Kultūras rondo

Jaunieši aicina uz modes performaci Vidzemes tirgū 60. gadu gaisotnē

Kultūras rondo

Āzijas filozofijas tradīcija Latvijā. Saruna ar profesoru Kasparu Kļaviņu

Apvienība "Kuba" iepazīstina ar jauno studijas albumu "Laukumi"

Pirms 20 gadiem dzimusi šodienas skaņa. Apvienība «Kuba» iepazīstina ar jauno albumu «Laukumi»

Instrumentālajai mūzikas apvienībai "Kuba" šovasar ir iznācis jauns studijas albums "Laukumi", kura skaņdarbu radošie aizmetņi meklējami aptuveni 20 gadu senā pagātnē. Grupa savu popularitāti ir ieguvusi divtūkstošo gadu sākumā, uzstājoties gan klasiskās mūzikas koncertos, gan pagrīdes festivālos,  Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta saksofonists Mikus Solovejs.

Grupas sastāvā apvienojušies vairāki Latvijā zināmi mūziķi – Arnis Račinskis, Jānis Žilde, Mareks Ameriks, Toms Ostrovskis, Mārtiņš Strautnieks un Mikus Solovejs.

Mikus Solovejs norāda, ka grupas mūzikā ir jūtama džeza klātbūtne, taču grupa uzstājusies gan akadēmiskajā telpā, gan pagrīdes koncertos un festivālos. Par "Kubas" daudzpusīgajiem koncertiem Mikus Solovejs izsakās:

"Esam spēlējuši Lielajā ģildē ar Gunāru Rozenbergu, un tad, nākamajā dienā, pļavas vidū četros no rīta uzstājāmies "Trinstokas" festivālā."

Albuma "Laukumi" muzikālā materiāla kodols ticis radīts jau pirms 20 gadiem, savukārt pirms sešiem gadiem tika veikts ieraksts Valmieras studijā. "Manuprāt, tas mūsu gadījumā nāk par labu. Ja mēs šo materiālu būtu ierakstījuši, piemēram, 2003. gadā vai 2008. vai 2015. gadā, tas būtu pilnīgi cits albums, un man šķiet, ka tie pēdējie gadi nākuši par labu, jo mēs atsijājām lieko, mēs aizgājām līdz tam skaņas kodolam, ko mēs arī gribējām. Un tad, kad nesen uzlikām plati, klausoties to gala materiālu… nu, protams, vienmēr ir sajūta, ka kaut ko varētu uzlabot, tas ir bezgalīgs ceļš, bet ir sajūta, ka tas materiāls, kas dzima 20 gadus atpakaļ, ir iemiesojies tādā formā, nu labāk nevar, nu vismaz mēs šobrīd to nevaram.

Es varu teikt, ka tas tomēr ir svaigs ieraksts, jo tā skaņa, kas šobrīd ir šajā platē, tā ir 2024. gada skaņa.

Nu, pirms pieciem gadiem vai mēs atļautos sākt ierakstu ar 8 minūšu ambientu skaņas plūdumu? Droši vien, ka nē. Bet šobrīd mums liekas, ka tas tieši ir vajadzīgs," par albuma tapšanu gadu garumā stāsta grupas saksofonists.

Divtūkstošo gadu sākumā grupas popularitāti veicināja interneta parādīšanās. Tagad grupu, iespējams, atklās jauni klausītāji un nākotnes fani. "Pēdējā laikā mums jautā, kādas ir mūsu muzikālās iedvesmas. Te negribas neko teikt…lai cilvēki dzird šo mūziku,

 tieši tā paaudze, kas šobrīd atklāj mūsu mūziku, ir ļoti interesanti, ko viņi dzird.

Es pieļauju, ka klausītāji dzird kaut ko savu, ar ko viņi spēj saslēgt kopā savu pieredzi ar to muzikālo materiālu," atklāj Mikus Solovejs.

Kā vislabāk klausīties jauno albumu? Mikus Solovejs teic: "Ja ir iespēja klausīties uz vinila, tad ir labi, bet, ja nav, tad arī "Spotify" var klausīties.

Es būtu priecīgs par jebkuru formātu, kurā šī mūzika atrod savu klausītāju."

Mikus Solovejs stāsta, ka tuvākajā laikā grupai "Kuba" nav plānu izpildīt mūziku dzīvajā. Pašlaik grupas dalībnieks Mārtiņš Strautnieks atrodas Londonā, bet grupai ir vēlme nākotnē atkal spēlēt uz vienas skatuves. Katrs grupas dalībnieks spēlē svarīgu lomu kvalitatīvam mūzikas izpildījumam, tādēļ tikai tad, kad visi grupas biedri būs pieejami, tad arī varēs sākt domāt par koncertu rīkošanu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti