Kultūras rondo

"Diplomandu dienas" - Rīgā aplūkojumi vairāk nekā 180 LMA absolventu darbi

Kultūras rondo

Uzklausām JVLMA rektora amata kandidātus un akadēmijas pārstāvju domas

Sākoties Tautas naratīvu izpētes biedrības kongresam, atklājam arī Jāņu dziesmu albumu

Leģendu un teiku pētnieku kongresu atklāj ar jaunu Jāņu dziesmu albumu

Latviešu svētku kalendārā Jāņi jeb vasaras saulgrieži ir viens no galvenajiem gada notikumiem. Ieskandinot svētkus, etnomuzikoloģe un LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves pētniece Ieva Vīvere izveidojusi Jāņu dziesmu albumu no Latviešu folkloras krātuves. Albums ir veltīts folkloras krātuves simtgadei, norādot uz bagātīgām Jāņu tradīcijām un plašo Jāņu dziesmu repertuāru.

Paralēli albuma atklāšanai un folkloras krātuves simtgades svinībām no 17. līdz 21. jūnijam notiek Starptautiskās tautas naratīvu izpētes biedrības 19. kongress, pulcējot gan tradicionālo teiku, pasaku, leģendu un nostāstu, gan mūsdienu naratīvu pētniekus no visas pasaules, lai diskutētu par to, kā norises pasaulē atbalsojas mūsu ikdienas vēstījumos. Kongresa tēma ir "Tautas naratīvi mainīgajā pasaulē", un tajā sanāks kopā vairāk nekā 150 pētnieki no 29 valstīm.

Kā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta Ieva Vīvere, Latviešu folkloras krātuve ir Latvijā senākais un lielākais folkloras vākšanas, uzglabāšanas, publicēšanas un izpētes centrs, kas strādā ar aptuveni trim miljoniem folkloras vienību. Arhīvā pieejamie materiāli dokumentē cilvēku dzīvesveidu, pasaules uztveri, vēsturi un izmantoto valodu vairāku gadsimtu garumā.

Iespējams, mūsdienās cilvēki bieži neklausās arhīvu ierakstus, tā nav ierasta lieta. Bieži vien arhīva materiāli nav viegli uztverami, saprotami un ierasti mūsdienu ausīm, tādēļ pētniece albumam atlasīja ierakstus, kuri bija "pietiekami gludi un viegli klausāmi, ar mērķi padarīt arhīva ierakstus aktuālus un saistošus mūsdienu sabiedrībai". Dziesmu ierakstos, kuri netika atlasīti, bieži vien varēja dzirdēt cilvēku sarunas, traktorus, govju maušanu un nepatīkamus trokšņus, atzīmē etnomuzikoloģe.

Albuma izlasi veido digitalizēti Latviešu folkloras krātuves ieraksti, kas tapuši  padomju laikos no 1951. līdz 1991. gadam.

Dziesmas ierakstītas ar atsevišķiem dziedātājiem, nevis Jāņu svinēšanas laikā. Izlasē nav iekļauti vecāku gadu ieraksti un fonogrāfa ieraksti, jo to tehniskā kvalitāte varētu apgrūtināt klausīšanos. Dziesmas, kuras ir tikušas ierakstītas vēlāk, vēl nav tikušas digitalizētas un iekļautas folkloras krātuvē, tādēļ arī tās Jāņu dziesmu albuma izlasē netika iekļautas, skaidro Ieva Vīvere.

Folkloras izlases dziesmās var dzirdēt, ka bieži vien skanīgi tiek izmantots refrēns "līgo!". Savukārt dažos Latgales apvidos tikpat izplatīts Jāņu dziesmu refrēns bija "rūto".

Sekojot līdzi saulgriežu tradīcijām, Jāņu dziesmu dziedāšanu jeb līgošanu jau sāka apmēram divas nedēļas pirms Jāņiem. Latviešu folkloras krātuves izveidotajā Jāņu dziesmu albumā – Jāņu dziesmas (Midsummer Songs)  – varēs atrast Jāņu dziesmas, kuras poētiskā veidā dokumentē un komentē Jāņu norises un ar tām saistītos ticējumus: gatavošanos svētkiem, mitoloģiskā tēla Jāņa ierašanos un daudzināšanu, apkārtnes aplīgošanu, jāņuzāļu lasīšanu, svinētāju apdziedāšanu, cienāšanos ar alu un sieru, saullēkta sagaidīšanu.

Aicinām iepazīties ar Latviešu folkloras krātuves izveidoto albumu un citiem pieejamajiem folkloras materiāliem, kurus var atrast Latviešu folkloras krātuvē un garamantas.lv. Jau tagad varam sākt ieskandināt Jāņus, lai būtu skaisti, jauki un tradīcijām bagātīgi svētki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti