Džeza impresijas

Ritmiskā apziņa un modernais grūvs. Saruna ar Larsu Melleru un Līvu Dumpi

Eiropas kultūras galvaspilsētas

Burgī un krampusi. Par filmu un performanci Bādišlē stāsta Katrīna Neiburga un Anna Fišere

Dibināta Latvijas Džeza asociācija. Saruna ar Kārli Vanagu

Kopīgiem spēkiem iespējams sasniegt vairāk. Dibināta Latvijas Džeza asociācija

Latvijas Džeza asociācija aicina iestāties biedrībā mūziķus, producentus un citus nozares pārstāvjus. Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Džeza impresijas" par asociāciju, tās mērķiem un radošo spēku apvienošanās ieguvumiem stāsta Latvijas Džeza asociācijas pārstāvis Kārlis Vanags.

2023. gadā, sekojot kaimiņvalstu piemēram, tika dibināta Latvijas Džeza asociācija. Tās dibinātāju starpā ir saksofonists, vairāku bigbendu vadītājs un docents Dāvis Jurka, izdevniecības "Jersika Records" vadītājs Mareks Ameriks, audioinženieris un mūzikas ierakstu industrijas pārstāvis Mārtiņš Saulespurēns, kultūras projektu vadītāja Ance Jirgena un mūziķis Kārlis Vanags.

Aicinājums iesaistīties kopienas veidošanā

Latvijas Džeza asociācijas pārstāvis Kārlis Vanags stāsta, ka dibināšanas process ir noslēdzies un nu asociācija ir gatava uzņemt biedrus. "Mēs aicinām visus interesentus pieteikties un stāties asociācijā," viņš mudina apdomāt lēmumu iestāties Latvijas Džeza asociācijā kā džeza mūziķus, tā arī producentus, ierakstu studijas, mūzikas žurnālistus, fotogrāfus un citu jomu pāstāvjus, kuri ir gatavi virzīt Latvijas džeza mūziku attīstības virzienā.

"Mēs nevaram visu darīt pa vienam un individuāli. Mums ir nepieciešama organizācija. Un es domāju, ka džeza mūzikā notikumi attīstās pietiekami strauji un nopietni, lai šobrīd bez šādas organizācijas mēs vairs iztikt nevarētu,"

atzīst Kārlis Vanags, kurš apzinās latviešiem piemītošo "viensētas mentalitāti", bet atzīst, ka darbošanās vienatnē ne vienmēr ir produktīvākais un veiksmīgākais mērķu sasniegšanas veids. "Mēs gribam, lai šīs asociācijas atslēgas vārds būtu darbošanās produktīvā attīstības virzienā. (..) Ir būtiski, kā mēs varam savus esošos resursus apvienot, lai ieguvēji būtu mēs visi," saka Kārlis Vanags.

Baltijas valstu dažādība un sadarbība

"Kad tika dibināta Latvijas Džeza asociācija, mēs sekojām kaimiņvalstu piemēriem, kur šādas asociācijas jau ir. Gan Lietuvā, gan Igaunijā ir nedaudz atšķirīgi uzdevumi un mērķi," stāsta Kārlis Vanags, par piemēru saucot Igaunijas Džeza asociāciju, kura saviem biedriem palīdz organizēt koncertus un piedāvā iespējas regulāri uzstāties džeza klubos ar asociācijas noteiktajām priekšrocībām.

"[Mums] bija pilnīgi skaidrs, ka šāda organizācija ir nepieciešama [arī Latvijā], lai kopīgi veiktu kaut kādas darbības un pārstāvētu nozares viedokli," stāsta Kārlis Vanags,

kurš starp pirmajiem svarīgajiem asociācijas mērķiem min mūziķu aktīvu iesaisti informācijas apritē par svarīgiem un izaugsmi veicinošiem džeza kultūras notikumiem.

"Viens no asociācijas uzdevumiem ir parādīt, kur mēs [kā džeza mūziķi] varam sevi realizēt, kuros konkursos mēs varam piedalīties, kur mēs varam piesaistīt finansējumu. Protams, tā būtu arī pārstāvniecība starptautiskās izstādēs, piemēram, "Jazzahead!", kas ir viena no lielākajām visā Eiropā. Tad jau, protams, arī viss tālākais. Ja ir kaut kādas iespējas vai nepieciešamības kaut ko mainīt vai ierosināt politiskā līmenī, tad šī būtu tā leģitīmā organizācija, kas varētu iet pie sarunu galda ar Kultūras ministriju vai kādiem citiem pārstāvjiem un runāt," Latvijas Džeza asociācijas galvenos uzdevumus uzskaita Kārlis Vanags.

Kaut arī katrai Baltijas valstij ir mazliet atšķirīgs darbības virziens, Latvijas pārstāvji ar Igauniju un Lietuvu ir nodibinājuši veiksmīgus kontaktus un plāno dažādas sadarbības iespējas.

"Esam vairākkārt jau tikušies un izrunājuši tendences, un sapratuši, ko katrs darām atsevišķi un ko mēs varētu paveikt arī kopā,"

stāsta Kārlis Vanags, kurš min, ka Baltijas valstu džeza asociācijas noteikti turpinās jau iesākto, kopīgi veidojot Baltijas džeza mūziķu stendus lielākajos mūzikas pasākumos. "No producentu viedokļa tas jau ir daudz plašāks tirgus, un nosacījumi arī var kļūt pievilcīgāki," Kārlis Vanags atzīst.

Katrai balsij un idejai ir nozīme

Mūziķis min, ka daudzām radošajām personībām, tajā skaitā džeza māksliniekiem, bez muzikālā talanta ir nepieciešamas arī menedžmenta prasmes, tomēr ne visiem tās izdodas veiksmīgi pielietot vai sevī atrast.

"Ne visiem ir tā iespēja [menedžmenta] talantu tik ļoti attīstīt vai saredzēt. Un te var nākt talkā asociācija, kas var palīdzēt,

var savest kopā ar Latvijas Mūzikas attīstības biedrību/Latvijas Mūzikas eksportu, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru vai kādām citām iestādēm, kur ir projekti, kuros mēs varam saredzēt kādu apakšpunktu, kur viens vai otrs mūzikas projekts varētu labi iederēties," skaidro Kārlis Vanags.

Latvijas Džeza asociācijas mērķis ir pulcēt dažādus ar džeza mūziku saistītus cilvēkus un radīt vienotu platformu, kurā brīvi dalīties ar viedokļiem un ģenerēt jaunas idejas, kas palīdzētu straujāk attīstīt Latvijas džeza mūzikas scēnu. Kā piemēru Kārlis Vanags min ideju par džeza mūzikas koncertu aģentūru: "Mums ar laiku ir nepieciešama sava koncertu aģentūra, kas būtu neatkarīga un darbotos tieši šajā žanrā, bet, vai to vajadzētu darīt tieši asociācijai tiešā veidā, to es apšaubu. Tomēr asociācija var būt tā platforma, kas šādas idejas ierosinātu, un tālāk jau tie biedri, kuri būtu uzņēmīgākie, varētu tās tālāk arī attīstīt."

Asociācijas biedri aicināti brīvi izteikt arī savas vēlmes un idejas, lai kopīgiem spēkiem varētu nonākt tuvāk to risināšanai un piepildīšanai.

"Asociācija var būt platforma, kur visas idejas tiek ģenerētas, apspriestas, un tad jau kaut kādā veidā risinājums arī radīsies," saka Kārlis Vanags,

kurš uzskata, ka asociācijas biedri kopīgi var lemt un domāt gan par Džeza balvas organizēšanu, gan par Džeza menedžmenta aģentūras dibināšanu, gan citiem lielākiem vai mazākiem plāniem, kas virzītu džeza mūzikas attīstību Latvijā – viss atkarīgs no tā, cik aktīva šī kopiena izvērtīsies un cik darīt griboši būs asociācijas biedri.

Plašāka informācija par Latvijas Džeza asociāciju un pievienošanos biedrībai pieejama šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti