Bez dauzonības, bet ar konfeti lietu. «Carnival Youth» debijas albuma desmitgadē pulcē pilnu koncertzāli

Piektdien, 18. oktobrī, koncertzālē "Palladium Riga" debijas albuma "No Clouds Allowed" desmitgadi svinēja grupa "Carnival Youth", kuri šogad jau paspējuši uzstāties kā Eiropā, tā arī Tālajos Austrumos – Japānā un Dienvidkorejā. Šis koncerts bija kā atkalsatikšanās, jo arī 2014. gadā viņi uzstājās "Palladium".

Albums "No Clouds Allowed" tika izdots 2014. gada 20. oktobrī. Tajā ir 11 dziesmas, tajā skaitā labi pazīstamās "Never Have Enough", "Octopus", "Words Like Birds",  "Brown Eyes and All the Rest",  "Akmentiņi" un citas, kuru producents ir Gatis Zaķis. Albuma izdošana toreiz tika atzīmēta ar piecu koncertu tūri, tajā skaitā uzstājoties "Palladium Riga". Par albumu "No Clouds Allowed" un tā dziesmām grupa 2015. gadā saņēma vairākas "Zelta mikrofona" nominācijas, kā arī balvu kategorijā "Labākā debija", bet, galvenais, ieguva uzticamu klausītāju paaudzi, kas ir galvenokārt viņu vienaudži. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Pēc desmit gadiem "Palladium" koncertzāle ir stāvgrūdām pilna, un brīvu vietu varu atrast tikai pašā augstākajā balkonā, kas dod savu priekšrocību – labāk var izbaudīt kopskatu.

To veido gan gaismu stari, gan video ekrāni, gan publika, gan redzamība pār lielo un mazo skatuvi. Par "Carnival Youth" mūzikas stilistisko piederību var diskutēt – vai tas ir indī vai pops, varbūt poproks vai indīroks? Grupas pastāvēšanas laikā esmu redzējusi roķīgus "Carnival Youth" koncertus, kur notiek sērfošana pāri publikas rokām, šoreiz grupa klausītājus nolēmusi vest mierīgā muzikālā ceļojumā, kur ir atsauces uz dažādiem stiliem, tajā skaitā arī uz pasaules mūziku un džezu. 

"No Clouds Allowed" desmitgades koncertā bija dzirdami dažādi viesi – koncerta ievadā uzstājās Annika. Dziesmas "Words Like Birds" un "Mans lielais rakstāmgalds" sakausēt palīdzēja Arnis Račinskis, kopā atdodot godu latviešu indīmūzikas dzīvajam klasiķim Mārim Švernam un viņa grupai "Baložu pilni pagalmi". Četras dziesmas tika nospēlētas kopā ar Matīsu Akurateru uz improvizētās mazās skatuves, Matīsam spēlējot tablu jeb indiešu mūzikas sitamo instrumentu – mazu bungu pāri. Atsevišķi vārds tika dots Fiņķim un "Polifaunai", kuri izpildīja vienu no savām jaunākajām dziesmām "Mūzas". Instrumentālais skaņdarbs tika atvēlēts saspēlei ar izcilo ģitāristu Matīsu Čudaru, kam sekoja dziesma "Magnolijas rīts". Noslēgumā mūziķiem uz skatuves pievienojās arī "Carnival Youth" sākotnējā sastāva dalībnieks Aleksis Luriņš.

Grupas "Carnival Youth" koncerts "No Clouds Allowed 10"
Grupas "Carnival Youth" koncerts "No Clouds Allowed 10"

Koncerta programmu veidoja 21 kompozīcija. No jubilejas albuma netika nospēlēta vien dziesma "Moonboy", savukārt publika tika iepazīstināta ar pavisam jauno dziesmu "Brīvajā laikā", kurai drīz vien gaidāma izdošana. Ja būtu jāizvēlas kulminācija, manuprāt, tā būtu "Magnolijas rīts". Koncerta programma bija veidota tā, lai būtu viens kopums, īpaši dziesmas neizceļot, bet radot kopā būšanas – saspēlēšanās vieglu atmosfēru. Jāatzīmē, ka "Carnival Youth" diskogrāfiju veido četri albumi, EP un remiksu albums, kā arī filmu mūzikas aranžiju albums "Naivais ku-kū", kas viņiem ļāva uzrunāt gados vecāku publiku. 

"Carnival Youth" piemīt rotaļīgums, kas viņiem ļauj izpausties dažādos stilos un veidos un aizraut sev apkārt esošos.

"No Clouds Allowed" jubilejas koncerts bija kā tāds apļa noslēgums – šoreiz bez dauzonības, bez liekām runām, noapaļojoties kam jaunam. (Konfeti lietus bija gan!) Laiks iet, un grupas dalībnieki sevi arvien spēcīgāk piesaka individuāli, radot jautājumus – kas viņus tur kopā, lai viņi kā grupa rakstītu šī brīža stāstu? Vai šo stāstu veidos puzles gabaliņi, vai tas būs kā koncepcija? No otras puses, dziesma "Līdz pat bezgalībai" ir viens no 2024. gada prātā paliekošajiem singliem, un arī jaunais "Brīvajā laikā" ir radījis intrigu. Tas nozīmē, ka "Carnival Youth" kaut ko briedina, un mums atliek būt pacietīgiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti