NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: The Cure, Deaf Squad” x Nah Eeto, Meltheads u.c.

Naktība

Piecpadsmitais

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Ingus Baušķenieks, Oghre, shishi u.c.

Vasara un dejas nekad nebeidzas. Jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

"Radio Naba" mūzikas topā "Top 10 LV" lēnā dejas solī ieslīd Ingus Baušķenieks, bet "OghrE" nāk ar veselu spietu. Savukārt "Top 25" papildina jaunumi no tuvo dienvidu kaimiņienēm "Shishi", Aidaho vientuļnieka "Youth Lagoon" un pasaules apceļotājiem "Bicep".

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un pieciem iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"Bicep", Hammer – "Chroma 007 Steall"

"Chroma" ir dīdžeju un producentu dueta "Bicep" audiovizuālais projekts, ar kuru Endrjū Fērgusons (Andrew Ferguson) un Metjū Makbriārs (Matthew McBriar) sāka uzstāties pirms gada un līdz šim paspējuši viesoties daudzviet abpus Atlantijas okeānam, savu pagaidām krāšņāko un ilgāko (4 stundas!) priekšnesumu sniedzot augustā Finsberijas parkā Londonā.

Laiku pa laikam "Bicep" izdod pa kādam jaunam "Chroma" skaņdarbam. Jaunākajā no tiem duets pieaicinājis novadnieku – producentu un elektroniskās mūzikas izdevēju Hammeru. Lai jau sen apmetušies Londonā, viņi visi trīs ir dzimuši un auguši Belfāstā, Ziemeļīrijā.

Pēc veiksmīgās un darbīgās vasaras "Bicep" nedomā apstāties un jau drīz dosies vasarai pa pēdām (vai pretī nākamajai?), jo februārī "Chroma" elektronikas ritmiem un tos pavadošajiem vizuālajiem efektiem varēs ļauties Jaunzēlandes un Austrālijas tehno, acid un drum and bass cienītāji.

Ingus Baušķenieks – "Es gribu dejot ar tevi"

Neticami, bet izrādās, ka pat mūziķis un ierakstu studijas "Bicycle Systems" saimnieks Ingus Baušķenieks (kurš gan cits, ja ne viņš?) vēl nezina visu par mūzikas uzvedību dažādos skaņu nesējos, un arvien top pārsteigts.

Stāsta pats autors: "Dziesmas pamatu izveidoju pirms diviem gadiem – drīz pēc albuma "Mana pasaule". Pabeigt to izdevās gan tikai tagad – kad atklāju divus jaunus paņēmienus, kā savienot digitālu sinhronizāciju (nesamaitājot groove..!) ar magnetofonu skaņas ekstra šarmu!"

"Oghre" – "Spiets"

Eksperimentālā metāla grupa "Oghre" oktobrī izdod trešo studijas ierakstu "Asni" un reizē ar to arī dziesmu "Spiets". Jaunais albums kopā ar diviem pirmajiem "Gana" (2017) un "Grimt" (2020), kas savulaik saņēma "Zelta mikrofona" un Latvijas Metālmūzikas gada balvas nominācijas, veido vienotu triloģiju.

Grupu "Oghre" 2012. gadā dibināja Oskars Dreģis (vokāls, elektronika), Normunds Balodis (bungas), Andis Zvejnieks (basģitāra), Toms Gaļinauskis (ģitāra) un Kristaps Baķis (ģitāra). Mūziķi uzskata, ka viņu jaunākais veikums jau no pirmajām sekundēm atgādina klausītājiem par grupas smago un agresīvo pusi un kalpo kā pretstats pirmajam singlam "Dzirnavas", kas savā struktūrā bija dinamiskāks un intensitātē auga pakāpeniski.

"Spiets ir metafora dzīvībai, kas pamet vienas mājas un dodas meklēt nākamās. Viscaur albumam galvenā tematika ir pārdzimšanas cikls. Spiets ir jauna sākuma enerģija, vēlme un degsme rīkoties, lai mainītu ierasto, atmestu novecojušo. Cilvēkam ir vieta un loma dabā – rūpēties par visas dzīvības turpināšanos un sargāt tās dažādību," skaidro "Oghre" dalībnieki.

"Shishi" – "Žalias taškas"

Vienmēr patīkami satikt senus draugus (šajā gadījumā – draudzenes) un redzēt, ka tiem klājas labi. Jo man ir bijis tas prieks attālināti un dažreiz arī klātienē sekot šīs grupas darbībai gandrīz no pašiem pirmsākumiem.

"Shishi" 2017. gadā Viļņā izveidoja trīs akadēmiski izglītotas mūziķes kā nenopietnu projektu, kurā mēģināt spēlēt instrumentus, kurus nemaz neprot spēlēt. Nepiespiestā gaisotnē radītais ansamblis izrādījies gana ilglaicīgs, jo kuram gan nepatīk dzirdēt un redzēt trīs šarmantas jaunas dāmas, kas no sērfroka, soulmūzikas un pankroka ar krietnu pašironijas piedevu spēj uzjaukt dzirkstošu kokteili.

Abus līdz šim iznākušos albumus labi novērtējuši ne tikai klausītāji, bet arī Lietuvas mūzikas balvu dalītāji, un, lai gan grupas dziesmas ir lietuviešu valodā, to aicina un gaida arī ārpus savas valsts robežām. Vēl šogad "Shishi" uzstāsies Varšavā un Parīzē.

"Vai zinājāt, ka saulrietā dažreiz var redzēt zaļu punktu? Un vai zinājāt – kam izdodas saskatīt, to veiksme pavadīs nākamos četrdesmit septiņus gadus? Mēs par to sarakstījām dziesmu," tā par savu jauno singlu stāsta "Shishi".

"Youth Lagoon" – "My Beautiful Girl"

Tā kā "Youth Lagoon" ir viena cilvēka – amerikāņu mūziķa Trevora Pauersa (Trevor Powers) – grupa, viņa varā bija 2016. gadā vienpersoniski darīt galu tās sešus gadus ilgajai pastāvēšanai. Tolaik Trevoram neklājās diez ko labi: "Es jutos, it kā mani žņaugtu. Tā bija mana mūzika, bet es biju pazaudējis sevi. Daudzos veidos es biju pazaudējis sevi."

Lai atgūtu garīgo līdzsvaru, mūziķis noslēdzās mājās Aidaho štatā un pat izdeva divus eksperimentālus albumus ar savu vārdu.

Tomēr izrādījās, ka var būt vēl sliktāk. 2021. gada oktobrī Trevors aptiekā nopirka bezrecepšu zāles, kas izraisīja briesmīgu blakni – nepārtrauktu kuņģa skābes atvilni, kas nemitīgi svilināja viņa rīkli un balss saites. Kamēr vairāki ārsti neziņā plātīja rokas, ap gadumiju pacients vairs nespēja parunāt un varēja sazināties tikai ar zīmīšu vai teksta īsziņu palīdzību. "Es nezināju, vai kādreiz spēšu runāt, kur nu vēl dziedāt," atceras mūziķis.

Drūmās nākotnes izredzes mainīja Trevora Pauersa tekstu tematiku – viņš vairs nerakstīja par lielajām pasaules problēmām, bet vērsa skatu uz tuvāko apkārtni. Šie novērojumi kļuva par pamatu jaunam "Youth Lagoon" albumam "Heaven Is a Junkyard" (2023), kura ieraksta laikā Trevors pamazām atguva balsi. "Tas žņaudzējs nebija "Youth Lagoon", tas biju es pats," atgriešanos pie iepriekšējā nosaukuma skaidroja mūziķis.

Šķiet, ka žņaudzējs ir atkāpies un, cerams, nekad neatgriezīsies. Šā gada sākumā "Youth Lagoon" izdeva jaunu singlu "Football" un tagad oktobrī vēl vienu – "My Beautiful Girl".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti