Rīta Panorāma

Gazā jauni civiliedzīvotāju upuri

Rīta Panorāma

Intervija ar Francijas vēstnieci Latvijā Aurēliju Ruajē-Gunēnu

Liepājas Simfoniskais orķestris – nemainīgi labs un mūžam mainīgs

Liepājas Simfoniskais orķestris – kādas vēsmas šodien valda Baltijas vecākajā orķestrī?

Liepāja ir ne tikai pilsēta kurā piedzimst vējš, bet arī mājvieta Liepājas Simfoniskajam orķestrim. Tradīcijām bagātais un pasaulē atzītais orķestris jau izsenis bijis dzinējspēks Liepājas un visas Kurzemes kultūras dzīvei.

Liepājas Simfoniskais orķestris ir vecākais orķestris ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā. Tā pirmsākumi meklējami 1881. gadā, un septembrī tas uzsāks savu nu jau 144. koncertsezonu.

Tikšanās laikā ar orķestri tā mēģinājumā pie orķestra diriģenta pults sēž galvenais diriģents un orķestra mākslinieciskais vadītājs Guntis Kuzma. Viņš orķestri vada jau otro sezonu. Orķestra mājvieta ir koncertzāle "Lielais dzintars", bet tas uzstājas arī daudz kur citur.

Uz jautājumu, kas ir tā publika, kuru priecē orķestris, diriģents atbild: "Mēs strādājam mūsu publikai, bet ne tikai liepājniekiem. Mēs ļoti priecājamies, ka, pateicoties vasaras festivālam "Rimbenieks", kurā mēs apceļojam visu Dienvidkurzemi, esam ieguvuši daudz jaunu klausītāju, kas varbūt pat zināja par mūsu orķestri, bet tad, kad mēs pie viņiem dodamies klāt vasarā, šajos koncertos, viņi mūs iepazīst un kaut kādā veidā sajūt arī to saldo mūzikas indi. Un tad ziemas sezonā ir daudz cilvēku, kuri vasarā ar mums tikušies un nu brauc pie mums ciemos ziemas sezonā."

Diriģents arī atzīmē, ka no visas Latvijas ir daudz klausītāju, taču ne tikai. Apmēram 10 līdz 15 procenti klausītāju ir no Lietuvas, kas Liepājai ir pavisam tuvu. 

Runājot par pašiem mūziķiem, vai ir jūtams pieplūdums un kādas jaunas vēsmas, Guntis Kuzma bilst: "Sastāvs ir pēdējo gadu laikā samērā atjauninājies, bijušas arī daudzas maiņas. Daudzās instrumentu grupās ir bijušas vakances, uz kurām esam rīkojuši konkursus, un esam priecīgi, ka konkursos ir bijusi ļoti liela atsaucība."

"Strādāju šajā orķestrī jau no 1999. gada. Protams, orķestris ir audzis. Tajā laikā vēl biju viens no jaunākajiem mūziķiem, kad es sāku strādāt, un līdz ar to arī orķestris bija tāds kā cienījamāks, skanēšana bija savādāka. Tad sastāvs pamazām nomainījās un, protams, pateicoties arī maestro Imanta Rešņa pūlēm, centībai, jā, orķestris ieguva ļoti labu skanējumu pa tiem gadiem," teic mežragu grupas koncertmeistars Ingus Novicāns.

Klarnešu grupas mūziķe Alise Gavare bilst: "Liepājas Simfoniskais orķestris izceļas ar draudzīgiem cilvēkiem, mēs visi kopā ejam uz vienotu mērķi – spēlēt kopā, spēlēt labāk, darīt vairāk un kopā radīt mūziku."

Viņu papildina altu grupas mūziķe Ilva Bāliņa: "Ļoti draudzīgi, kā liela ģimene. Protams, kā jau visās ģimenēs, ir visādas attiecības savā starpā, bet nevaru teikt neko sliktu, tiešām draudzīgi dzīvojam kopā, arī pilsēta ir ļoti patīkama – ir patīkami šeit atrasties."

"Man ir ļoti laba sajūta, tāpēc ka es vienmēr gribēju atgriezties mājās, un tagad esmu šeit un jūtos ļoti labi. Man ļoti patīk atmosfēra orķestrī un Liepājā," saka otro vijoļu grupas koncertmeistare Anna Žerdecka, kas pirms tam Vīnē nodzīvojusi 20 gadus.

Orķestra inspektors un klarnešu grupas koncertmeistars Kārlis Catlaks atzīmē, ka ar jauniem cilvēkiem, kas ienāk kolektīvā, mainās arī orķestris: "To var kaut kādā ziņā just, protams. Varbūt arī jaunas vēsmas ienāk, bet katra mainība – tas ir tikai normāli un labi. Un es pavisam noteikti nevarētu sūdzēties, ka tie jaunie cilvēki, kas ir atnākuši pie mums tagad, ka viņi kaut ko nelāgu ienesuši vai kā, tieši otrādi – jauna elpa, jaunas ambīcijas, jaunas vēlmes. Tā ka viss ir forši."

Orķestris laipni aicina katru interesentu doties uz koncertiem un pašiem pārliecināties, kā orķestris ar gadiem ir mainījies. Un tos, kuri nekad nav dzirdējuši – izbaudīt mūzikas burvību pirmo reizi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti