Kultūras ziņas

Kā no Veidenbauma iedvesmojas "Veidenfestā"?

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Indijas stāsti mūzikā un dejā

Iepazīt 2000 gadus senas tradīcijas. Indijas stāsti mūzikā un dejā atceļo uz Latviju

Meditatīvā un intīmā atmosfērā aizvadīts otrais Indijas klasiskās mūzikas, vokāla un dejas koncerts Tallinas ielas kvartālā. Kultūrtelpā "Angārs" klausītāji koncertā "Indijas stāsti" varēja iepazīt 2000 gadus senas tradīcijas un ļauties bagātīgam iztēles un audiālam ceļojumam apkārt šai kontrastu zemei, kas vilina arī neskaitāmus mūsu tautiešus.

Ne visiem ir iespēja īstenot sapni par ceļojumu uz Indiju, tāpēc indiešu klasiskās dejas kathak izpildītāja Nataļja Garaņina cenšas mazu daļu no šīs senās kultūras atvest uz Latviju. Tāpēc otro gadu pēc kārtas Tallinas ielas kvartālu piepildīja indiešu klasiskā mūzika, vokāls un deja.

Indijas klasiskās dejas kathak izpildītāja Nataļja Garaņina stāsta: "Indiešu mūzika vienmēr stāsta par kaut ko, tā varētu būt nakts rāga, vai tā varētu būt rāga, kura veltīta kādai sezonai, piemēram, lietus laikam, un vienmēr mūzika stāsta par kaut kādām emocijām, un tā nav pati par sevi mūzika, tas vienmēr ir kaut kāds stāsts, tāpēc mēs arī izveidojām tādu nosaukumu "Indijas stāsti" – mēs stāstām par Indiju, par tradīcijām, par indiešu mūziku, vokālu."

"Indijas stāstu" radošo komandu veido mākslinieki, kuri pārstāv dažādas valstis. Trīs no tiem dzīvo Rīgā, sitārists Sebastians Dreijers ir no Vācijas, bet grupas balss – Tripti Šarma, kurai, starp citu, ir doktora grāds Indijas klasiskās mūzikas filozofijā, ir Zviedrijā mītoša indiete.

"Esmu uzaugusi indiešu ģimenē. Un indiešu klasiskā mūzika mūsu kultūrā ir dziļi iesakņojusies. Šī tradīcija ir 2000 gadu sena, taču tā joprojām attīstās. Jau iepriekš nodarbojos ar dziedāšanu, katru dienu to darīju. Mani vecāki mani vienmēr atbalstīja. Un tad es pārcēlos uz Deli, lai padziļināti studētu mūziku un visu pārējo. Tradīcija ir jau no paša sākuma mani ir pavadījusi. Un daudzi no mums Indijā tieši tā ir uzauguši," stāsta dziedātāja.

Koncerta klausītāja Larisa Podskočaja atzīmē: "Šī dziedātāja, šī balss, tas ir kaut kas fascinējošs. Viņa ir tik mierīga un tik meditatīva vienlaikus, viņas ķermenis un balsene – tas ir vienkārši instruments. Es nevaru nomierināties, cik mani saviļņo tieši šī balss. Un pētīt šo kultūru priekš manis nozīmē pētīt sevi, savu valsti, visu pasauli."

"Koncerts jauks, tiešām jauks, savdabīga mūzika, pie kuras ir jāpierod, arī pie dejām ir jāpierod. Ja mēs salīdzinām ar latviešu tautas dejām, tad atšķirība ir samērā liela. Kas ir būtiski, – indiešiem kustības, ko viņi dejās rāda, apzīmē kaut kādus tēlus, darbības, un mums, latviešiem, manuprāt, būtu labi, ka – ja sāk iepatikties skatīties indiešu dejas, ļoti vēlams būtu, ka pirms dejām izstāstītu, kas dejā tiek attēlots, kāds notikums, un tad varētu vieglāk izprast," piebilst koncerta apmeklētājs Ivo Kalers.

Koncerta veidotāji noslēgumā klausītājiem vaicāja, vai tie vēlētos indiešu klasisko mūziku dzirdēt arī nākamgad. Atbilde bija apstiprinoša.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti