Rīta regtaims

Pasaulslavenā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna: Mūzikā esmu karstummīle!

Rīta regtaims

Ilona Birģele un ērģeļmūzikas koncerts "Vecāķi. Saulriets. Ērģeles"

Jūra krāc un taures pūš! Intervija ar Kurzemes novada p/o virsdiriģentu Gunti Kumačevu

Kurzemes novada pūtēju orķestru virsdiriģents Guntis Kumačevs: Neiztiekam bez jūras skaņām

"Tāpat kā jūras braucējiem miglainā dienā ceļu rāda miglas taures signāli, mūs nākamajiem Dziesmu un deju svētiem tuvina katrs koncerts," uzsverot koncertu nozīmi tuvāko četru gadu laikā, režisores Initas Pelses vārdiem teic diriģents Guntis Kumačevs.

20. jūlijā pulksten 19.00 Rojas brīvdabas estrādē jau otro reizi notiks Latvijas pūtēju orķestru svētki "Jūra krāc, un taures pūš", pulcējot uz vienas skatuves Kurzemes, Vidzemes un Zemgales pūtēju orķestrus. "Šāda veida koncerti ir iespēja satikties starp Dziesmu svētkiem, kopā muzicēt, pārbaudīt jaunu repertuāru un uzlabot orķestra kopspēli," Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Rīta regtaims" uzsver Guntis Kumačevs.

270 orķestra dalībniekiem koncertā pievienosies solisti Rūta Pāvulēna (vokāls) un Andris Ābelīte (vokāls, trompete). Raksturojot svētku programmu, Guntis Kumačevs saka: "Kurzemē mēs neiztiekam bez jūras skaņām, bez vēja smaržas un piekrastes dzīves."

Kumačevs stāsta, ka koncerts veidots caurviju formā, un tā režisorei Initai Pelsei ir lieliski izdevies atspoguļot piekrastes cilvēku dzīvi un saskaņot to gan ar pieredzējušu, gan arī jaunāku komponistu skaņdarbiem.  

"Ikviens klausītājs koncertā varēs rast atbalsti arī savai dzīvei – pat ja nedzīvo piekrastē," teic Guntis Kumačevs.

Koncertā izskanes komponista Ziedoņa Lindes dziesma "Atgriezties Rojas kāpās" Raita Rēriha aranžējumā, "Jūrnieku deja" no Andra Riekstiņa svītas "Sena partita", Raimonda Paula leģendārā melodija no kinofilmas "Ilgais ceļš kāpās" Aivara Krūmiņa aranžējumā, kā arī skaņdarbi, kuru autori ir Gunārs Ordelovskis, Raimonds Pauls, Rihards Zaļupe, Raitis Ašmanis, Aivars Krūmiņš, Andrejs Cepītis, Jānis Ābols un citi.

"Koncertam cauri vijas arī jau ierastā tautasdziesmas "Pūt, vējiņi!" tēma – tā izskanēs pat divas reizes, bet ne tradicionālā veidā," atstājot nelielu intrigu, teic Guntis Kumačevs.

Godinot komponista Jura Kulakova piemiņu, pūtēju orķestri atskaņos viņa opusu "Aeternus".

Turpinot atbalstīt Ukrainu arī mūzikā, svētku programmā iekļauts ukraiņu komponista Igora Podklada "Ukraiņu maršs" (Марш сотні) – 20. gadsimta 90. gados rakstīts skaņdarbs ar ukraiņu tautasdziesmu tēmām no komponista operetes "Konotopoles ragana".

Svētkiem noslēdzoties, pulksten 21.30 ikviens aicināts uz pūtēju orķestru spēlēto zaļumballi Rojas brīvdabas estrādē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti