Labrīt

Labdarības maratonā "Dod pieci!" šogad palīdzēs cilvēkiem, kurus no dzīvības šķir nauda

Labu nakti - pasakas

"Aitu gans". Pasaku stāsta Ilze Reknere

Liepājā notiks džeza sesija kopā ar mūziķi no ASV Džeisonu Hanteru

Iespēja džemot ar «improvizācijas zvēru» Džeisonu Hanteru Liepājā

Koncertzālē "Lielais dzintars" 15. oktobrī notiks džeza sesija "Jazz Session", kurā kopā Liepājas Mūzikas mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņiem un pedagogiem uzstāsies īpašais viesis – trompetists, aranžētājs, komponists un pedagogs no Losandželosas Džeisons Hanters (Jason Hunter).

Džeza sesijas no 2017. gada koncertzālē ir jau kļuvušas par stabilu tradīciju, kas ļauj piesaistīt augstas raudzes mūziķus, turklāt klausītājiem Liepājā šie koncerti ir pieejami bez maksas.

Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas džeza nodaļas vadītājs Rustams Bagirovs atceras, ka pirmsākumi meklējami laikā, kad viņš pats pēc studijām Roterdamā atgriezās Latvijā un Liepājā. Secinājis, ka šādi džeza pasākumi te nenotiek, tāpēc 2016. gadā jau bija pirmie mēģinājumi: "Sakumā tie nebija gluži koncerti, bet tāds istabas formāts, kad mēs sākām klasēs trenēties pēc dzirdes muzicēt no nulles. Nezinājām, ko mēs spēlēsim, bez nosacījumiem, nav ne skaņkārtas, ne konkrēta skaņdarba. Kāds sāk, un mēs reaģējam. Tas sākumā ir kā vingrinājums."

Process tā pakāpeniski aizsācies, un nu jau tas ir sadarbības projekts Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolai kopā ar koncertzāli "Lielais dzintars." Trompetista Džeisona Hantera viesošanos Liepājā atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds. Lai varētu piesaistīt viesmāksliniekus, finansējuma avoti bijuši dažādi.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kā veidots 15. oktobra koncerts, stāsta Rustams Bagirovs: "Viņš jau ir bijis šeit, un tā sadarbība bija tik laba un interesanta, ka mēs atkal viņu gribējām redzēt, satikt un nospēlēt kopā gan viņa skaņdarbus, gan džeza standartus kopā ar audzēkņiem. Šī būs nedaudz cita koncepcija, jo jaunieši jau būs integrēti koncertā, nevis džema sesijās kā tipiski pierasts džeza klubos, kad ir atklāšanas daļa un jebkurš var nākt. Izlēmām koncepciju pamainīt, un Džeisons Hanters muzicēs kopā ar audzēkņiem un pedagogiem."

Pašlaik Džeisons Hanters dzīvo Tallinā un uzstājas ar vairākiem Igaunijas vadošajiem džeza, fanka un popmūzikas māksliniekiem kā trompetists, kā arī nodarbojas ar aranžēšanu, komponēšanu un producēšanu dažādiem māksliniekiem.

Kamēr pats Hanters ir vēl ceļā uz Liepāju, par gaidāmo uzstāšanos un džeza sesiju Liepājā savas domas pauž Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas izglītības programmas "Sitamistrumentu spēle" skolotājs Andris Buiķis: "Mēs visi esam gājuši cauri šim ceļam. Jam session tā ir klasiska džeza rutīna, ja gribi mācīties džezu spēlēt un improvizācijas mūziku. Tās ir ļoti svarīgas audzēkņiem, jaunajiem censoņiem, kuri grib iet šo ceļu, grib spēlēt un improvizēt.

Džeisons Hanters ir improvizācijas zvērs."

4. kursa audzēkne Marija Rebčinska regulāri apmeklē džeza sesijas, dodas uz šādiem pasākumiem Rīgā, kur tie notiek biežāk. Arī šis vakars ir īpašs notikums, jo tā būs ne tikai iespēja koncertēt kopā ar pasniedzējiem, kurus cieni, bet saņemt arī skaidrojumu par savu spēli, uzsver jaunā mūziķe: "Es studēju kontrabasa un basģitāras spēli. Es paņēmu kontrabasu papildu gadā. Iepriekš bija pieredze spēlēt vijoli un altu. Es sapratu, ka klasiskā mūzika nav mans ceļš. Pārgāju uz mazliet lielāku vijoli. Džemsesijas ir ļoti foršas, man tas ļoti patīk, bieži braucu uz Rīgu, Liepājā nav daudz vietu, kur džemot. Sanāk daudz padžemot kopā ar studentiem, forša pieredze."

Jaunā mūziķe stāsta, ka kontrabasa džeza improvizācijas tieši sievietes pasaulē spēlējot arvien vairāk. Šobrīd Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā džezu apgūs 23 audzēkņi. "Jazz Session" koncertu sērija Liepājā piedāvā pasākuma apmeklētājiem iespēju klausīties džezu dzīvajā izpildījumā, vērot mūziķu saziņu, izmantojot džeza mūzikas valodu un radošo procesu.

Koncerts apmeklētājiem koncertzālē "Lielais dzintars" ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti