Rīta regtaims

Šarmantais piedzīvojums – Parīze... Intervija ar pianisti Roksanu Tarvidi

Rīta regtaims

Gidons Krēmers un "Kremerata Baltica" – Alfrēda Šnitkes jubilejas zīmē!

Tev paredzēta saule... Lienes Jakovļevas saruna ar diriģentu Andri Veismani

Koris «Ave Sol» ieskandinās saulgriežus koncertā «Tev paredzēta saule. Vasarīga»

Rīgas kamerkoris "Ave Sol" savā mājvietā, koncertzālē "Ave Sol", īsto saulgriežu priekšvakarā – 20. jūnijā pulksten 19.00 – aicina uz bezmaksas koncertu "Tev paredzēta saule. Vasarīga". "Manuprāt, publikai šis būs ļoti interesants koncerts," Latvijas Radio raidījumā "Rīta regtaims" pauda "Ave Sol" diriģents un mākslinieciskais vadītājs Andris Veismanis.

"Koncerta programmā būs dzirdami mums ierasti latviešu dziesmu ritmi, melodijas un sajūtas. Šie ierastie stāsti par miglu, gana balsīm, gotiņām, zirgiem un to, kas pazūd mūsu noslēpumainajās miglas dūmakās. Koncertu palīdzēs veidot Ieva Nīmane ar dažādiem tautas instrumentiem. Koncertā būs gan kokle, gan dūdas, gan stabules, un tas tiks veidots mūsdienīgi ar elektrotehnikas palīdzību. Koncertu papildinās arī pianistes Agneses Egliņas Jāņu tematikā izvēlētie skaņdarbi. Es domāju, ka publikai tas ļoti patiks," sacīja diriģents.

Rudenī koris "Ave Sol" piedāvāja koncertprogrammu "Tev paredzēta saule. Rudenīgā". Un tagad, tuvojoties vasaras saulgriežiem, koris piedāvā pagozēties vasaras saulē un Jāņu sajūtās. Izskatās, ka koris nevar dzīvot bez saules.

"Jā, tāds ir tas zemteksts. Šis tiešām ir saulgriežu koncerts. Mēs tuvojamies saulgriežiem un Jāņiem, kas ir ļoti svarīgi svētki latviešiem. Man ir bijušas ļoti gruntīgas un pamatīgas Jāņu svinēšanas tradīcijas ģimenē, un liela daļa no tām ir bijušas saistībā ar dziesmām, mūziku un sajutām, protams, tradīcijas vēl joprojām tiek piekoptas. Tāpēc mēs šo gaidāmo koncertu savienojam ar saulgriežu tematiku," piebilda Veismanis.

Ideja par saules tematikas koncertiem radās Covid-19 laikā. 

"Mēs kā profesionālais koris drīkstējām tikties un turpināt mūsu mēģinājumus. "Ave Sol" koncertzālē bija saulgriežu koncerti, pēc tam arī Mazajā ģildē, un ar Latvijas Radio palīdzību tie tika translēti," stāstīja kora diriģents.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Koncerta programmā ir iekļauti darbi, kuri saistās ar saulgriežiem un Jāņu svinībām. Andris Veismanis un diriģents Jurģis Cābulis izvēlējušies līgotnes, balādes un Jāņu nakts mistērijas, kas mūzikā atainos ne tikai latviešu vasaras saulgriežu svinības, bet arī dažus skatus no citām Ziemeļeiropas zemēm, kurās gada īsākās nakts sagaidīšanai ir tikpat liela nozīme kā mūsmājās.

Koncertā skanēs Emiļa Melngaiļa, Selgas Mences un Jāņa Kalniņa tautasdziesmu apdares, padziļinātu apgarotību sniegs Ērika Ešenvalda, Aldoņa Kalniņa, Uģa Prauliņa un Pētera Plakida izvērstāki darbi par Latvijas vasaru, kā arī no "Ave Sol" sendienu pūra gaismā celti Paula Dambja opusi – "Nīcas ganu balss" un dejiskais ritulis "Ar brālīti dancot gāju".

Koncertā gaidāms arī jaunās komponistes, Rīgas kamerkora "Ave Sol" soprāna Almas Kalniņas jaundarbs Friča Bārdas vārdos "Rīts".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti