Kultūras ziņas

Kā mūsdienās iet "Rīgas pantomīmai"?

Kultūras ziņas

Liepājas Simfoniskais orķestris atklāj 144. sezonu

Tiks atklāta Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra 99. sezona

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris 99. sezonā koncertēs 10 dažādās zālēs

Atrodoties savā pagaidu mājvietā Rīgas Kongresu namā, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ir gatavs 99. sezonai. Jau tuvākajās dienās tā tiks atklāta ar koncertiem Dzintaru koncertzālē, Latgales vēstniecībā "Gors" un Viļņas Kongresu zālē. Skanēs Bēthovena, Šostakoviča, Maskata un citu mūsdienu un klasikas autoru skaņdarbi. Turklāt šī būs pirmā reize, kad koncertos piedalīsies orķestra sezonas rezidējošā mūziķe Vineta Sareika.

Kamēr Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris gaida savas mājvietas Lielās ģildes remontdarbu noslēgumu, pagaidu mājvietā Rīgas Kongresu namā ir sagatavota 99. sezonas programma. Jau šonedēļ tā tiks atklāta ar Artura Maskata "Tango" un britu komponistu Gustava Holsta un Ralfa von Viljamsa skaņdarbiem. Bet oktobrī sezonu turpinās koncerts, kurā orķestra mākslinieciskais vadītājs Tarmo Peltokoski ir aicinājis īpašu viesi. 

"5. oktobrī būs īpašs notikums, kurā Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģēs mans skolotājs Jorma Panula, kuram nu jau ir 94 gadi. Tādēļ jo īpaši izceļu šo notikumu," pastāstīja Peltokoski. "Bet orķestrim šosezon būs sadarbība ar vēl vairākiem izciliem diriģentiem. Pats atgriezīšos novembrī ar franču mūzikas programmu un Štrausa "Salomi". Bet pēdējais šī gada koncerts būs Šostakoviča "Ļeņingradas simfonija"."

Jau tuvākās nedēļas laikā atklāšanas koncerti izskanēs trīs vietās – Dzintaru koncertzālē, Latgales vēstniecībā "Gors" un Viļņas Kongresu zālē. Un, ņemot vērā orķestra pagaidu emigrāciju, pavisam sezonā tā koncerti gaidāmi desmit koncertzālēs.

Gan atklāšanā, gan vairākos sezonas programmas koncertos orķestris pirmo reizi kā rezidējošo mūziķi ir aicinājis izcilo latviešu vijolnieci Vinetu Sareiku, kuras koncertdzīve pārsvarā norit ārpus Latvijas.

Tāpat, sākot ar šo sezonu, pirmo reizi tika pasniegta Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda izcilības balva. Piecu tūkstošu eiro vērtās balvas mērķis ir atbalstīt izcilus orķestra mūziķus un viņu darbu tieši Latvijā. Šodien ar to tika godalgots pirmo vijoļu grupas otrais koncertmeistars Sandis Šteinbergs.

LNSO fonda Izcilības balvu saņem Sandis Šteinbergs
LNSO fonda Izcilības balvu saņem Sandis Šteinbergs

Bet pirmais šīs sezonas koncerts izskanēs jau šo ceturtdien Dzintaru koncertzālē. Skanot Vinetas Sareikas vijolei un Tarmo Peltokoski klavierspēlei, izskanēs Bēthovena Devītā jeb Kreicera sonāte un Šostakoviča Sonāte vijolei un klavierēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti