NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: King Gizzard & The Lizard Wizard, Goat, SKD u.c.

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Bēdu brāļi, DJ Krankenwagen, Karaliste, Reymour u.c.

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Kim Deal, GY!BE, Nielslens Lielsliens” un Vija Moore u.c.

Plakanzeme, Klusmalis un Nielslens. Jaunumi «Radio Naba» topā

Rudens nāk ar dīvainībām – nebinārs reperis, kas īstenībā ir aktrise; latviešu grupa, kurai pērtiķi nozog laivu; Kimai Dīlai debijas albums; tikai "GY!BE" jaunā ieraksta nosaukums ir kā jau pie viņiem parasts, tātad – neparasts.

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

Elmer – "Platland"

Merela Pau (Merel Pauw) ir diplomēta aktrise no nīderlandiešu aktieru ģimenes. Filmējusies jau bērnībā, studiju laikā dibinājusi teātra un hiphopa deju trupu, tagad 29 gadus vecā aktrise darbojas vairākās teātra kompānijās.

Pirms dažiem gadiem Merelai uzradās "otrais es" – nebinārais elektropopa reperis Elmers. Šajā ampluā viņa jau uzstājusies lielākajos Nīderlandes un Beļģijas festivālos "Lowlands" un "Pukkelpop" un izdevusi dažus singlus. Tagad Elmers ir gatavs sava pirmā albuma izdošanai 18. oktobrī. To sauks tāpat kā jaunāko Elmera dziesmu – "Platland" jeb "Plakanzeme".

"Godspeed You! Black Emperor" – "Grey Rubble – Green Shoots"

Kanādiešu postroka grupas "Godspeed You! Black Emperor" (GY!BE) esošo un bijušo dalībnieku skaits jau tuvojas diviem desmitiem, bet tās kodols jau 30 gadus ir ģitāristi Efrims Menuks (Efrim Menuck), Maiks Moija (Mike Moya) un basģitārists Mauro Pecente (Mauro Pezzente).

Lielās instrumentālās formās ietērptas kreisi anarhistiskas idejas mūzikas ierakstos un iespaidīgos koncertizpildījumos jau kopš 90. gadu nogales aizrāva klausītājus abpus Atlantijas okeānam, radot "GY!BE" teju kulta grupas statusu. Šā gada Eiropas turneja atveda "GY!BE" arī uz Baltijas valstīm.

"Laikam būs jauns albums," nodomāja fani, kad 12. aprīļa koncertā "Hanzas peronā" Rīgā izskanēja vairākas nedzirdētas kompozīcijas. Beidzās pavasara turneja, pienāca un pagāja arī vasara, un tikai augusta pēdējās dienās "GY!BE" apstiprināja, ka grupas astotais studijas ieraksts "No Title as of 13 February 2024 28,340 Dead" nāks klajā 4. oktobrī. Nav grūti noprast, ka tā nosaukums norāda uz bojāgājušo palestīniešu skaitu Gazas sektorā pašreizējā kara laikā.

Kim Deal – "Crystal Breath"

Amerikāņu mūziķe Kima Dīla bija "Pixies" basģitāriste divos grupas nozīmīgākajos darbības posmos – no 1986. līdz 1993. gadam un no 2004. līdz 2013. gadam. Viņa arī dibināja grupu "The Breeders", kuras diezgan īsajā diskogrāfijā rodams viens no 90. gadu ievērojamākajiem alternatīvā roka albumiem "Last Splash" (1993).

Gandrīz 40 gados daudz ieskaņots studijās un nospēlēts koncertos, tikai sava soloalbuma Kimai Dīlai, kas šovasar nosvinēja 63. dzimšanas dienu, vēl nav bijis. Drīz būs. 22. novembrī nāks klajā "Nobody Loves You More", ko ar zināmu ironijas devu var nosaukt par viņas debijas albumu.

"Nielslens Lielsliens" un Vija Moore – "Kokosi"

"Ar šo gaišo deju dziesmu mēs pagarinām savu vasaru," dziesmu "Kokosi" piesaka "Nielslens Lielsliens" un Vija Moore. 

"Kokosi" ir sirsnīgs stāsts par izsalkumu, viltību, cilvēka apjokošanu un piedošanu no 27. augustā audio kasetē un digitālā formātā izdotā albuma "Negaidīti varoņi".

Mūziķi stāsta dziesmas leģendu: "Tu esi dienvidos. Tu esi izbadējies sutoņā, lielā upē. Pārtikas veikals ir dienām tālu. Upei, kur tu peldi ar laivu, tālu otrā krastā ir kokosu palmas. Augstas palmas ar lieliem sulīgu kokosu ķekariem. Un tu meties airēties tajā virzienā. Aizairējies tu izlec krastā un redzi, ka neesi pirmais. Palmu lapotnē dauzās pērtiķi, tie sit zemē riekstus prieka pēc. Tu izlec krastā, ķer un vāc kokosriekstus. Tā aizraujies ar kokosiem, ka neievēro, ko dara pērtiķi. Tie neģēļi ir ķērušies pie nākamā nedarba – paņēmuši tavu laivu un ir jau gabalā, tālu lielajā upē. Tu sākumā dusmojies, tad saproti, ka laime ir attieksmes lieta, un sāc novērtēt to, kas tev ir. Tev ir saule, siltums, daudz kokosriekstu un neticams stāsts, ko pastāstīt draugiem un katram, ko satiksi. Kad paēd un padzeries, kas atliek tālāk? Atliek dejot balafona un citu Āfrikas instrumentu pavadījumā."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Suzanna" – "Klusmalis"

Dziedātāja Suzanna savu otro singlu "Klusmalis", kas seko ziemas nogalē iznākušajai dziesmai "SaSa", izdod jau kā grupa "Suzanna". Tās sastāvā spēlē bundzinieks Jānis Puzaks, jaunais un daudzsološais talants Gabriels Kiršblūms un Artūrs Dumbris no projekta "Avakādo Latte".

Dziesma "Klusmalis" ir stāsts par vientuļa cilvēka domām un sajūtām. Tai radīta arī video versija ar aktieri Gati Cīruli galvenajā lomā.

Ja pēc pirmās dziesmas iznākšanas Suzanna minēja, ka nesola klausītājiem nākošās dziesmas, šobrīd droši var teikt, ka būs vēl!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti