Panorāma

"Olainfarm" maina nosaukumu; eksportu uz Krieviju saglabā

Panorāma

Panorāma

Par Latvijas Mūzikas akadēmijas rektori ievēlē Ilonu Meiju

Par Mūzikas akadēmijas rektori kļūst Ilona Meija

Par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektori ievēlēta Ilona Meija, pavēstīja akadēmijā.

JVLMA padome balsošanai Satversmes sapulcē izvirzīja divus pretendentus – profesori Ilonu Meiju un profesoru Romānu Vanagu. 

Balsošana notika divās kārtās. Pirmajā kārtā nevienam kandidātam nebija pietiekams balsu skaits, bet pārsvars bija Ilonai Meijai. Otrajā kārtā Ilona Meija par JVLMA rektori ievēlēta ar 24 balsīm.

Satversmes sapulcē ir 40 dalībnieku – akadēmijas mācībspēki, administrācijas un studentu pārstāvji – un jaunajam rektoram bija vajadzīgs šo cilvēku balsu pārsvars, tātad vismaz 21 balss.

"Esmu patiesi pateicīga kolēģiem un studentiem par izrādīto uzticēšanos. Šis balsojums apliecina, ka esam uz pareizā ceļa," pēc balsojuma sacīja Meija. "Teikšu atklāti, es biju sagatavojusies dažādiem scenārijiem. Es vienmēr dzīvē gatavojos dažādiem scenārijiem. Man ir plāns A un plāns B vienmēr. Tā kā es esmu ļoti patīkami pārsteigta par kolēģu novērtējumu. Es ļoti ceru, ka visi jūtas droši. Ja viņi nejūtas droši, viņi ir aicināti nākt pie manis, un mēs šo situāciju risināsim. Es gribu atzīmēt, ka ētikas kodekss ir jau tapis jauns, un tas jau ir milzīgs solis ceļā uz šo krīzes risinājumu," viņa piebilda.

Jaunā JVLMA rektore Ilona Meija
00:00 / 00:42
Lejuplādēt

Turpinot darbu kā rektore, Meija uzsvaru liks uz studentcentrētu pieeju mācību procesā, iekšējās un ārējās komunikācijas, kā arī pārvaldības procesu uzlabošanu, padziļinātu sadarbību ar mūzikas skolām un ārvalstu partneriem, unikālu un konkurētspējīgu starpdisciplināru studiju piedāvājumu, kā arī augstvērtīgu mūzikas pētniecību un dziļu zinātnes integrēšanu ar praktiskajām mākslu studijām.

Kopā ar Meiju strādās arī viņas izraudzītā komanda: zinātniskā un radošā darba prorektore, profesionālās doktora studiju programmas direktore Diāna Zandberga un akadēmiskā darba prorektors, Klavieru katedras asoc. profesors Toms Ostrovskis.

Ilona Meija ir pirmā sieviete JVLMA rektores amatā.

Par to gandarīti esot arī JVLMA studenti. "Šī tiešām mums ir svētku diena. Studenti Meiju atbalstīja, un mēs ļoti ceram uz produktīvu darbu, kā tas ir bijis jau līdz šim. Sagaidām radošu, atvērtu un mērķtiecīgu sadarbību," pauda JVLMA studējošo pašpārvaldes pārstāvis Jēkabs Bernāts.

Tik publiskas vēlēšanas, visticamāk, Mūzikas akadēmija nekad nebija piedzīvojusi – TV kameras, diktofoni, žurnālistu klātbūtne, vēstīja Latvijas Radio. Balsojumā gan nepiedalījās viens no Satversmes sapulces locekļiem, iepriekšējais rektors Guntars Prānis, kurš no amata atkāpās 15. aprīlī. Pēc tam, kad LTV raidījums "Kultūršoks" publicēja studentu liecības par atsevišķu Mūzikas akadēmijas pasniedzēju iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm, viņa atkāpšanos pieprasīja Mūzikas akadēmijas padome. Darbu zaudēja arī divi akadēmijas profesori.

Vēlēšanas vadīja diriģents Andris Vecumnieks, kurš ir arī Mūzikas akadēmijas Satversmes sapulces vadītājs. No 40 Satversmes sapulces dalībniekiem piedalījās 36, auditorija izlēma balsot elektroniski "Google" platformā. Kandidātam bija jāsaņem vairākums, vismaz 21 balss, un balsstiesīgie varēja izvēlēties balsot gan par vienu vai otru, vai arī pret abiem kandidātiem. 1. kārtā neviens nesaņēma vajadzīgo balsu skaitu – Ilonai Meijai bija 20, bet Romānam Vanagam – 10 balsis, tāpēc Meija izgāja uz 2. kārtu, kur ar 24 balsīm "par" tika ievēlēta. 

JVLMA jaunā rektore Ilona Meija
JVLMA jaunā rektore Ilona Meija

Ilona Meija ir flautiste, profesore, JVLMA Pūšaminstrumentu katedras vadītāja un JVLMA Senāta priekšsēdētāja, pašreiz arī rektora amata pienākumu izpildītāja.

Romāns Vanags ir diriģents, JVLMA Diriģēšanas katedras vadītājs un akadēmijas asociētais profesors.

Rektora amata kandidātiem tiek prasīts doktora grāds mākslās vai profesora akadēmiskais amats mākslas jomā jebkurā Latvijas vai ārvalstu augstākās izglītības institūcijā, sasniegumi zinātnē vai mākslās un izcilība savā profilā, iegūta vadības pieredze un valodu zināšanas.

Tāpat no nākamā JVLMA rektora tiek gaidīta nevainojama reputācija, izpratne par izglītības sistēmu kopumā, kultūrizglītības sistēmu Latvijā un tās vietu Eiropas kontekstā, zināšanas par mūzikas un skatuves mākslas nozares tirgus tendencēm, redzējums par to, kā celt mūzikas un mūzikas pedagoģijas nozares prestižu, izpratne par finanšu plānošanu un budžeta izlietojuma pārraudzību, redzējums par akadēmijas stratēģiskajiem mērķiem, akadēmijas vietu un attīstības virzību Latvijas un Eiropas kontekstā u.tml.

Nākamajam rektoram esot jābūt "sabiedriski aktīvai personībai ar izcilām komunikācijas prasmēm", kam piemistu arī komandas vadīšanas, darbinieku motivēšanas, pārmaiņu vadīšanas, tai skaitā drošas mācību vides nodrošināšanas, lēmumu pieņemšanas un atbildības kompetences.

Rektoram tiek piedāvāta vismaz 4385 eiro mēnešalga pirms nodokļu nomaksas.

KONTEKSTS:

Konkurss uz rektora amatu tika izsludināts, jo līdzšinējais JVLMA rektors Guntars Prānis aprīļa otrajā pusē atkāpās no amata pēc ilgāka sabiedrības spiediena saistībā ar atsevišķu augstskolas pedagogu seksuālās uzmākšanās skandālu. Prānis saglabā amatu JVLMA kā profesors un pētnieks, bet pagaidām rektora pienākumus pilda līdzšinējā akadēmijas Senāta vadītāja Ilona Meija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti