LR3 «Klasika» rudens koncertsezonu atklās ar kamermūzikas programmu «Latvija – Amerika» 

Tas brīdis ir klāt – Latvijas Radio 3 "Klasika" sāk rudens koncertsezonu! Jau atkal Latvijas Radio 1. studijā skanēs klasika un džezs, pasaules mūzikas meistardarbi un latviešu komponistu jaundarbu pirmatskaņojumi latviešu mūziķu sniegumā. Koncertu pievienotā vērtība – sarunas ar māksliniekiem, kuras vadīs "Klasikas" personības.

Visus koncertus varēs apmeklēt gan klātienē, iepriekš piesakoties pa tālruni vai e-pastu, gan baudīt "Klasikas" tiešraidē.

23. septembrī ar programmu "Latvija – Amerika" pirmo reizi Latvijas Radio 1.  studijā viesosies dziedātāja Katrīna Paula Felsberga, sev līdzās aicinot klarnetistu Artūru Pertu un pianisti Agnesi Egliņu, lai kopā atskaņotu Andra Dzenīša, Krista Auznieka, Ārona Koplenda un Neda Rorema opusus. Skanēs Andra Dzenīša vokālais cikls "Trīs Knuta Skujenieka dzejoļi" soprānam un klavierēm, Krista Auznieka dziesmas "Songs of Myself" pirmatskaņojums Latvijā, Ārona Koplenda Klarnetes koncerts komponista pārlikumā klarnetei un klavierēm, bet visi trīs mūziķi kopā atskaņos Neda Rorema dziesmu ciklu "Ariel" soprānam, klarnetei un klavierēm.

Visus vokālos darbus caurstrāvo spēcīga un eksistenciāla dzeja – Knuts Skujenieks, Volts Vitmens un Silvija Plāta. Programmas vienojošais elements ir arī  mūziķu un komponistu dzīves līkloči: Krists Auznieks un Artūrs Perts studējuši Amerikā, savukārt Neds Rorems mācījies pie Ārona Koplenda.

Koncertu vadīs un ar mūziķiem un komponistiem sarunāsies Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties pa tālruni 67206734 (darbdienās) vai e-pastu [email protected]. Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 23. septembrī no pulksten 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

KATRĪNA PAULA FELSBERGA ir viena no šībrīža spožākajām jaunajām latviešu dziedātājām, kuras karjera sākusi strauju augšupeju. Pēc Rīgas Doma kora skolas absolvēšanas studijas turpinājusi Berlīnes Mākslas universitātē. Katrīna Paula ir vairāku starptautisku konkursu laureāte un šogad saņēmusi arī Latvijas Lielo mūzikas balvu kategorijā "Gada jaunais mākslinieks".

Katrīnas skaistais soprāna solo skanējis kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" un Liepājas Simfonisko orķestri, bet sirdij ļoti tuva ir arī kamermūzika.

2021./2022. gada sezonā ar Cerlīnas lomu Mocarta operā "Dons Žuans" Katrīna Paula debitējusi Latvijas Nacionālajā operā, kur atgriezusies šīs sezonas sākumā, dziedot Adīnas un Džanetas lomas Doniceti operā "Mīlas dzēriens". Kā festivāla "Heidelberger Frühling" akadēmijas absolvente sniegusi solokoncertu Pjēra Bulēza zālē Berlīnē, kā arī "Heidelberger Frühling Liedfestival", kurā piedalījās Rietumu un Austrumu kultūrām veltītajā eksperimentālajā projektā "Lied.LAB". Sniegusi koncertus festivālā "Kissinger Sommer" un jaunās mūzikas festivālā "Arēna". Pirmatskaņojusi daudzus jaundarbus – to vidū ir Andra Dzenīša, Artūra Maskata, Jēkaba Jančevska un citu komponistu opusi. Sadarbībā ar Agnesi Egliņu tapušas jau vairākas kopīgas koncertprogrammas: jaunākā no tām – "Aldoņa Kalniņa dziesmu dārzs" – izskanēja 17. augustā Plieņciemā un bija veltījums komponistam 98. gadskārtā.

Klarnetists ARTŪRS PERTS šobrīd ir Oslo Filharmoniskā orķestra stipendiāts, gūstot iespēju uzstāties šī prestižā orķestra sastāvā dažādās koncertprogrammās.

Šogad Artūrs absolvēja Kolburnas mūzikas augstskolu (Colburn School) Losandželosā (ASV) pie pasaulslavenā klarnetes profesora Jehuda Gilada (Yehuda Gilad).

Bakalura grādu Artūrs ieguvis Norvēģijas mūzikas akadēmijā Oslo profesora Bjorna Nīmaņa (Björn Nyman) klarnetes klasē. Kā solists uzstājies kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri; tiek aicināts arī kā aizvietotājs Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī, Liepājas Simfoniskajā orķestrī un kamerorķestrī "Sinfonietta Rīga". 2022. gada vasarā Artūrs muzicēja Eiropas Savienības jauniešu orķestra sastāvā, dodoties Eiropas turnejā diriģentu Džanandrea Nosedas (Gianandrea Noseda) un Gustavo Himeno (Gustavo Gimeno) vadībā un uzstājoties Berlīnes "Konzerthaus", Varšavas Nacionālajā filharmonijā un Amsterdamas "Concertgebouw".

Pianiste AGNESE EGLIŅA, kura apveltīta ar smalku skatuvisko izjūtu, rotaļīgu precizitāti, spēles sparu un atraktivitāti,

divas reizes ieguvusi Latvijas Lielo mūzikas balvu: 2010. gadā kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī" un 2020. gadā – kategorijā "Par izcilu sniegumu gada garumā".

Kā soliste uzstājusies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un Liepājas Simfonisko orķestri, sadarbojusies ar kamerorķestri "Sinfonietta Rīga", Latvijas Radio kori un citiem kolektīviem. Agnese ir viena no vispieprasītākajām pianistēm Latvijā un pastāvīgi koncertē kopā ar vadošajiem Latvijas mūziķiem un pasaules līmeņa solistiem dažādos kameransambļu sastāvos. Vairāku konkursu laureāte, daudzu festivālu dalībniece (Šlēsvigas-Holšteinas mūzikas festivāls, Starptautiskais mūzikas festivāls Monpeljē, Zahara Brona vijolnieku festivāls, VII "Kremerata Baltica" festivāls un daudzi citi). Regulāri muzicē daudzviet Eiropā, Āfrikā un Amerikas Savienotajās valstīs.

Rudens sezonas turpinājumā...

6. oktobra vakarā jutīsim līdzi Latvijas Universitātes jauktajam korim "Juventus", kurš kā viens no četriem finālistiem uzstāsies Eiroradio starptautiskā konkursa "Let the Peoples Sing" tiešraidē.

21. oktobrī Latvijas Radio 1. studijā pirmo reizi uzstāsies jaunie talanti, kuri sevi apliecinājuši starptautiskos konkursos: vijolniece Elza Siliņa, sitaminstrumentālists Edgars Zaurs, čellists Jānis Rinkulis un akordeonists Mihails Oļehovs.

11. novembrī muzicēs Amsterdamā dzīvojošā latviešu ģitāriste Ella Zīriņa, savu oriģinālmūziku atskaņojot kopā ar koklētāju Laimu Jansoni.

15. decembrī – Eiroradio Ziemassvētku dienā – "Klasika" klausītājiem Latvijā un Eiropā piedāvās vokālās grupas "Schola Cantorum Riga" un multiinstrumentālistes Ievas Nīmanes koncertprogrammu "Ziemassvētki viduslaiku Rīgā".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti