Kultūras ziņas

Nosaukti "Spēlmaņu nakts" balvas nominanti

Kultūras ziņas

Izdota grāmata "Stāsti vieglajā valodā"

Rīgā uzstāsies Gidons Krēmers

Rīgā ar «Kremerata Baltica» viesosies vijolnieks un diriģents Gidons Krēmers

Pasaulē atzītā vijolnieka un diriģenta Gidona Krēmera viesošanās Latvijā vienmēr ir notikums mūzikas pasaulē. Mūziķis ieradies, lai atkal spēlētu kopā ar paša dibināto starptautisko kameransambli "Kremerata Baltica".

Šoreiz uzstāšanās būs mazākā sastāvā un intīmākā vidē, atskaņojot 20. gadsimta komponistu radītos skaņdarbus. 

"Es esmu rīdzinieks, bet nekad neesmu bijis Ķīpsalā," tā par pieredzi uzstāties nelielā mākslas galerijā "Ola Fundation" saka viens no pasaulē zināmākajiem Latvijas mūziķiem, vijolnieks un diriģents Gidons Krēmers.

"Tagad man ir tāds, varu teikt, pārsteigums, ka man šeit patīk! Patīk skatīties uz mājām, patīk skatīties pat uz fabriku, ūdeni un uz Rīgu. Es šeit jūtos kā mājās. Man patīk klusums. Un šeit, Ķīpsalā, to var atrast," teic mūziķis.

Krēmers atzīst, ka vienmēr ir prieks sadarboties un dalīties pieredzē ar jauniem cilvēkiem. Projektu "Kremerata Baltica" Maestro vada jau 27 gadus. Koncertā uzstāsies kameransamblis, kas radīts uz "Kremerata Lettonica" bāzes.

"Mums nevajag tūkstošus klausītāju. Mums ir svarīgi apmainīties ar domām, sajūtām, emocijām. Ar mūziku intīmā veidā. Mums ir prieks klausīties vienam otru un spēlēt mūziku, kura ir ļoti maz pazīstama. Mums ir akcents uz Alfrēda Šnitkes 90. jubileju. Šogad viņam būtu 90. Es vienmēr biju liels draugs un pirmatskaņoju viņa mūziku, kas mani vienmēr iedvesmoja," teic slavenais vijolnieks.

Koncerta programmā iekļauta līdz šim Latvijā reti atskaņota 20. gadsimta mūzika. Starp tiem Valentīna Silvestrova, Viktora Kalabis un arī Tālivalža Ķeniņa opusi.

"Man ļoti tuvs sirdij ir latviešu autors Tālivaldis Ķeniņš. Tā viņa sirds, viņa ir Latvijā. Tas man pašai ir svarīgi. Es visur ceļoju, bet es  viņa mūzikā atrodu pati sev mieru," teic "Kremerata Baltica" vijolniece Madara Pētersone. "Šodien pasaulē diemžēl bet ir briesmīgi notikumi. Mēs to nevaram neredzēt. Es par to pārdzīvoju, un mūzika, māksla ir tas veids, kā varam šo pasauli izdzīvot un tiekties uz kaut ko augstāku."

Koncerts Ķīpsalā ir kā ievads kameransambļa nelielai koncerttūrei pa Vāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti