Kultūras ziņas

Festivāls "Arēna" šogad pievērsies kosmosam

Kultūras ziņas

"Čikāgas piecīšu" Armandam Birkenam Mežaparkā nosvinēti 70

Kamerkorim "Ave Sol" – 55

Latvijas kormūzikas vēstneši. Kamerkoris «Ave Sol» svin 55

Atzīmējot savas pastāvēšanas 55. gadskārtu, diriģenta Imanta Kokara savulaik dibinātais Rīgas kamerkoris "Ave Sol" Latvijas Universitātes Lielajā aulā nedēļas nogalē uzstājās ar daudzveidīgu kormūzikas koncertprogrammu. Izskanēja gan korim zīmīgu autoru skaņdarbi, gan arī īpaši jubilejas reizei radītu jaundarbu pirmatskaņojumi.

Kamerkori "Ave Sol" 1969. gadā dibināja diriģents Imants Kokars, un jau no paša sākuma kora repertuārs un skanējums bija krietni atšķirīgs no citiem koriem. Nosaukumu, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē – "Esi sveicināta, saule", ieteikusi kora dziedātāja Māra Skride.

Viņa atceras: "Mēs sēdējām mēģinājumā un gudrojām visi kopā, jo Imants Kokars lika priekšā, ka beidzot vajadzētu vārdu. Un tad es pie sevis sāku tā klusiņām čukstēt un izčukstēju šo vārdu. Un es esmu laimīga par to. Pati ļoti priecīga visus šos gadus, jo, godīgi sakot, man saulīte ir vienmēr bijusi tāds vadmotīvs."

Rīgas kamerkoris "Ave Sol"
Rīgas kamerkoris "Ave Sol"

Ar laiku "Ave Sol" kļuva par kolektīvu, kurā dziedāja tikai un vienīgi profesionāļi. Tieši pateicoties šī kamerkora koncertprogrammām, par Latvijas kormūziku uzzināja arī daudzviet pasaulē.

"Dziedāt "Ave Sol" bija sapnis daudziem kordiriģentiem. Tā bija kalve, kur apguva tās mākslas, lai varētu pēc tam vadīt korus. 

Vienmēr biju pārsteigts par sarežģītības pakāpi, ko tas koris var nodziedāt," teic kamerkora "Ave Sol" mākslinieciskais vadītājs Andris Veismanis.

"Ja nebūtu šo deviņu gadu "Ave Sol", es būtu pilnīgi cits cilvēks," saka kādreizējā kamerkora "Ave Sol" dziedātāja, muzikoloģe Liene Jakovļeva. "Tas izmainīja ļoti daudz ko, vispār visu dzīvē. Un ne tikai tas, ka mēs braucām un ceļojām pa pasauli, un ne tikai tas, ka redzējām zemes, tās bija satikšanās ar personībām."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Diriģents Jurģis Cābulis uzsver: "Tā man ir tāda pirmā un līdz šim jau 11 gadus tāda īsteni profesionālā pieredze kora priekšā. Tā ir pilnīgi savādāka specifika, kā strādāt ar amatierkori, jo šeit visi ir profesionāļi, kas daudz ātrāk lasa, daudz ātrāk spēj realizēt idejas un ir ļoti arī pieprasoši no priekšā stāvošā."

55. gadadienas koncertā "Ave Sol", turpinot tradīciju aizvien meklēt jaunas skaņas un formas, pievērsās laikmetīgās latviešu kormūzikas jaundarbiem. Izskanēja Gundegas Šmites, Andra Veismaņa un Krista Auznieka opusu pirmatskaņojumi.

Komponists Krists Auznieks atzīst: "Tas, cik viņi jaunas latviešu mūzikas ir pasūtījuši, man šķiet, ir uzteicami, un lai katrs kolektīvs Latvijā varētu viņiem līdzināties."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti