Kultūras rondo

Kas prātā teātrim "Kvadrifrons" vasaras sezonā?

Kultūras rondo

Projektā radītos mākslas darbus reproducēs un izvietos Daugavpils cietokšņa ārtelpā

Austras Pumpures audzēkņi un domubiedri gatavojas dziesminieku festivālam “Trubadūrs”

Austras Pumpures audzēkņi un domubiedri gatavojas dziesminieku festivālam «Trubadūrs»

Kuldīgas novada Rendā jau otro reizi norisināsies dziesminieku festivāls "Trubadūrs", šogad no 24. līdz 28. jūlijam aicinot autormūzikas un dzejas cienītājus satikties divos lielkoncertos Rendas estrādē, sadziedāties pie ugunskuriem, doties "Muzikālā pastaigā ar dzeju" gar Īvandes ūdenskritumiem un festivāla noslēgumā baudīt koncertprogrammu Rendas baznīcā, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" pastāstīja Austras biedrības projektu vadītāja Inese Muižniece.

Lai gan festivālu "Trubadūrs" tā rīkotāji sauc par klejojošo festivālu, jau otro reizi tas notiks vienā un tajā pašā vietā.

"Mans plāns ir šos festivālus vienā vietā paturēt vismaz divus gadus, bet jāskatās arī no vietas, kā tas ir. Ja mums tur iepatīkas, ja "Trubadūram" iepatīkas tā vieta, viņš tajā var palikt vairākus gadus, un ar Rendu mums notika tieši tā. Renda mūs ļoti atsaucīgi uzņēma, un mēs labi esam iedzīvojušies tur, tāpēc sapratām, ka otru gadu noteikti mēs paliksim, bet nākošgad gan tad ceļosim tālāk," klāstīja Muižniece.

Viņa atzina, ka ir ļoti daudz domājusi par to, kas tad ir dziesminieks mūsdienās, – skaidrs, ka Atmodas laikā dziesminieki vēstīja par Atmodas tēmu, savu dziesmu dziedot ar politisku un sociālu ievirzi, un arī šobrīd šī stīga turpinās, bet tā vairs nav primārā. 

Mūsdienās cilvēki arvien vairāk cenšas izzināt sevi, savas sajūtas un emocijas, un būt par dziesminieku savā ziņā ir pašizpausmes veids. Dziedāšana ir šī brīža emociju virpuļa, kas notiek gan apkārt pasaulē, gan katra dziesminieka iekšienē, kopsavilkums. 

"Austra Pumpure vienmēr ir teikusi tā, ka visa gudrība ir tevī pašā. Mācēt ieskatīties sevī pašā un nest to savu vēsti – tas ir pats vērtīgākais.

Tas ir jāprot, un tas, es teiktu, ir tas iekšējais kritērijs – būt patiesam pret to, ko tu dari. Ja tev nav, ko teikt, tad nekāp uz skatuves, un, ja tev ir, ko teikt, tad nes to vēsti tālāk," mudināja Muižniece. 

Dziesminieki spoguļo to savu laiku, kurā dzīvo, piekrita dziesminieki Arnis Miltiņš un Reinis Jaunais.

"Būtībā, jā, mēs visi, kā Valdis Atāls teica, esam laika zoba plombas, kuras ar laiku krīt ārā, bet mēs esam… Mēs esam tas laiks, kurā mēs esam. Tāpēc, man liekas, ir ļoti svarīgi, ka mēs katrs runājam par savu laiku, jo, pateicoties jaunajiem, es arī spēju saprast šo laiku jau savādāk," pauda Miltiņš.

Dziesminieki Rendā pulcēsies jau no 22. jūlija, kad tur nedēļas garumā dziesminieču Zandas Štrausas un Maijas Kalniņas un mūziķa Roberta Dintera vadībā norisināsies Austrasbērnu radošā nedēļa, kuras laikā tiks sagatavota jauna Austrasbērnu koncertprogramma, kas klausītājiem būs dzirdama piektdienas vakara lielkoncerta noslēgumā.

Trešdienas, 24. jūlija, vakarā pulksten 20.00 Austrasbērni Arņa Miltiņa vadībā aicinās uz akustisko koncertu "Mīlestību un klepu nenoslēpsi" Rendas baznīcā, kuras atjaunošanas stāstā zīmīga loma bijusi arī Austrai Pumpurei.

"Austrai vispār bija raksturīgi fantastiski teicieni. Viņai bija lieliska humora izjūta, viņai bija lielisks raksturs, un raksturs tāds kārtīgs patiesībā.

Koncerta nosaukums ir viens no Austras teicieniem, viņa teica, ka mīlestību un klepu nekad nenoslēpsi. Tieši tāpat kā viņa teica arī: ja es kāda vīrieša dēļ miršu, tad tikai aiz smiekliem," stāstīja Miltiņš. 

Festivāla lielākās aktivitātes notiks nedēļas nogalē, sākot ar dziesminieku lielkoncertu Rendas estrādē piektdienas, 26. jūlija, vakarā pulksten 19.00, pēc kura sekos nakts sadziedāšanās pie ugunskura Abavas krastā, kur vietējie ļaudis iekārtojuši publisku atpūtas zonu.

Notikumiem bagātā sestdiena (27. jūlijs) sāksies pulksten 12.00 ar pasākumu, kam dots nosaukums "Muzikāla pastaiga ar dzeju" un kas tiks īstenots dabas skatuvē, klausītājiem, dziesminiekiem un dzejniekiem pastaigājoties no Rendas estrādes līdz Īvandes ūdenskritumiem.

Sestdien, 27. jūlijā, pulksten 15.00 Rendas estrāde pārtaps par brīvo skatuvi "Tronis trubadūram", dodot iespēju izpausties un savu stāstu dziesmās vēstīt gan jaunajiem, gan mazāk zināmajiem dziesminiekiem, gan tikpat labi jau pieredzes bagātajiem. Pulksten 19.00 klausītāji aicināti uz dziesminieku otro lielkoncertu.

Svētdien, 28. jūlijā, pulksten 13.00 festivāla noslēgumā klausītājiem un dziesminiekiem dāvana – Līgas Priedes un Andreja Grimma veidotā Imanta Kalniņa dziesmu koncertprogramma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti