Kultūras ziņas

Par Mūzikas akadēmijas rektori kļūst Ilona Meija

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Tautumeitas" gatavo saulgriežu koncertrituālu

Etnomūzikas grupa «Tautumeitas» gatavo saulgriežu koncertrituālu

Ar īpašu rituālu Daugmales pilskalnā saulgriežus sagaidīs pašmāju etnomūzikas grupa "Tautumeitas". Vēl pirms rītausmas dziedātājas kopā ar skatītājiem  ļausies mūzikas, dabas un latviešu tradīciju mijiedarbībai.

Grupa "Tautumeitas" rūpīgi gatavojas sestdienai. Ik gadu grupas dalībnieces saulgriežu saullēktu sagaidījušas savā lokā, bet šoreiz to darīs kopā ar klausītājiem leģendām un teikām apvītajā Daugmales pilskalnā koncertrituālā.

"Mēs ilgi gājām, līdz nokļuvām līdz šim vārdam "koncertrituāls", tas būtībā būs koncerts, kurā ir iekļauti rituāla elementi no tradīcijas, līdzāsdziedāšana arī, vai arī var skatīties otrādi – tas būs rituāls, kurā būs iekļauts koncerts," stāsta etnomūzikas grupas "Tautumeitas" dziedātāja Laura Līcīte.

"Šeit parādās mūsu vērtības, tas, kam mēs ticam. Tas, ko mēs darām, daži labi jau no bērna kājas, no dzimšanas, un tad kaut kā likumsakarīgi mums Jāņos parasti ir ļoti daudz koncertu, un tad mēs skraidām no viena uz otru, mēles pār pleciem pārkārušas, un tad mums tā doma bija apvienot mūsu sajūtu, ko mēs piedzīvojam savos svētkos, ar koncerta sajūtu," teic "Tautumeitu" dziedātāja Asnate Rancāne.

Koncertrituālā izskanēs arī jaunas dziesmas, un klausītāji varēs būt ausuliecinieki tam, kādā muzikālā virzienā grupa šobrīd dodas. 

"Kad mēs pagājušajā gadā bijām Glastonberijā un ļoti arī iedvesmojāmies, un kaut kas no tiem ritmiem, kaut kas tāds varbūt uz deju pusi, rituāls arī ir ritmisks, celma bungas mēs sitam ritmiski, un kaut kas šeit uz to ritmisko vieninieku. Varbūt arī nedaudz deju mūzika ieskanas," skaidro Asnate Rancāne.

Lai rituāls izdotos vēl jaudīgāks un stiprinātu arī kopības sajūtu, dalībniekus ietērps baltos pončo un arī mūziķi būs ģērbušies baltā. Tam, protams, arī praktiska nozīme, jo koncerts sāksies vēl pirms rītausmas.

"Mums pašām ir ļoti interesants viss šis gatavošanās process, jo tas ir nemitīgi mainīgs, mēs sākām ar kaut ko vienu, tad pamazām attīstām, liekam iekšā, kaut ko ņemam ārā, tā, lai tiešām, tiešām mēs iedotu pašu esencīti no sevis un no Jāņu tradīcijām," piebilst grupas dalībniece Aurēlija Rancāne. 

"Tautumeitas" ir pārliecinātas, ka ar rītausmas koncertrituāla pirmizrādi būs dzimusi jauna, ikgadēja tradīcija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti