Pa ceļam ar Klasiku

Ansamblis “Sin Dudar”: Renesanse ir mūsu satikšanās punkts

Pa ceļam ar Klasiku

Džezs neredz rāmjus. Iespaidos par Kongsbergas džeza festivālu dalās Aleksandra Line

"Saulkrasti Jazz" rīkotājs Tālis Gžibovskis: Varbūt tas ir viens teikums, kas maina dzīvi

«Saulkrasti Jazz» rīkotājs Tālis Gžibovskis: Varbūt tas ir viens teikums, kas maina dzīvi

"Nav runa par to, ka no visiem bērniem, kuri atnāk uz Saulkrastu džeza nometni, noteikti veidosim profesionālus mūziķus – nē! Svarīgākais, lai izaug cilvēki, kuri saprot mūziku, vēlas to klausīties un kuri vismaz nedaudz saprot, par ko ir stāsts. Jo jaunieši ir klāt visiem lielākajiem, populārākajiem meistariem, viņi redz to visu klātienē un izbauda – tas viss ir tepat, visi ir cilvēki, un jaunieši redz, ka lielie meistari to dara ne tikai tāpēc, ka viņiem tas patīk – viņi tajā ieguldījuši milzīgu darbu. Tā ir viena nedēļa, un mēs nevaram zināt, kas tieši jauniešus uzrunā. Varbūt tas ir tikai viens teikums, kas maina dzīvi! Tādi gadījumi ir," stāstot par Saulkrastu džeza festivālā ("Saulkrasti Jazz") rīkotajām meistarklasēm, uzsver viens no festivāla dibinātājiem un tā mākslinieciskais direktors Tālis Gžibovskis. 

Jā gan: vasara Saulkrastos nav iedomājama bez džeza, tālab 19. un 20. jūlijā jau 26. reizi šeit atgriežas Saulkrastu džeza festivāls. 15. jūlijs bija meistarklašu pirmā diena – tajās šogad piedalās 42 dalībnieki.

Pats Tālis Gžibovskis ir viens no vislabākajiem džeza bundziniekiem Latvijā, Rīgas Doma kora skolas Džeza mūzikas programmas vadītājs un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docents.

Šogad festivāla koncerti Saulkrastu Pilsētas estrādē norisināsies divus vakarus un uz skatuves kāps džeza mūziķi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Lielbritānijas un ASV. Festivāla neatņemama sastāvdaļa būs meistarklases pie profesionāliem džeza mūziķiem, kā arī VII Baltijas Bundzinieku līgas konkurss.

​"Tālajā 1997. gadā bijām trīs bundzinieki pie vadības pults, un divdesmit pieci, kuri sēdēja pultij priekšā," meistarklašu sākumus atminas Tālis Gžibovskis.

"Tālāk viss attīstījās strauji: jau nākamajā gadā klāt nāca basģitāra, bet trešajā gadā jau bija visas sešas nodaļas, kā arī pašlaik tas tas ir: vokāls, bungas, bass, ģitāra vai kontrabass, pūšamie un taustiņinstrumenti."

Kopumā šogad meistarklasēs piedalās 42 dalībnieki, un noslēgusies jau pirmā meistarklašu diena.

Meistarklašu galvenā ideja – apmācīt jauniešus improvizēšanas mākslā. "Tas ir pats būtiskākais," uzsver Tālis Gžibovskis. "Bijis arī tā, ka dalībnieku mums ir tuvu pie divsimt, un katrā specialitātē strādājuši pedagogu dubultsastāvi. Taču runa ir tieši par pašiem improvizācijas pamatiem – tas ir būtiskākais, ar ko Saulkrasti atšķiras no citām nometnēm. (..)

Nav runa par to, ka mēs noteikti no visiem šiem bērniem, kas atnāk uz nometni, veidosim profesionālus mūziķus – nē! Svarīgākais, lai izaug cilvēki, kuri saprot mūziku, vēlas to klausīties un kuri vismaz nedaudz saprot, par ko ir stāsts."

Saulkrastu džeza festivāla neatņemama sastāvdaļa ir īpašie viesi, un tas noteikti ir viens no akcentiem un arī dzinuļiem jaunajiem doties un dzirdēt viesus, satikties ar viņiem.

"Jaunieši ir klāt visiem lielākajiem, populārākajiem meistariem, viņi redz to visu klātienē un izbauda – tas viss ir tepat, visi ir cilvēki, un

jaunieši redz, ka lielie meistari to dara ne tikai tāpēc, ka viņiem tas patīk – viņi tajā ieguldījuši milzīgu darbu. Tā ir viena nedēļa, un mēs nevaram zināt, kas tieši jauniešus uzrunā. Varbūt tas ir tikai viens teikums, kas maina dzīvi! Tādi gadījumi ir.

Jauniešiem tā ir iespēja būt kopā ar izcila ranga mūziķiem, un [arī šogad] visa meistarklašu esence būs beigās: sestdien no pulksten 12 Saulkrastu estrādē uz lielās skatuves jaunieši varēs rādīt savu mākslu. Tas ir pietiekoši būtiski, jo – vai viņiem visiem kādreiz būs vēl tāda iespēja – kāpt uz lielās skatuves un sajust, kā tas ir – no lielās skatuves uzlūkot klausītājus? Mēs, organizētāji, to ļoti atbalstām. Tā ir viena no lietām, kas jauniešiem paliek atmiņā un varbūt pamaina arī viņu domāšanu. Tēlaini sakot – tu esi uzaris lauku, esi to lauku apsējis, un nu jāgaida, kas izaugs: kas dos sēklu un kas aizies tālāk."

Tālis Gžibovskis un "Klasikas" galvenā redaktore Inga Saksone
Tālis Gžibovskis un "Klasikas" galvenā redaktore Inga Saksone

Festivāla pirmo vakaru atklās VI Baltijas Bundzinieku līgas konkursa finālisti un tiks noskaidrots šī gada spēcīgākais džeza mūzikas bundzinieks Baltijā. Kā nākamie uz skatuves kāps laureāti no Starptautiskā etnodžeza mūzikas ansambļu konkursa "Guoyu pa JAZZ".

Festivāla turpinājumā uzstāsies "Login-Wibe quartet", kurā apvienojušies Latvijas un Igaunijas pieredzējušie džeza mākslinieki – Mareks Logins (sitaminstrumenti) Anna Vibe (Wibe) (taustiņinstrumenti), Pēteris Liepiņš (basģitāra) un Āris Ozols (ģitāra). Šim Latvijas kvartetam pievienosies igauņu dziedātāja Linda Kantere (Linda Kanter).

Pirmo festivāla dienu noslēgs leģendārais trombonists "Fred Wesley & The New JBs" (ASV), kurš savas karjeras laikā ir sadarbojies ar tādiem māksliniekiem kā Džeims Brauns (1960.–70. gadi) Tīna un Aiks Tērneri, Rejs Čārlzs un daudziem citiem. Grupa izpildīs enerģisku fanka mūziku, kas mijas ar R&B un soulmūzikas žanriem.

"Freds Veslijs ir viens no tiem vīriem, kurš principā līdzās stāvējis visiem, visiem fanka mūzikas pamatiem no 60. gadu beigām līdz pat mūsdienām. Cienījams cilvēks. Kā izcili izturēts konjaks no speciālām pudelēm," pasmaida Gžibovskis.

"Viņš zina, par ko viņš runā, jo viņš ir tas, kas to visu veicinājis un spodrinājis."

Festivāla noslēdzošo koncertu atklās "Young Lions Jazz Orchestra" – orķestris, kas apvieno jauniešus no diviem kontinentiem un divām džeza mūzikas izglītības iestādēm – Šauļiem (Lietuvā) un Omahas (ASV).

Vakara gaitā uz skatuves kāps arī par saulainā džeza izpildītāju dēvētā igauņu dziedātāja Sofija Rubina (Sofia Rubin), bet festivālu noslēgs britu/nigēriešu dziedātājs un dziesmu autors Ola Onabule (Ola Onabulé́)kas uz uzstāsies kopā ar Latvijas Radio bigbendu. Onabule savā mūzikā apvieno mākslinieka Nigērijas saknes un Rietumu audzināšanu, un tajā ir jūtamas muzikālās ietekmes, sākot no džeza līdz solmūzikai, popmūzikai un pasaules mūzikai. Džeza aprindās viņš ir labi pazīstams un aktīvi uzstājas džeza festivālos visā pasaulē.

"Ola sadarbojas ar visiem lielākajiem, jaudīgākajiem bigbendiem, viņam ir ļoti labs menedžments," atzīmē Tālis Gžibovskis. "Viņa mūzika ir ar zināmu aristokrātisma piegaršu. Viņš pats dzimis Nigērijā, bet dzīvo Lielbritānijā.

Ļoti simpātisks cilvēks, un šis ir tas gadījums, kad mūziķa repertuārā viss nav par puķītēm, rozītēm un ko tikai vēl ne: tās ir sociāli ļoti asas tēmas! Ja patulko viņa dziedātos tekstus, tas ir ļoti nopietni."

Olu Onabule Latvijā iepazinām Liepājas Zvaigžņu festivālā, priecājoties par simfodžeza programmu, kurā viņš piedalījās – tā ļāva pārliecināties, ka virtuozitāte ir viņa stiprā puse. "Ļoti, ļoti simpātisks dziedātājs – gan man personīgi, gan arī tiem, kuri novērtē klasiski spilgtu dziedāšanas manieri," prāto Tālis Gžibovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti