Rīta regtaims

Diriģents Guntis Kuzma: Liepājas Simfoniskajam orķestrim žanru daudzveidība nav sveša

Rīta regtaims

Jūra krāc un taures pūš! Intervija ar Kurzemes novada p/o virsdiriģentu Gunti Kumačevu

Pasaulslavenā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna: Mūzikā esmu karstummīle!

Pasaulslavenā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna: Mūzikā esmu karstummīle!

Pēc krāšņas koncertsezonas uz dažādām pasaules skatuvēm mūziķe Iveta Apkalna ir ieradusies Latvijā, lai jau pavisam drīz pelnīti  atpūstos. "Kas attiecas uz mūziku, jā – esmu karstummīle! Man patiešām tīk gan sasprindzinājumi, gan izaicinājumi, gan attiecīgi pēc tam arī līdzsvara izjūta gan programmās, ko veidoju, gan arī darba gūzmas ziņā. Es mīlu arī vējiņu, mazu vēsmu pie jūras, un tieši tādēļ priecājos, ka nu es esmu Latvijā. Nospēlēšu savus pēdējos divus koncertus pirms sengaidītā atvaļinājuma, un tad atpūtīšos tepat, pie Baltijas jūras!" viņa teic Latvijas Radio 3 raidījumā "Rīta regtaims".

Viens no diviem koncertiem, kurā pirms vasarīgām brīvdienām uzstāsies Iveta Apkalna, notiks 17. jūlijā, kad mūziķe kāps uz Dzintaru koncertzāles skatuves, lai Jūrmalas festivāla laikā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri somu diriģenta Olli Mustonena vadībā atskaņotu Fransisa Pulenka Koncertu ērģelēm, timpāniem un stīgām sol minorā.

Skaņdarbs ērģelniecei ir īpaši tuvs, jo ar to saistās skaistas atmiņas un mirkļi, kas viņu veidojuši kā mūziķi un attīstījusi kā cilvēku. Fransisa Pulenka mūzika māksliniecei ļauj atrast atbildes arī uz muzikāliem un dramatiskiem jautājumiem, kas apslēpti citos skaņdarbos.

"Šis ir pilnbrieda skaņdarbs, kurā ir viss, turklāt vēl vajadzīgajās devās. Absolūti apbrīnojams salikums un formas," sajūsmā teic Iveta Apkalna, minot, ka šis skaņdarbs liek ērģelniekam katru reizi rast jaunas izteiksmes formas, tomēr tajā pašā laikā komponists, it kā zinādams, ka muzicējot teju vai gribēsies lidināties iedomātās vīzijās, provocē atgriezties atpakaļ pie zemes.

"Vienmēr, kad spēlēju šo skaņdarbu, ir brīdis, kad tas man liek smaidīt," saka Iveta Apkalna, prātojot, kurā brīdī smaids iezagsies viņas sejā Jūrmalas festivāla koncerta laikā.

Fransisa Pulenka Koncerts ērģelēm, timpāniem un stīgām sol minorā Ivetas Apkalnas izpildījumā ir skanējis vairākos ērģeļu atklāšanas pasākumos Latvijā, kā arī vairākos festivālos ārzemēs. "Jo īpaši gaidu tikšanos ar Olli Mustonenu. Domāju, ka viņš varētu atvērt jaunu lappusi un jaunas krāsas šai partitūrai," saka ērģelniece.

Ventspils koncertzālē "Latvija" atrodas Baltijā pirmās stabuļu ērģeles, kuras pirms pieciem gadiem tika atklātas ar Ivetas Apkalnas virtuozo priekšnesumu. 27. jūlijā Ventspilī notiks koncertzāles piecu gadu jubilejas koncerts, kurā Iveta Apkalna izpildīs Viļņa Šmīdberga un Ērika Ešenvalda kompozīcijas. Ērģelniece ar prieku atzīst, ka ar nepacietību gaida tikšanos ar Latvijas Radio kori un Sigvardu Kļavu, kas kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri un citiem izciliem izpildītājiem uzstāsies koncertzāles jubilejas koncertā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti