Skaņu celiņš tavai vasarai. Klausāmies jaunāko latviešu mūziku

Jūlija pirmajā pusē Latvijas mūzikā izdota virkne jaunu dziesmu. Pēc klusuma pauzes pie publikas atgriežas labi zināmi mūziķi un grupas, tāpat ar jauniem darbiem iepriecina žanriski atšķirīgie mākslinieki un debitanti. Jaunās dziesmas piesaka koncertu un albumu tuvošanos, kā arī motivē būt apzinīgākam ceļu satiksmē. Lielai daļai dziesmu radīti arī mākslinieciski interesanti videoklipi.

Chris Noah – "Desmitiem reižu"

Mūziķa Chris Noah jaunākā dziesma "Desmitiem reižu" ir vēstnese rudenī gaidāmajam albumam, kas būs ieturēts 80. gadu skanējumā un stilistikā, un piesaka arī 7. novembrī gaidāmo solo koncertu "Palladium Rīga". ""Desmitiem reižu" viennozīmīgi ir mans līdz šim romantiskākais skaņdarbs. Gribētu, lai ikviens noklausās tieši šo dziesmu mašīnā ar visiem logiem vaļā, traucoties kārtējā piedzīvojumā," par dziesmu stāsta tās autors.

"Rīgas modes" – "Mīla uz mūžu"

"Mīla uz mūžu" ir otrais singls no gaidāmā grupas "Rīgas modes" albuma, kura izdošana plānota 2025. gada sākumā. Dziesmu "Mīla uz mūžu" dēvē par vienu no topošās plates stūrakmeņiem, kas iezīmē virzību pretī jauniem atklājumiem savā mūzikā. Tās ierakstā piedalījusies arī saksofoniste Karlīna Priedēna un vokāliste Julianna Tīruma.

"Ir pieņemts, ka jāsāk ar vieglākajiem mājasdarbiem un tad jāķeras klāt sarežģītākām lietām. Mēs, protams, visu izdarījām otrādi. Būt "Rīgas modēs" nozīmē lielākoties dzīvot tādā kā "Fleetwood Mac" albuma "Rumours" ēras radošajā drāmā. No sērijas – mēs jebkurā brīdī varētu izjukt, bet tajā pašā laikā mēs jebkurā brīdī varam radīt arī kaut ko skaistu. Šī dziesma tapšanas laikā ir vairākkārt mainījusi savu nozīmi. Ja sākotnēji tā asociējās ar neizmantotām iespējām, tad tagad tā raisa cerības un būs viena no jauno albumu definējošajām dziesmām," norāda grupas vokālists Kalvis Bormanis.

Artūrs Jenots – "Ceļš nekad nebeidzas"

Ar dziesmu "Ceļš nekad nebeidzas" klajā nācis reperis Artūrs Jenots. Dziesma tapusi sadarbībā ar dziedātāju Elizabeti Vētru un producentu Armandu Varslavānu. Savukārt kopā ar operatoru Ivo Skanstiņu dziesmai radīts klips, kas filmēts Ēģiptē – Dahabā. "Dziesma savā vēstījumā aicina atrast sevī gaismu un cerību, lai tiktu galā ar dzīves mestajiem izaicinājumiem un mūsu ceļos priekšā liktajiem šķēršļiem. Tāpēc ir tikai likumsakarīgi, ka darbs pie dziesmas izdošanas un klipa filmēšanas ir bijis izaicinošs – tas tika filmēts 38 grādu svelmē, četru dienu laikā, spītējot visādām veselības likstām un arābu pasaules izaicinājumiem," saka Artūrs Jenots.

"Jumprava" – "Interneta dzīvnieks"

Šogad leģendārajai grupai "Jumprava" aprit 40 gadi, kurus viņi atzīmēs ar jubilejas koncertu 31. augustā Mežaparkā. Jaunajai dziesmai ir grupai raksturīgais skanējums – sintīpops, kas kritiski, bet ar labsirdību skatās uz mūsdienās notiekošo, un tā būs iekļauta arī gaidāmajā albumā "Jumprava 2024". Dziesmas vārdu un mūzikas autors Aigars Grāvers norāda: "Tā noteikti nav kritika vai kādas noteiktas pozīcijas "par" vai "pret" ieņemšana. Tas ir vairāk kā trešās puses vērojums un varbūt neliels aicinājums – lietot to visu samērīgi un jēgpilni, jo būtībā tehnoloģijas jau nav ne labas, ne sliktas, bet tās ļauj mums radīt tiešām lielas lietas. Arī mūsu jaunais videoklips nebūtu iespējams bez jaunāko tehnoloģiju klātbūtnes."

Intars Busulis – "Es došos ārā"

Par godu albuma "Spēlē savā burvju flautā" tūres noslēguma koncertam, kas 18. augustā notiks Dzintaru koncertzālē, Intars Busulis publisko dziesmu no albuma – "Es došos ārā". Tās vārdu autors ir Marts Pujāts, un dziesma radusies laikā, kad Busulis atskatījies uz visu, kas līdz šim paveikts – par laiku, kas daudz devis, bet tik pat daudz ņēmis. "Šī dziesma simbolizē to laiku, kad bija vairāki lidojumi nedēļā, lielās cilvēku auditorijas. Šobrīd es no visas sirds esmu pateicīgs, ka varu būt mierā, dzīvot Latvijas laukos un būt pie savas ģimenes. Tādēļ būšu priecīgs, ja šī dziesma kādu spēs iedvesmot un motivēs iet tālāk ar gaišu, pozitīvu skatu nākotnē," par dziesmu stāsta mūziķis.

rolands če – "Dzīve tāda"

Ar singlu "Dzīve tāda" pie klausītājiem atgriežas reperis rolands če. "Dziesmas vēstījums ir salīdzinoši lakonisks, no vienas puses, tas stāsta par dzīves svinēšanu, bet tajā pašā laikā dziesmas rakstīšana man lika aizdomāties, vai nereti aiz šīs svinēšanas izkārtnes neslēpjas aizmiršanās un citas problēmas. Man šķiet, ka dziesmas saldsērīgais tonis komplimentē šādu vēstījumu," stāsta rolands če. Videoklips filmēts Bruknas muižā, pats mūziķis ir video režisors, bet producente – Terēza Tīna Treija.

"Bel Tempo" – "A Dream"

"Bel Tempo" piedāvā jauno singlu "A Dream", kas tapis starptautiskā komandā. Tā ierakstīta Berlīnes studijā "T.B.M. L.T.D." sadarbībā ar producentu Džeremiju Bleku (Jeremy Black), kurš strādājis ar tādiem māksliniekiem kā "Bon Iver" un "FJAAK". Līdz ar dziesmu nāk klajā arī tās mūzikas video. "Mēs paši filmējām visu radošo procesu ar vecu kameru," stāsta Jūlijs. "Ņēmām to līdzi uz Berlīni, filmējām kadrus no studijas Rīgā un Latvijas rietumkrastā, kur sākās jaunās mūzikas tapšanas process." Videoklipa pēcapstrādi veicis grupas draugs Sems Basets (Sam Bassett), kurš vada modes filmas nodaļu angļu fotogrāfa Nika Naita (Nick Knight) studijā "SHOWstudio" Londonā, veidojis video pēcapstrādi, izmantojot mākslīgā intelekta ģenerētas datoranimācijas, lai radītu haotisku, sapnim līdzīgu vizuālu efektu.

"Idille" – "Pāri upei"

Otro singlu "Pāri upei" izdevusi jaunā grupa "Idille". Dziesma ieturēta alternatīvā kantri/folka stilistikā un stāsta par cerību un vilšanos pilno ceļu līdz saviem sapņiem. Sadarbībā ar režisoru Artūru Zepu uz lentes kameras dziesmai "Pāri upei" ir tapis mākslinieciski skaists videoklips, kura galvenā varone ir meitene ar sapni kļūt par dejotāju.

Legzdina – "Come Roll With Me"

Londonā dzīvojošā latviešu dziedātāja Elīza Legzdiņa piedāvā jaunu singlu "Come Roll With Me", kuru ausīgākie klausītāji atpazīs no mūziķes koncertiem. Stilistiski dziesma apvieno popmūzikas melodiskumu, repa ritmiskumu, un tas viss tiek savienos ar liquid drum ‘n’ bass lipīgumu. Ar šo dziesmu mūziķe vēlas dot pasaulei vairāk prieka.

"Singapūras satīns", Remis Retro – "Braliukai"

Dziesma "Braliukai" jeb "Brāļi" ir "Singapūras satīna" sadarbība ar lietuviešu reperi Remis Retro, un dziesmā latviski un lietuviski tiek apliecinātas ne vien mākslinieku draudzīgās attiecības, bet arī kaimiņvalstu ciešās saites. Pirmo reizi koncertā dziesma izskanēs festivālā "Summer Sound", kur "Singapūras satīnam" pievienosies arī Remis Retro.

"Jōra" – "Atvadu valsis"

Pasaules mūzikas grupa "Jōra" izdod mūzikas videoklipu skaņdarbam "Atvadu valsis", kurš tika iekļauts 2023. gada decembrī izdotajā albumā "TaTaTa". Skaņdarbs vēsta par reiz notikušām atvadām un atmiņām, kuras video klipā atspoguļotas ar balfolk stilā dejotu deju un skaistajām Ķemeru nacionālā parka pļavām un dabu. "Atvadu valša" aranžiju veidojuši grupas dalībnieki, un tai par pamatu skan zviedru tautas tradicionālā valša melodija. Sentimentālo melodiju ar vijoli izspēlē Dārta Drava, stabules partiju Lauma Matule, savukārt celma bungu un perkusijas Kalvis Vītols. Grupas ģitārists Ivars Štubis par skaņdarbu teic: "Ģitāras aranžējumā centos radīt skumju, bet cerīgu ilgu sajūtu. Domāju, ka videoklips lieliski aptver šo sajūtu".

"Blind Shapes" – "Fading Away"

Grupa "Blind Shapes" izdod dziesmu "Fading Away". "Dziesma ir par nostalģiju, atmiņām un laiku, kurš paiet un nav atgūstams, paņemot sev līdzi visus tuvos un līdzgājējus. Videoklipā mēs centāmies ietvert un atspoguļot albuma stāsta beigas dažādos scenārijos, gremdējoties atmiņās un nonākot pie apziņas par sevis pieļautajām kļūdām," saka grupa.

"24. avēnija" – "Grilmeistaru himna"

Grupas "24. avēnija" jaunākais singls "Grilmeistaru himna" ir fankpopa skanējumā ieturēta dziesma. "Dziesma ir par vienu no pieciem džekiem, kurš grilē un vienā brīdī sadusmojas uz visiem pārējiem gudrajiem grilmeistariem. Tajā ir dzirdama arī mijiedarbība starp visiem iesaistītajiem grilētājiem", tā par dziesmu izsakās grupas dalībnieks Kārlis Grīnbergs. Jāatzīmē, ka šajā vasarā "24. avēnija" sola vēl divas jaunas dziesmas.

Katō – "Baterijas"

Dziedātāja Katō zina, kā izdziedāt balādes, un jaunais singls "Baterijas" nav izņēmums. Dziesma stāsta par rītu kopā ar mīļoto cilvēku. Dziesmā siltumu ievibrē arī stīgu kvartets Valtera Pūces vadībā.

"Musiqq" –  "Lai kvēl" 

Grupas "Musiqq" jaunais singls "Lai kvēl" iznāk līdz ar sesto albumu "Mākslas darbs". Grupas dalībnieki Marats Ogļezņevs un Emīls Balceris atklāj: ""Lai kvēl" ir dziesma, kas varētu kļūt par skaņas celiņu jebkuram piedzīvojumam, kurā, elpu aizrautam, mesties iekšā. Tā ir īpaša dziesma mūsu daiļradē, kas simbolizē cerību un neatlaidību."

"DeLight" – "Apstāsimies"

Grupa "DeLight" piedāvā dziesmu "Apstāsimies", kas tapusi sadarbībā ar producentu Armandu Varslavānu un vārdu autoru Ulvi Bērziņu. Grupa saka: "Dziesma ir par iekšējo cīņu ar sevi un (iespējams) savām slēptākajām dziņām, un vienlaicīgi aicinājums nepadoties sarežģītās situācijās, jo viena veiksmīga nejaušība reizēm ir viss, kas nepieciešams, lai pavērstu notikumu gaitu sev labvēlīgā virzienā."

"Svīres" – "Saules vārti"

Grupas "Svīres" sastāvā muzicē trīs profesionālas mūziķes Santa Grigorjeva, Zane Jurēvica un Madara Lūka. Jaunākās dziesmas "Saules vārti" tapšanā mūziķes sadarbojušās ar pianisti Vitu Gajevsku un jaukto kori "Ikšķile", kura mākslinieciskais vadītājs ir Māris Sirmais, diriģents – Marians Rancāns. "Šī dziesma tapusi, pateicoties izcilajam Ārijas Elksnes dzejolim, kuru uztvēru gan kā lūgšanu, gan kā vēlējumu un atgādinājumu par mūsu katra iekšējo spēku radīt un vairot labo. Sirsnīgi pateicos pianistei Vitai Gajevskai, jauktajam korim "Ikšķile" un diriģentam Marianam Rancānam, kuru kopā radītais skanējums pilnībā uzbūra "Saules vārdu" gaismas pielieto atmosfēru," saka Zane Jurēvica.

Madara – "Vienā apziņā"

Dziedātāja un čelliste Madara jeb Madara Fogelmane laidusi klajā savu debijas albumu "Vienā apziņā", kuru veido desmit gadu laikā tapušas desmit dziesmas. "Šajās dziesmās spoguļojas daudzas sajūtas," saka Madara. "Tajās ir miers, mīlestība, ceļš pie sevis, saldsērīga nostalģija par pasaules lietu kārtību, mīlestības saucieni dabai, kā arī kāds humora stars." Vecākā albuma dziesma ir "Drumstalu sētnieks", kas tapa 2014. gadā Briselē. Dziesmās rodami stāsti par dažādiem dziedātājas un čellistes dzīves periodiem, ieskaitot studijas ārzemēs un atgriešanos Latvijā.

Vēstnieks – "FM Nostalģija"

Albumu "FM Nostaļģija" izdevis Vēstnieks, kas ir Rūdolfa Macata solo projekts, pieaicinot īpašus viesus. Albumā ir 13 dziesmas, tajā skaitā singli "STRāVA", "CERīBA" un "Nakts mistērija/āTRi-LēNi", tas ieturēts nostalģiskā 80.–90. gadu popmūzikas skanējumā ar atsaucēm arī uz latviešu populārās mūzikas klasiku.

"Drošais ceļš" (ex Apvedceļš) – "Ceļš nav skrejceļš"

Grupa "Drošais ceļš" ("Apvedceļš") laidusi klajā jaunu kantri stilistikā ieturētu singlu "Ceļš nav skrejceļš", aicinot cilvēkus būt atbildīgiem pie auto stūres un neapdraudēt sevi un citus ceļu satiksmes dalībniekus. Singls tapis sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju un ir daļa no satiksmes drošības kampaņas "Ceļš nav skrejceļš". Tās mērķis ir veicināt drošu dalību ceļu satiksmē, mudinot autovadītājus atturēties no agresīva braukšanas stila, bīstamas apdzīšanas un ātruma pārsniegšanas, kas izraisa ceļu satiksmes negadījumus ar smagām un pat letālām sekām. Dziesma vēstī par agresīvu braucēju, kura nerēķināšanās ar noteikumiem un apkārtējiem noved pie traģēdijas. Videoklipa galvenais varonis piedzīvo nedienas bārā, kam seko gluži reālas ainas no notikušām avārijām. Videoklipu filmējis pieredzējušais kino, operas un teātra režisors Aiks Karapetjans.
 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti