NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Alamaailma & Elektrus Erektus, Domu izgulējumi u.c.

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Being Dead, Nick Cave & The Bad Seeds, Shugo Tokumaru u.c.

NABA Top 10LV/25 jaunumi: A Place To Bury Strangers, Alan Sparhawk, VAAKS/VAKUUMS u.c.

Sapņi, bēdas, trakums un kovida mājsēdes rezultāti «Radio Naba» mūzikas topā

Jaunākajā mūzikā viss kā dzīvē. No Amerikas Savienotajām Valstīm nāk ne tikai trokšņi un kliegšana, bet arī skumju caurvītas pārdomas, par ko "Top 25" gādā "A Place To Bury Strangers", "Noun" un Alans Spārhauks. Tikmēr briti "Fat Dog" ālējas kā negudri, bet pašmāju mākslinieki rod iedvesmu elektronikas viegli atsvešinātajās skaņās.

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"A Place To Bury Strangers" – "Disgust"

"Pasaules skaļākā grupa," apgalvo 2002. gadā Bruklinā, Ņujorkā, dibinātās apvienības "A Place To Bury Strangers" ("APTBS") līderis Olivers Akermans (Oliver Ackermann). Nav pārsteigums, tikai ka retais spēj turēt līdzi Akermana skaļumam, ātrumam un jaudai, tāpēc grupas sastāvs daudzkārt mainījies. Pēdējos trīs gadus viņa pastāvīgie līdzgaitnieki ir Džons un Sandra Fedovici, šo trijotni varējām redzēt un dzirdēt (daudziem noderēja ausu aizbāžņi) pirms pusotra gada tepat Rīgā, Ģertrūdes ielas teātrī.

Pirms dažiem gadiem Akermans nolēma kļūt pavisam neatkarīgs no vairākām neatkarīgajām ierakstu izdevniecībām, kas gādāja par "APTBS" iepriekšējo albumu iznākšanu, tāpēc kopā ar grupas ilggadīgo menedžeri Stīvenu Matriku un Berlīnes dīdžeju Mičelu O’Salivanu nodibināja jaunu mūzikas apgādu "Dedstrange". Protams, tas izdos arī "APTBS" jauno albumu "Synthesizer", kas nāks klajā 4. oktobrī. Ierakstu varēs iegādāties parastas vinila plates formātā, bet ar īpašu apvāku – nopērkot dažādas papildu ierīces, tas pārvērtīsies elektroniskā mūzikas instrumentā, ļaujot radīt skaņas un trokšņus sev un kaimiņiem par prieku. Iedvesmai – albuma pirmais singls "Disgust".

Alan Sparhawk – "Can U Hear"

1993. gadā, kad pasaules rokmūziku bija pārņēmis skarbais grunge žanrs, laulātais pāris no Minesotas Alans Spārhauks (Alan Sparhawk) un Mimī Pārkere (Mimi Parker) sāka spēlēt pavisam citādu mūziku – nesteidzīgi melanholisku indī ar nesarežģītiem aranžējumiem. Savai grupai viņi deva nosaukumu "Low". Abi dziedāja, Alans spēlēja ģitāru, Mimī bungas, bet basģitāristi gadu gaitā mainījās.

Tā varēja turpināties vēl ilgi, diemžēl 2020. gadā Mimī atklāja ļaunu slimību un pēc ilgas ārstēšanās viņa 2022. gadā atstāja šo pasauli. Alana sēras, ieaustas vārdos un mūzikā, 27. septembrī taps dzirdamas viņa soloalbumā "White Roses, My God", kura pirmais singls ir "Can U Hear".

"Bel Tempo" – "A Dream"

Melodiskās indie elektronikas projekts "Bel Tempo" (Jūlijs Melngailis un Andis Ansons) pirmo ievērību guva 2022. gadā ar mazalbumu "Pessimismus", kas tika pie divām "Zelta mikrofona" nominācijām, bet savus jaunākos ierakstus duets no Rīgas ieskaņoja elektroniskās un deju mūzikas sapņu pilsētā Berlīnē.

Dziesma "A Dream" tapusi studijā "T.B.M. L.T.D." ar producentu Džeremiju Bleku (Jeremy Black), kurš strādājis ar tādiem māksliniekiem kā "Bon Iver" un "FJAAK". Grupas solists un tekstu autors Jūlijs Melngailis stāsta, ka "A Dream" bija pirmais skaņdarbs, kas tika sarakstīts kopā ar Džeremiju: "Šī dziesma kļuva par nākamo pāris nedēļu radošās sadarbības pamatu, kā laikā ierakstījām vairākus skaņdarbus. Pavisam drīz arī tie ieraudzīs dienasgaismu."

Līdz ar dziesmu nāk klajā arī mūzikas video. "Mēs paši filmējām visu radošo procesu ar vecu kameru," stāsta Jūlijs. "Ņēmām to līdzi uz Berlīni, filmējām kadrus no studijas Rīgā un Latvijas rietumkrastā, kur sākās jaunās mūzikas tapšanas process." 

Grupas draugs Sems Basets (Sam Bassett), kurš vada modes filmas nodaļu angļu fotogrāfa Nika Naita (Nick Knight) studijā "SHOWstudio" Londonā, veidoja video pēcapstrādi, izmantojot mākslīgā intelekta ģenerētas datoranimācijas, lai radītu haotisku, sapnim līdzīgu vizuālu efektu.

"Fat Dog" – "Wither"

Lielā kovida mājsēde ir radījusi arī šo to labu, un viena no tādām lietām ir Dienvidlondonas grupa "Fat Dog", kas izveidojās lokdauna laikā 2020. gadā. Kad "resnais suns" beidzot norāvās no ķēdes, tas metās koncertēšanā ar ilgi krātu sparu, iemantojot daudz fanu pat bez neviena izdota ieraksta, līdz tika pamanīts arī no mūzikas mediju puses. Pērn žurnāls "NME" nodēvēja "Fat Dog" par 2023. gada dullāko koncertgrupu, "Rolling Stone" raksturoja viņu mūziku kā deju, panka, klezmera un vēl visa kā cita sajaukumu, bet "The Guardian" iekļāva rubrikā "Šie ir jāredz".

"Fat Dog" kā vērtīgu papildinājumu savā katalogā, blakus "Arctic Monkeys", "Hot Chip", "Franz Ferdinand" un "Wet Leg", saskatīja ierakstu apgāds "Domino", kas 6. septembrī izdos grupas pirmo albumu "WOOP".
 

"Noun" – "Wanted"

Ņūdžersijas grupas "Screaming Females" dziedātāja, ģitāriste un vienīgā kliedzošā sieviete šajā trio Marisa Paternostera (Marissa Paternoster) gandrīz visā apvienības pastāvēšanas laikā reizēm spēra solo sānsoļus ar nosaukumu "Noun".
 
Kopš "Screaming Females" decembrī paziņoja par grupas 18 gadus ilgās darbības beigām, Marisa atkal var pievērsties projektam "Noun", un to viņa kopā ar bundzinieku Filipu Praisu (Phillip Price) arī dara. Vēl Marisa strādā kā brīvmāksliniece ilustratore un, kā vēsta viņas interneta vietne, dzīvo Filadelfijā kopā ar diviem kaķiem, diviem suņiem un diviem cilvēkiem.

"Vaaks/Vakuums" un "Dude WTF" – "Mīlestība"


Ar skaņdarbu "Mīlestība" sevi piesaka jauna  eksperimentālās elektroniskās mūzikas apvienība, kura savu nosaukumu vēl neatklāj. Šis projekts sola gan enerģiskus tehno un trance ritmus, gan minimālistiskas un atmosfēriskas noskaņas, un to visu ar bungu mašīnu un citu elektronisku instrumentu palīdzību spēs izpildīt arī "dzīvajā".

Domājams, ka pagaidām vārdā nenosauktā dueta uzstāšanās neiztiks arī bez austrāliešu tradicionālā pūšaminstrumenta didžeridū, jo "Vaaks/Vakuums" jeb Roberts Vidzidskis ir pazīstams kā talantīgs didžeridū spēles un elektroniskās mūzikas savienotājs.
 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti