedāt. Es saprotu, ka viņš laikam ir diriģējis visu no Mocarta, kas vien ir iespējams. Viņš ir meistars. Viņu mīl gan dziedātāji, gan orķestra mūziķi," pauda Šļubovska-Kancēviča.

27. starptautiskais garīgās mūzikas festivāls kopumā izskanēs sešos koncertos Rīgas Sv. Pētera baznīcā, kultūras centrā "Ulbrokas pērle" un Rīgas Domā no 15. augusta līdz pat 12. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti