Vienu noti divas reizes nespēlēt! Haoss un saskaņa «Dūmu Zārka Zēnu» 24 stundu performancē

No  16. augusta pulksten 23 līdz 17. augusta pulksten 23 mākslas centrā "Noass" notiks 24 stundu ilga performance, ko "Tēlniecības kvadriennāles Rīga 2024" laikā rīko radikālās improvizācijas orķestris "Dūmu Zārka Zēni". 

Ieceres tapšanu  un kolektīva muzicēšanas principus viegli ieskicē "Dūmu Zārka Zēnu" dibinātājs Dāvis Burmeisters.

Dāvis Burmeisters, zināms ar grupām "Tesa", "Elkupe" un "Pamirt", radikālās improvizācijas orķestrī "Dūmu Zārka Zēni"  (DZZ) apvieno mūziķus neparedzama muzikāla notikuma radīšanai. Šoreiz norises vieta būs AB Dambī esošais mākslas centrs "Noass", kur piektdienā, 16. augustā, stundu pirms pusnakts sāksies 24 stundu ilga performance. 

Aiga Leitholde: Kā radās iecere par 24 stundu performanci?

Dāvis Burmeisters: Šī iecere tapa Vagonu ielā grupas "Elkupe" koncerta skaņas pārbaudes laikā, kad kāds no malas  pa jokam izmeta – cik ilgs ir garākais "DZZ" koncerts? Uz ko es atbildēju, ka būtu forši nospēlēt 24 stundu koncertu. Tas toreiz bija pa jokam, tad pagāja laiks, un Vents no organizācijas "Vārnu laiks" man sacīja, ka esot uzrakstījis projektu 12 stundu koncertam. Es atbildēju, ka jātaisa 24 stundas. Kristiāna Kārkliņa [mūziķe un mākslas kuratore] performancei atrada vietu "Tēlniecības kvadriennāle Rīga" programmā. Šī gada kvadriennāles tematika perfekti piemērota šim notikumam: "Tas, kas nebūtu bijis" – saskan ar 24 stundu koncerta tēmu. Man pašam mūzikā ir svarīgs monumentālisms, tāpat kā slāņainums un citi elementi, ko redzam tēlniecībā. 

Kā tu īsi iepazīstinātu, kas ir "DZZ"?

"DZZ" ir spēle ar nejaušību. Daudz runājām ar Anriju Korpu no grupas "9horizon" par to, cik grūti procesa gaitā tev kā spēlētājam ir ļauties meklējumiem, ignorējot otru.

"DZZ" mēs katrs taisām haosu, kas konkrētos brīžos sastopas. Šis sastapšanās punkts kļūst nozīmīgs.

Līdz ar to "DZZ" nav par spēlēšanu, bet gan par procesu. Piemēram, visvienkāršākajā izpausmē – prasu, varbūt ir kāds instruments, kas ir apgūts mūzikas skolā. Vienam ir vijole, citam kāds pūšamais instruments. Ja tu šo instrumentu neesi spēlējis 20 gadus, ir interesanti to atkal spēlēt. Šajā 24 stundu performancē kopā spēlēs daudz cilvēku – daļa jau viens otru zina, daļa to darīs pirmo reizi. Tikpat labi "DZZ" varētu piestāvēt koncerts, kurā 24 stundās tiek izspēlētas četras notis. 

Ko varam gaidīt no šīs performances?

Mēs sāksim pulksten 23 un pirmās 12 stundas līdz nākamā rīta pulksten 11 spēlēsim pieklusinātāk, cienot pilsētas naktsmieru. Līdz ar to piektdienas nakts būs ambientā daļa, kas mums ir būtiska. Visi "DZZ" iesaistītie cilvēki sevi var asociēt ar ambiento mūziku, kam piemīt smalkums un  kopības sajūta, kas veidojas klusumā. ​​Domājam par skaņu, nevis melodiju. Mēģinām divas reizes nenospēlēt vienu un to pašu noti, vai arī – spēlējam savu mīļāko noti, kamēr bundzinieks veic nākamo sitienu, un tad spēlējam savu nākamo mīļāko noti.

Orķestri apzināti es neveidoju, tas top pats no sevis.

Šķiet, skaitliski lielākais sastāvs ir bijis 15 cilvēki, kas bija labi, lai pēc tam, ierakstā klausoties, varētu izšķirt, kurš ko spēlēja. Mēs visi daudz maz nākam no skaļas mūzikas – respektīvi, gribam to skaņu sienu izveidot, tā ir forša sajūta. Gribētos, lai "DZZ" būtu grupa, kur būtu ļoti grūti atbildēt uz jautājumu, kurš ko spēlē. Ja klausītājs nezina, ko sagaidīt no "DZZ", tas ir vislabāk!"

"Tēlniecības kvadriennāle Rīga" ir mākslas festivāls reizi četros gados galvaspilsētā. Festivāla nedēļa mākslas centrā "Noass" notiks no 15. līdz 23. augustam, pilsētvidē festivāls notiks no 15. augusta līdz 26. septembrim, bet "DOM" galerijā no 14. augusta līdz 26. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti